Dimecres passat, al Ple Municipal es va debatre una moció on, des dels grups del PSC i Ciutadans, es valorava negativament la posada en funcionament del sistema Porta a porta per a la recollida de residus. Des que es va decidir, amb el consens polític de tots els grups municipals, hem tingut molt de temps per a poder incidir en alguns aspectes importants per a facilitar el canvi de model a tota la ciutadania. En comptes d’això, la implementació s’ha fet a correcuita i, tot i donar certament algunes respostes a la ciutadania, seguim lluny de solucionar les problemàtiques que se’n deriven.
En aquell debat, el Govern Municipal ens va demanar responsabilitat als grups de l’oposició. Volem deixar clar que és precisament aquesta responsabilitat el propòsit que ens guia als grups polítics que vam presentar aquesta moció. Una responsabilitat que sempre hem exercit. Malauradament, el Govern Municipal, lluny d’aprofitar-la per treballar pel present i futur del nostre municipi, l’ha menystinguda igual que sembla menystenir gran part de la població que mostra una opinió crítica respecte a com s’està desplegant la nova forma de recollir la brossa.
Mentre a nosaltres se’ns demana responsabilitat, hem hagut d’escoltar algunes afirmacions irresponsables que venen del Govern Municipal, com que el 99,9 % del Porta a porta havia estat un èxit o que el ciutadà que es manifesta és el tipus de ciutadà que no vol reciclar. Afirmacions que lluny de rebaixar la tensió social latent al municipi, proporciona material per a la foguera.
I en paral·lel, l’altre sector del Govern emet un comunicat adreçat a una part de la ciutadania atacant als grups de l’oposició, dient que no sumem i que estem polititzant el debat. Curiosa forma de sumar i arreplegar la pluralitat del municipi en un moment complicat.
“Voler polititzar la fragmentació social”. A què ens recorda? Precisament a aquell moment on, davant d’una acció tan important com la reforma i peatonalització del centre, els grups d’ERC i CiU (ara Junts i part No Adscrita) van fomentar la crispació social i, lluny de contribuir a millorar aquella reforma, van voler instrumentalitzar la protesta pensant en les eleccions següents.
En tot aquell moment, el Govern Municipal va donar la cara i va treballar amb les persones que hi estaven en contra fins que, poc temps després, la reforma del centre va esdevenir un èxit, gràcies a la participació de tothom que hi va voler, els ciutadans favorables i els crítics.
El Porta a porta, a mig termini, serà un model d’èxit a la Garriga, però hauria ajudat que en la seva preparació s’hagués acompanyat la ciutadania amb temps i pedagogia
Això és el que reclamàvem a la moció. Responsabilitat, diàleg i serenor. Estem segurs que el Porta a porta, a mig termini, serà un model d’èxit a la Garriga. També pensem que hi hauria ajudat que en la seva preparació s’hagués acompanyat a la ciutadania amb temps i pedagogia.
Això no es va fer i ara hem de gestionar el que tenim. S’obre un temps complicat d’adaptació i s’han de duplicar els esforços informatius. Donar respostes com les que una ciutadana publicava a les xarxes socials no són respostes que ajudin. El Govern Municipal diu comprometre’s a mirar cas per cas per buscar solucions individualitzades, però lluny d’això, a les respostes que es publicaven sembla suggerir-se, més aviat, una actitud de superioritat que no compartim.
Cues per recollir les targetes per als punts d’emergència, uns punts saturats que han hagut d’obrir les seves portes per la massificació que han tingut, el retard en el repartiment de les etiquetes destinades al tèxtil sanitari, les cues a l’oficina del Porta a porta i, per postres, gent a la que, després d’esperar mitja hora, els diuen es tanca el servei i que tornin un altre dia… tot això són símptomes d’un sistema que cal millorar.
Molts dels signants o manifestants crítics amb el Porta a porta ens han traslladat que no estan en contra del reciclatge o el canvi del model, sinó de la seva implantació. Segur que, si ens ho traslladen a nosaltres, també els ho han fet arribar al Govern Municipal. Aquests missatges haurien de fer reflexionar el govern, alguna cosa no s’està fent prou bé. El model de gestió del Porta a porta també necessitava un lideratge on s’expliqués a tots els garriguencs i garriguenques en què consistia i com s’aplicaria, on tot el material es repartís sense produir enrenous i de la forma més pràctica i ràpida, sense retards.
Aquest 0,1 % de petits problemes que s’han produït en els primers dies, segons l’Ajuntament, només fa que sumar descrèdit a un govern que segueix sense rumb i sense lideratge. Titllar de 0,1 % les problemàtiques reals d’aquests dies és irresponsable, quan a hores d’ara sabem que hi ha quasi un 20 % de la ciutadania que no ha recollit els seus cubells. Ja només per això, dir que el 99,9 % està funcionant molt bé ens sembla una irresponsabilitat de calaix.
Malgrat tot, seguim apostant pel Porta a porta, i persistim en la nostra responsabilitat. Per això esperem, des de fa tot just una setmana, que el Govern Municipal ens convoqui a una reunió, als grups polítics i a la ciutadania que hi vulgui aportar millores, tal com la majoria de grups municipals (i els del govern) es van comprometre en la moció que vam presentar. Cal treballar per aconseguir que la implantació del Porta a porta a la Garriga sigui efectiva, eficaç i, tan aviat com sigui possible, esdevingui un punt de trobada (i no un punt de fugida) per seguir construint al futur del nostre municipi.
Àlex Valiente, Portaveu Grup Municipal PSC – CP