Un any més, gràcies sobretot a la bona feina i predisposició de Ràdio Silenci, va ser possible que els garriguencs veiéssin en directe els candidats de totes les forces polítiques que es presenten a les properes eleccios municipals del 28 de maig. Va ser en un nou debat electoral al Teatre de la Garriga, el quart seguit des de 2011, que va gaudir d’una molt bona entrada.
L’acte, moderat i dirigit magistralment per l’articulista i redactor del diari VilaWeb, el jove garriguenc Ot Bou, va servir per a conèixer en profunditat les propostes electorals de cada formació i com es desenvolupen els seus candidats de cara al públic. El format de blocs temàtics escollit per transitar durant les més de dues hores que va durar el debat donava lloc a l’exposició programàtica, però també a la interpelació directa, si bé els caps de llista en van fer un ús dispar. Si es parava bé l’orella, hom podia arribar a aprofundir a bastament en els eixos pricipals que defineixen els projectes de cada partit, si bé el temps era limitat i això podia provocar certa saturació informativa davant el desig de cada ponent d’enumerar el màxim de punts possibles. S’agraïa, doncs, quan se sortia del guió i s’entrava una mica més al cos a cos improvisat, arena en què el socialista Àlex Valiente va demostrar moure’s còmodament. Era durant aquests moments, més distesos, que s’intuïen millor les afinitats i afloraven alguns retrets, fet que connectava l’atenció del públic assistent.
Temes de consens i temes polèmics
Després de les primeres intervencions del bloc inicial ja ho va apuntar Jordi Pubill (100% La Garriga), celebrant el que es constatava com un consens força estès entre totes les forces pel que fa a model de poble en referència a la mobilitat, apostant cada cop més per prioritzar vianants i bicicletes en contraposició amb el cotxe.
També en aquest sentit, tots van destacar com a punts cabdals dels seus programes l’aposta per l’habitatge públic i la tarifació social, si bé cadascun d’ells va matisar la seva fórmula i va tocar a l’actual alcaldessa Dolors Castellà (ERC) defensar amb dades la tasca de govern dels darrers quatre anys davant les acusacions de deixadesa dels seus rivals. Quim Fornés (En Comú Podem), al seu torn, treia pit de la seva tasca política anterior -remuntant-se al 2001-, celebrant l’adopció en l’actualitat de les seves tesis i propostes per part de la majoria de grups.
Un altre tema que, potser sorprenentment, es va abordar de manera molt salomònica, va ser el de la recollida de residus porta a porta. Tots els grups van coincidir en la necessitat d’haver implantat la mesura, però també van mostrar contrarietat en el com: Francesc Boixader (CUP) i Quim Fornés es preguntaven, mentre d’altres candidats assentien amb el cap, per què no s’havia fet una prova pilot per barris per detectar deficiències en el servei i corregir-les a temps, i Castellà es defensava dient que, des del primer moment, s’havia dit que aquest era un sistema “viu”, obert a millores. Pubill, que desgranava les seves propostes en aquest sentit, rebia els comentaris incrèduls del candidat socialista i de l’exalcaldessa, Meritxell Budó, apuntant que semblava, pel seu discurs, que no hagués format part del govern els darrers anys.
Precisament la candidata de Junts per la Garriga, que havia començat el debat amb un perfil més baix, va agafar embranzida en el quart bloc i va mostrar un to més bel·ligerant al parlar del deute de l’ajuntament, posant en valor la tasca de governs anteriors i disparant contra el que ella considera una “mala gestió” de l’actual consistori. La resta de partits van secundar la premisa, i novament va tocar a Castellà defensar la tasca del seu govern.
Prou rellevància va prendre, també, la idea de la CUP de municipalitzar l’aigua, proposta que Jordi Pubill va titllar d’interessant però irreal per una qüestió econòmica.
Un cop superat l’equador de l’acte, es va posar damunt la taula l’apartat de promoció econòmica, comerç i turisme, i es va parlar de les principals festivitats del poble com ara Corpus o la Fira de la Botifarra, permetent als diferents candidats desgranar les seves propostes en aquesta matèria i mostrar on posa l’accent cada un dels seus partits. Es va parlar de recuperar el Gastronòmada o el Dia de la Infància, entre d’altres.
El darrer apartat, en què s’abordaven les grans inversions que afronta i ha d’afrontar el consistori, també va permetre aflorar importants discrepàncies entre formacions. Per una banda, l’actual alcaldessa posava en valor el projecte de zona esportiva i lúdica a Can Terrers, però era criticada pel candidat cupaire al considerar-la una inversió innecessària que podria haver revertit en temes més urgents, com ara l’esmentada manca d’habitatge públic del municipi.
Àlex Valiente (PSC) va criticar que s’utilitzéssin els pressupostos participatius per a tasques de manteniment de l’espai públic i d’altres candidats hi van estar d’acord; i prou consens va haver-hi, també, en la idea de construir una nova piscina municipal que serveixi de “refugi climàtic”. Tots, sense excepció, van compartir la urgència d’habilitar un nou tanatori, tema que, sigui dit de passada, va recordar el debat electoral de fa quatre anys.
Bon ambient, cordialitat i una cobertura excelsa
El debat va concloure ben entrades les deu de la nit, després que els candidats responguessin una última pregunta que la ciutadania havia fet arribar a través del WhatsApp de Ràdio Silenci a cadascun d’ells. Tant al principi com al final, va regnar l’esportivitat i es van poder veure imatges de xerrades disteses i complicitats, tot plegat acompanyat d’una organització immillorable que no va deixar res a la improvisació.
En aquest sentit, l’emissora de ràdio local de la Garriga, Ràdio Silenci, va emetre en directe tot el debat, alhora que va informar per Twitter a temps real de les intervencions més destacades de cada candidat, piulades que sempre van anar acompanyades de les fantàstiques fotografies de Joel Codina.
Tot a punt pel #debatLG2023 amb els sis candidats #municipalsLG2023 que organitza @rsilenci amb la col·laboració de @GarrigaDigital A les 20h el podreu seguir en directe al @TeatrelaGarriga Es pot escoltar pel 107.4 FM, la TDT, l'app per mòbils i https://t.co/YRkLexZexr pic.twitter.com/Zd93JTgisr
— Ràdio Silenci (@rsilenci) May 18, 2023
Recupera a Twitter la retransmissió i alguns comentaris del debat sota el hashtag #DebatLG2023
Recupera el debat, íntegrament, en aquesta càpsula de Ràdio Silenci