La CUP-la Garriga organitza un acte per parlar sobre la gestió pública de l’aigua

0

La CUP de la Garriga ha realitzat aquest dissabte al matí, a la plaça Josep Maurí Serra, un acte centrat en la gestió pública de l’aigua. Hi han participat la Pilar Castillejo, regidora d’Ara Decidim Ripollet i exdiputada per la CUP, la Maria Sirvent, exdiputada i exregidora per la CUP, i la Lali Casas, número tres a la llista de la CUP-la Garriga per a les eleccions del 28 de maig. L’acte ha estat moderat pel Pep Tarradas, actual regidor de la CUP a l’Ajuntament de la Garriga. 

La Pilar castillejo ha explicat l’experiència de Ripollet amb la remunicipalització del servei de l’aigua, on es va dissenyar el nou servei municipal a la gestió de l’aigua, que incloïa abaixar la tarifa pels veïns i millorar la qualitat del servei i l’estat de la xarxa. Denuncia que, arran de l’acord de desembre del ‘22 a l’AMB, es va limitar la competència d’alguns ajuntaments per recuperar la gestió pública del servei de l’aigua i s’inicien processos judicials en contra de la gestió pública aconseguida i defineix la situació actual de guerra contra aquesta gestió. 

Després ha parlat la Maria Sirvent i ha fet valdre la importància del moviment popular per aconseguir millores ciutadanes. En concret a Terrassa, on diverses entitats i organitzacions polítiques es van organitzar i van crear la Taula per l’aigua. I com aquesta va aconseguir donar a conèixer i denunciar els grans beneficis que Agbar aconsegueix amb la gestió d’un bé tan essencial per a la vida com és l’aigua. 

En Pep Tarradas ha recordat que l’aigua a la Garriga és gestionada per Agbar amb un contracte prorrogat i que l’informe elaborat per l’AMAP (Associació de Municipis per l’Aigua Pública) posa en evidència que un canvi de model a una gestió pública suposaria un important estalvi per a les arques municipals. Denuncia que el govern municipal ha deixat passar el mandat sense fer absolutament res al respecte i ha fet valdre la tasca duta a terme des de l’oposició per part de la CUP. També ha aportat dades sobre el cost de l’aigua per al consumidor final. A la Garriga s’està pagant l’aigua a 1,4 per 1000 litres mentre que la mitjana de Catalunya està a 0,9 i pel que fa a les amortitzacions, a 10 anys per gestió indirecta s’hauria de pagar 2,5 milions d’euros, mentre que amb la gestió directa només 583.213 . Una diferència força elevada i que repercuteix directament a la factura.

La Lali Casas va fer repàs a les mesures que la CUP-la Garriga porta al seu programa polític al respecte. 

  • En primer lloc, invertir els diners que es deixaran de pagar en concepte de benefici industrial en la millora de la xarxa i per evitar el malbaratament, ja que a la Garriga hi ha una pèrdua en xarxa d’un 25%. 
  • Realitzar la substitució de les canonades de fibrociment, perjudicials per a la salut.
  • Recuperar els pous que actualment no es fan servir, ja que és una agua que resulta més econòmica. 
  • Realitzar inversions en tot el cicle integral de l’aigua. Aprofitament d’aigües pluvials. Separació de les aigües residuals. 

Acaba recordant els beneficis que la gestió pública aportaria a la Garriga:

  • Estalvi econòmic real tant pel consistori com pel particular. 
  • Un ús més sostenible i raonable amb els beneficis mediambientals que suposa.
  • Una gestió transparent i democràtica del servei.

CUP La Garriga

Article anteriorCurset de sardanes a la Garriga
Article següentLa CUP-la Garriga presenta el seu programa polític: propostes transformadores i reals
Candidatura d'Unitat Popular de la Garriga.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.