La festa de Corpus tornarà a lluir a la Garriga

La Garriga tornarà a cobrir els seus carrers de catifes florals per celebrar la Diada de Corpus, l’11 de juny. Un cop més, la tradició secular, la cultura popular i els actes festius conformaran una programació pensada per a tots els públics. Els actes comencen el cap de setmana previ, amb una conferència, la inauguració de l'exposició "Corpus 2023" i la Trobada de Gegants

0

Diumenge 11 de juny és la Diada de Corpus. Novament, els carrers de la Garriga s’ompliran de  catifes de flors, tradició, entremesos i l’imaginari religiós i festiu. De nou, l’Associació Corpus la Garriga, la Parròquia de Sant Esteve, les entitats de cultura popular i l’Ajuntament han treballat conjuntament perquè la festa torni a lluir.

Actes previs a Corpus 

El cap de setmana anterior a Corpus, la Garriga celebrarà diversos actes previs. 

El primer tindrà lloc divendres 2 de juny, a les 20 hores, a la Fundació Maurí. Es tracta de la conferència “El Corpus Christi, element clau per la identitat festiva catalana” a càrrec de Nil Rider, arxiver i tècnic de patrimoni immaterial de la Catedral de Barcelona. 

Ja dissabte 3, a la tarda, s’inaugurarà l’exposició Corpus 2023, on es mostraran els cartells del 37è concurs de cartells i els treballs de creació de les catifes de les escoles. L’horari de l’exposició serà de dilluns a divendres de 16.30 a 20 hores i els dissabtes i diumenges de 10 a 13.30 i de 16.30 a 20 hores.

Aquella mateixa tarda, se celebrarà la Trobada Gegantera, que arriba a la 32a edició i que aplegarà els gegants, gegantes i gegantons de diverses colles vingudes d’arreu de Catalunya. La plantada serà a les 17.30 hores, seguirà la cercavila, des de la Plaça Can Dachs, passant pel carrer del Centre, Calàbria, Sant Ramon, Cardedeu, Nostra Sra. de la Salut, el Passeig, Mina i Banys, per acabar a la plaça de l’Església, on es faran els balls de lluïment. Ens acompanyaran les colles d’Aiguafreda, Cabrils, les Borges del Camp, Barri del Poble Nou de Manresa, Piera, Olesa de Montserrat, Sant Hilari Sacalm, Castellterçol i Gualba.

I diumenge a les 12 hores, a la Cafeteria Mila, s’inaugurarà l’exposició “La canalla”, una mostra dels dibuixos de Pere Iglesias que expressen el sentiment dels infants en la creació de catifes a la festa de Corpus. La podreu veure fins al 30 de juny.

 

Dijous, divendres i dissabte de Corpus

Un any més, els actes de la diada de Corpus comencen uns dies abans de diumenge. La celebració arrencarà oficialment amb el repic general de campanes, dijous a les 18.45 hores, anunciant l’inici de festes i l’arribada dels balls i entremesos garriguencs a la plaça de Can Dachs.

Després de l’Ofici Solemne, a la plaça de l’Església, es farà la inauguració de la festa amb els sons de Corpus, una acció musical que suma els elements sonors que conformen el Corpus, a càrrec de l’artista Pol Aumedes. Després dels parlaments de les autoritats, es farà el Ball d’Homenatge a càrrec de la Garriga Balla, i els lluïments del seguici festiu garriguenc i  l’exhibició del Front Diabòlic, dels capgrossos Ginesta i Clavellot, el ball de nans, el ball de gegants i el ball de cintes. La música anirà a càrrec de Grallarriga. El vespre acabarà amb la tronada d’inici de festes i el lluïment conjunt. 

Divendres, ens espera una jornada de música i ball, començant amb sardanes i danses tradicionals amb la Cobla Mediterrània i membres de Ball de Gitanes i de l’Agrupació Sardanista, a la plaça de l’Església. Si us acosteu, aquestes entitats us ensenyaran a ballar! A la nit, Guillem Roma presentarà a Can Luna Postureo Real, un disc carregat d’energia renovada i ple de cançons que ens faran ballar i trobar-nos amb la bellesa de les coses que ens envolten. Les entrades es podran comprar al web del teatre.

