‘La vessant patrimonial de la festa de Corpus’

0

El proper dimecres 15 de juny (20 h) en el marc de la celebració del Corpus de la Garriga, la Fundació Maurí acollirà la conferència titulada ‘La vessant patrimonial de la festa de Corpus’. La xerrada serà a càrrec Carles Riba (la Garriga, 1997), graduat en Dret i en Ciències Polítiques i estudiós del món de la cultura popular, que parlarà del sorgiment i origen dels entremesos i elements festius catalans al voltant de les festes de Corpus. 

A la xerrada s’explicarà com el Corpus Christi es va convertir en una festa que transcendia el significat pròpiament religiós, esdevenint una celebració total on s’hi interrelacionaven diverses sensibilitats. La Processó del Corpus començà a assentar les bases del que acabarà sent el model festiu català que avui dia coneixem. A més a més, es posarà èmfasi en com aquest model sorgint del Corpus va ser copiat i traslladat a les festes patronals de pobles i ciutats del país coincidint amb l’auge de les Festes Majors i la minvant rellevància social del Corpus Christi

La segona part de la ponència anirà encaminada en obrir un espai de reflexió sobre què entenem per festes patrimonials i com s’ha de tractar el patrimoni immaterial de les nostres celebracions.

L’acte comptarà amb un breu parlament de benvinguda de Víctor Rodríguez, secretari del patronat de la Fundació Maurí i acabarà amb un refrigeri al jardí de la Fundació.


La Fundació Maurí de la Garriga fou creada per voluntat testamentària de l’historiador i notari garriguenc Josep Maurí i Serra (1912-1967), fill il·lustre de la Garriga. Des de 1969 la Fundació, de caràcter privat gestionada per un Patronat que en té cura, ha realitzat una tasca ingent i constant de promoció de la cultura, defensa del patrimoni i de conservació del propi museu. La Fundació disposa d’un important llegat artístic i arqueològic, una biblioteca de més de 5.000 llibres i conserva el Cadirat gòtic de la Catedral de Girona. Aquest 2019 la Fundació Maurí celebra els 50è aniversari de la seva creació amb l’organització de diferents actes.


Fundació Maurí

Article anteriorPreparació dels actes de cultura popular del Corpus de la Garriga 
Article següentLa festa de Corpus recupera la normalitat i incorpora novetats
El Museu Biblioteca Fundació Maurí, situat al carrer de Cardedeu de la Garriga, recull el llegat testamentari de l'il·lustre notari i historiador local Josep Maurí i Serra, fill predilecte de la població. Ubicada en la que fou la seva casa natal, la Fundació mostra, a més d'una important selecció de materials arqueològics, importants col·leccions de pintura i escultura, un arxiu fotogràfic de 70.000 imatges de la Garriga, 2.000 fotografies en clixé de vidre, així com l'arxiu històric de la Garriga i una biblioteca especialitzada en història, amb 6.000 volums. A l'últim pis de la Fundació, s'hi pot trobar l'antic cadirat gòtic de la Catedral de Girona. (Viquipèdia).

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.