El proper divendres 2 de juny (20 h) en el marc de la celebració de la festa de Corpus de la Garriga, la Fundació Maurí acollirà la conferència titulada ‘El Corpus Christi, element clau per la identitat festiva catalana’. La xerrada serà a càrrec de Nil Rider, graduat i màster en història medieval per la UAB i doctorand en història de l’art i musicologia per la mateixa universitat, que parlarà sobre la importància del Corpus com a celebració festiva que marca i impregna moltes altres festes d’arreu del país i de durant l’any. La Processó del Corpus és la que assenta les bases del model festiu català i per això, entre d’altres temes, a la ponència es desgranaran molts dels seus elements, significats, parts, rituals i protocols.
Amb aquesta ponència, la Fundació Maurí i amb la col·laboració de l’ajuntament, la parròquia de Sant Esteve, l’Associació Corpus la Garriga i les entitats de cultura popular garriguenca, es dona inici als actes de celebració del Corpus garriguenc, que s’allargaran fins diumenge 11 de juny amb diverses activitats. L’objectiu de la Fundació, com a centre d’estudis local, és la de reforçar el sentit històric i patrimonial de la festa de Corpus per tal que aquesta segueixi essent una festa arrelada en el temps i alhora, una senya d’identitat local d’acord amb el seu origen. L’acte acabarà amb un refrigeri al jardí de la Fundació.
Actualment, Nil Rider és tècnic de patrimoni cultural de la Catedral de Barcelona. La seva recerca rau en el ritual comunitari: l’estudi i reflexió del cerimonial, la litúrgia i el paisatge sonor, amb publicacions com L’ou com balla. L’efímer, el Corpus i la Catedral (Catedral de Barcelona, Barcelona, 2021), «Litúrgia i festa a la Badalona pretridentina: les “Pràcticas e custumes de la rectoria de Badalona”. Estudi i edició del text» (Carrer dels Arbres, 2022) o «La Professó de Corpus de Santa Maria del Mar. Un anàlisi iconogràfic i musical» (Col·loquis del Flabiol 2020, Arbúcies, 2021).
La Fundació Maurí de la Garriga fou creada per voluntat testamentària de l’historiador i notari garriguenc Josep Maurí i Serra (1912-1967), fill il·lustre de la Garriga. Des de 1969 la Fundació, de caràcter privat gestionada per un Patronat que en té cura, ha realitzat una tasca ingent i constant de promoció de la cultura, defensa del patrimoni i de conservació del propi museu. La Fundació disposa d’un important llegat artístic i arqueològic, una biblioteca de més de 5.000 llibres i conserva el Cadirat gòtic de la Catedral de Girona. Aquest 2019 la Fundació Maurí celebra els 50è aniversari de la seva creació amb l’organització de diferents actes.