La postura crítica de l’ANC sobre la consulta de l’Ajuntament

0

Us volem explicar la nostra posició crítica en relació al procediment que l’Ajuntament ha anunciat per decidir de manera participativa si posa el nom U d’Octubre a un espai públic del poble i a quin lloc concret.

La proposta de l’ANC de la Garriga va sortir d’una reunió de socis i va començar el seu camí amb la presentació d’un escrit, adreçat a l’alcaldia i recolzat per unes tres-centes signatures de gent del poble, on demanàvem el canvi de nom del Passeig per “Passeig de l’1 d’Octubre”. 

L’octubre de 2021 vàrem tenir una primera reunió amb l’alcaldessa i posteriorment amb el Sr. Lluís Marco sobre el tema i vàrem flexibilitzar la proposta en el sentit que, si no semblava convenient el canvi de nom del Passeig, es posés el nom de “Primer d’Octubre” a algun altre espai SIGNIFICATIU de la Garriga.

En aquesta reunió se’ns van informar d’una moció del 2018 per consultar a la ciutadania si aprovava donar el nom de “Primer d’Octubre” a un espai del poble. Igualment se’ns va comunicar la voluntat de l’Ajuntament de passar DIRECTAMENT a organitzar una consulta sobre quin espai semblava més adient per portar aquest nom.

També vàrem saber que alguns grups polítics ja havien fet les seves propostes i que tant aquests llocs proposats com el que proposàvem nosaltres s’havien d’estudiar a la Comissió del Nomenclàtor. Considerant el nostre interès, es va acordar que L’ANC participaria en aquesta Comissió en qualitat d’entitat assessora.

Vàrem haver d’insistir per arribar finalment a una reunió amb la Comissió del Nomenclàtor el 31 de maig d’enguany, on vàrem aportar dues propostes: manteníem la del Passeig i ampliàvem l’opció amb la Plaça de l’Església, en atenció al criteri d’afectar un menor nombre d’edificis privats, criteri que sostenia la Comissió i amb ella el Consistori.

Finalment, el 22 de juliol hem estat informats, via WhatsApp, pel mateix Sr. Lluís Marco de la consulta que ha decidit el Consistori i que consta de les següents opcions:

VOLS QUE A LA GARRIGA HI HAGI UN ESPAI AMB EL NOM U D’OCTUBRE? QUIN?

  • , i vull que s’anomeni PASSATGE U D’OCTUBRE – L’espai i a la placeta que hi ha entre l’Auditori i l’EMM
  • , i vull que s’anomeni PAVELLÓ U D’OCTUBRE – Pavelló de Can Noguera
  • , i vull que s’anomeni PARC U D’OCTUBRE – L’espai que queda entre el CAP i Can Luna.
  • , i vull que s’anomeni PARC U D’OCTUBRE – L’espai que queda al costat de l’Escola Bressol Municipal de les Caliues.
  • , i vull que s’anomeni PARC U D’OCTUBRE – Al Parc de Can Terrers
  • No, no vull que a la Garriga hi hagi un espai que s’anomeni U d’Octubre

És clar que apreciem positivament la intenció de donar resposta al desig popular que va recollir i impulsar l’ANC i defensem que la consulta popular ha de ser un procediment habitual en la societat democràtica que volem.

Recordem que l’1 d’octubre del 2017 la gent del nostre poble es va implicar de manera decidida i entusiasta en la celebració del Referèndum d’Autodeterminació més enllà d’opcions partidistes, i que aquella mobilització va fer créixer l’esperit comunitari i ens va permetre participar en una gesta històrica de tot Catalunya. Al cap de cinc anys ja és ben hora d’incorporar aquella data a la identitat del poble amb un indubtable sentit de dignitat i de legitimitat. Son molts els municipis de tot Catalunya que han homenatjat de manera duradora una data tan important, posant el nom a un espai destacat per marcar una fita en la pròpia història. Donar la major visibilitat i una visibilitat permanent a una data que ens identifica és el que volem per al nostre poble i és el que l’Ajuntament de la Garriga es proposa de fer tot just ara.

Però us hem de fer saber que no compartim la forma com ho planteja l’Ajuntament per les raons següents:

  1. Iniciar la consulta preguntant si els garriguencs volen o no volen posar el nom “Primer d’Octubre” a una plaça o un carrer del poble és demanar que ES TORNI A MANIFESTAR sobre això que ha dit tan clarament en tantes manifestacions com votacions. És tant com revisar –i, per tant, posar en dubte– la voluntat popular que s’ha mostrat amb prou nitidesa. D’alguna manera deslegitima aquell 93,6% de vots afirmatius en el referèndum. Això és una gran decepció perquè en cap moment se’ns havia dit que hi hauria una pregunta prèvia com aquesta, sinó que l’Ajuntament assumia la demanda, se’n feia responsable i obria la participació a l’elecció de la gent.
  2. Cap dels espais proposats per portar el nom “Primer d’Octubre” és gaire rellevant ni cèntric, no donen prou visibilitat ni són representatius del poble. I aquesta és una condició bàsica per al fi que ens proposem, que no és amagar l’1 en forma de consulta popular d’octubre ni minimitzar-lo, sinó tot al contrari. La proposta de l’ANC no volia ser tancada però defensa que l’espai escollit tingui una alta significació i visibilitat.

No podem admetre que les opcions que proposàvem s’hagin descartat de manera prèvia. Si la consulta es fa perquè la gent decideixi, que sigui la gent qui decideixi si el Passeig o la Plaça de l’Església son prou significatius i rellevants.

D’altra banda, que la prioritat de l’Ajuntament sigui evitar que algú vegi alterada la seva adreça postal –minimitzar les molèsties– sembla indicar la poca importància que es vol donar al canvi de nom. Els inconvenients es poden superar amb ajuda pública i amb el guany simbòlic. És fàcil d’entendre que si no haguéssim volgut alterar el llistat de carrers i places encara tindríem el “Paseo de José Antonio” i la “Plaza Primero de Febrero”.  Si volem arribar a tenir la independència haurem de superar alguns obstacles més importants que aquests, tots sabem que no ens la regalaran.

És per aquests motius, que l’ANC de la Garriga NO ens sentim representats per l’anunciat Procés Participatiu i no ens afegirem a cap de les accions que s’hi vinculin. 

ANC La Garriga


P.S. Aprofitem aquest escrit per a anunciar-vos que volem reprendre les concentracions a la Plaça de l’Església (de moment encara es diu així) que fèiem el dia 16 de cada mes. Les fèiem contra la repressió, però en el nou cicle les farem el dia 1 de cada mes per refermar el compromís amb el Referèndum de l’1 d’octubre de l 2017 i la independència de Catalunya. Us n’informarem i us convocarem. Esperem retrobar-nos decidits a treballar per la llibertat.

Article anteriorMostra de roba interior modernista al pati de la FUMH
Article següentArrenca la temporada cultural de la FUMH amb Les Festes del Bosc
Treballar unint forces per arribar a tenir una Catalunya independent. La delegació garriguenca treballa per ampliar i arribar al màxim número de garriguencs, sumant l’esforç i la feina de tothom per a caminar cap a la independència de Catalunya.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.