El Santuari de Puiggraciós ja és Bé Cultural d’Interès Local

0

El darrer Ple del Consell Comarcal del Vallès Oriental que va tenir lloc el passat 27 de setembre va aprovar declarar el Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós, al terme municipal de Figaró-Montmany, com a Bé Cultural d’interès local. Hi van votar a favor el PSC, Junts, Esquerra, Comuns i PP, mentre que la CUP va abstenir-se.

La iniciativa va ser una proposta de l’Ajuntament de Figaró-Montmany amb l’objectiu de protegir i conservar aquest conjunt històric tal com indica el Catàleg de béns protegits del POUM respecte als graus de protecció 1. 

Aquesta declaració es justifica en diversos aspectes: 

  1. El santuari és un lloc de referència natural, cultural i espiritual per a tot el territori que l’envolta.
  2. El santuari és un espai religiós amb vida comunitària activa.
  3. El santuari disposa de serveis de bona qualitat que garanteixen l’accés i l’ús públic: un bon camí d’accés per a vehicles, aparcament general, un altre per a persones amb mobilitat reduïda i l’hostatgeria, que afavoreixen la presència de visitants al llarg de tot l’any.
  4. L’afluència contínua al santuari en caps de setmana i durant els dies assenyalats, converteix el puig en un lloc d’acollida per a qualsevol que s’hi apropi independentment de la seva religió.
  5. El santuari va albergar al llarg de la seva història importants elements del patrimoni artístic, com va ser la imatge gòtica de la Mare de Déu o l’espectacular retaule barroc, que malgrat que no es va conservar, demostra l’interès que hi va haver per dotar el santuari de peces artístiques de primer nivell.
  6. El santuari i el seu entorn, va donar lloc a un ric patrimoni immaterial en forma de composicions musicals, novel·les i trobades populars. Sens dubte, la novel·la “Els sots feréstecs”, de Raimon Casellas, ha estat l’obra que va fer més popular aquest indret.

Aquest pas en la defensa i protecció del Santuari arriba l’any que es commemora els 50 anys de presència benedictina al Santuari, ja que des de 1973, una petita comunitat de monges benedictines del monestir barceloní de Sant Pere de les Puel·les tenen cura del lloc. Des del passat mes de setembre i fins al setembre de 2024, s’organitzaran desenes d’activitats per commemorar-ho.

L’aprovació de la declaració de protecció es notificarà a la Parròquia San Genís de l’Ametlla del Vallès, al Bisbat de Terrassa i a l’Ajuntament de Figaró-Montmany així com es comunicarà al Departament de Cultura de la Generalitat perquè en faci la inscripció en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

Article anteriorSuma’t a la Coral Ariadna en el seu 50è aniversari
Article següentII Jornades Obrim Portes, Construïm Ponts
Sóc politòleg i gestor cultural. Agrupació Sardanista de la Garriga. Fundació Maurí.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.