Dissabte, vigília de Corpus, la jornada es dedicarà sobretot als preparatius per l’endemà. D’una banda, es farà la tradicional enramada i la preparació dels clavells. Les entitats que fan les catifes de diumenge, dissabte obren les portes de diferents espais perquè les persones que ho desitgin puguin col·laborar obrint i preparant els clavells per a la creació de catifes de l’endemà. Consulteu els espais a www.visitalagarriga.cat

La tarda de dissabte també porta una novetat, i és que serà llavors quan se celebrarà la Diada Castellera, a càrrec dels Xics de Granollers i les colles convidades dels Castellers de Caldes i Manyacs de Parets, a la plaça del Silenci. 

Tot seguit, tindrà lloc, a la plaça Can Dachs, el tradicional concert de Corpus de la Societat Coral l’Aliança. Enguany s’ha convidat al Cor Gaia, un cor femení que neix el 2021 a l’Escola de Música Amics de la Unió de Granollers. Fan un repertori pop-rock a tres veus, amb temes des d’Adele, Alicia Keys, Rachel Platten o Katy Perry entre d’altres. 

Al vespre, la plaça del Silenci acollirà el seguici infantil garriguenc, amb els balls i entremesos de la colla infantil de diables, dels gegantons i del ball de cintes infantil. El recorregut passarà per la plaça de l’Església, els carrers Centre, Calàbria, Sant Ramon i Can Xic Corder, el passeig dels Til·lers, la plaça de les Oliveres i acabarà a la Pista núm. 1.

A la nit, es farà un concert de versions amb els Wisky Pichers al Barri de Dalt amb sopar d’entrepà de botifarra (venda anticipada a Kabells & Tints, al c. Calàbria 67). 

El sopar popular de Corpus organitzat per l’Associació Cultural Corpus la Garriga i la Federació l’Enramada, es farà a la Pista 1. Hi haurà servei de bar i sopar popular (venda anticipada al Bar la Plaça, al c. del Centre 35, o al Rebost del Pou Calent, al c. dels Banys 31). 

Finalment, la jornada es tancarà amb el concert de repertori festiu a toc d’acordió de Joan  Garriga i el Mariatxi Galàctic, també a la Pista 1, i la música de DJ Tiwi.

 

Una trentena de catifes per la Diada de Corpus 

Un any més, els carrers de la Garriga s’ompliran amb una trentena de catifes de flors per la Diada de Corpus. També es decorarà la façana de l’Ajuntament, les escales de l’Església i la plaça amb tres catifes rodones. Es farà un mural floral al barri de Dalt i es muntaran tres altars: un al carrer de la Doma (de l’Asil Hospital), i dos més a les places de Santa Isabel (barri de Santa Rita) i de les Oliveres (de la residència del Pilar). També tornarà l’Ou com Balla. 

La confecció arrencarà de bon matí, amb l’acompanyament del grup Grallarriga passant pels carrers interpretant el tradicional Toc de Matinades i anunciant, juntament amb la Ginesta i en Clavellot, l’inici de la jornada. 

Com ja és tradició també, Ràdio Silenci farà el seu programa especial des de la plaça de  l’Església. I al migdia, l’Escola Municipal de Música ha programat actuacions al jardí de la casa  Barbey

Com en altres ocasions, es podrà gaudir del patrimoni garriguenc, amb portes obertes i visites a Can Raspall, al refugi de l’estació, a la Fundació Maurí, al jardí de Can Barbey i a l’església de la Doma.

A la tarda, hi haurà sardanes i els Balls de Corpus, amb el Ball de Cintes i els ballets a càrrec de la Garriga Balla. També hi haurà el lluïment dels entremesos amb els gegants, els capgrossos, els nans i les gralles. 

Després de la repicada, tindran lloc l’Ofici, la Processó, el lluïment final del seguici festiu i la  clavellada de fi de festa. 

I és que, un any més, el Corpus de la Garriga vol unir la tradició i la vessant religiosa de la festa amb la cultura popular i amb la música, buscant així arribar a tots els públics.

Web de l’Ajuntament de la Garriga

Web del Centre de Visitants

Web de l’associació de Corpus

Ajuntament de la Garriga

Article anteriorEl Corpus Christi, element clau per la identitat festiva catalana
Article següentEsmenar i persistir. Anàlisi dels resultats electorals del 28M
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.