Inici de la recollida de residus Porta a porta entre fortes protestes veïnals

Analitzem els primers dies del Porta a porta a la Garriga enmig d'un potent moviment veïnal contrari a la iniciativa i un ajuntament que es manté ferm en la decisió presa per unanimitat de tots els grups municipals

0
Brossa en forma de protesta davant la porta de l'Ajuntament de la Garriga, el 29 d'abril de 2022. Fotografia de Gerard Pujol.

Des del passat divendres 29 d’abril, la Garriga és el municipi de Catalunya amb major població que compta amb un servei de recollida de residus Porta a porta (PaP). Aquesta iniciativa va comptar amb l’aprovació de la totalitat dels grups municipals, però la seva implantació ha despertat malestar entre un important sector del poble, que lluny que quedar-se quiet, s’ha mobilitzat i organitzat per a mirar de revertir el que consideren un error.

Sense anar més lluny, la plataforma NO al Porta a porta —sense cara visible—, a hores d’ara ja ha recollit més de 3.000 signatures contràries al nou sistema implantat i divendres passat, dia de l’estrena de la recollida, ja varen mostrar múscul amb una multitudinària protesta davant l’ajuntament. Manifestació que, asseguren, es repetirà cada divendres a les 20 h fins que aconsegueixin el seu objectiu.

NO al Porta a porta es va començar a articular a través d’un grup de WhatsApp que, al moment d’escriure aquesta notícia, compta amb més de 160 participants on hi comparteixen les seves inquietuds, protestes i propostes d’accions com ara recollida de signatures, penjada de cartells o les mateixes manifestacions dels divendres. Serveix, a més, per a analitzar i desgranar el funcionament del nou sistema de recollida: comparteixen fotografies, experiències personals i idees.

Alguns dels principals problemes detectats pels contraris al Porta a porta serien, entre d’altres: els horaris insuficients i la freqüència de baixada de cubells; el perill que la brossa al mig de les voreres comporta pels vianants, sobretot ancians i amb mobilitat reduïda; la insalubritat de les escombraries al carrer; el possible vandalisme; o certa pèrdua del dret a la intimitat.

Aquest fort moviment popular, per contra, xoca amb la postura oficial de l’ajuntament, que contraargumenta amb la necessitat d’apostar per un sistema que, diuen, s’ha demostrat que funciona en la majoria de poblacions que l’han implantat. Dolors Castellà, alcaldessa de la Garriga, apuntava ahir a Ràdio Silenci que “la valoració inicial del porta a porta és bona, no ha estat un desastre als carrers”, malgrat certes incidències puntuals que “es mirarà de resoldre i millorar”. Es mostra oberta a “recollir les crítiques i opinions” que sorgeixin de la ciutadania i considera que hi ha certs “dubtes mal resolts” en el col·lectiu NO al Porta a porta.

La campanya informativa que va dur a terme el consistori garriguenc, per altra banda, ha constat de diverses xerrades informatives, aparicions en premsa i el repartiment d’un butlletí explicatiu dels motius de la implantació del nou sistema i una completa guia sobre el seu funcionament. Es posa especial èmfasi en el fet que l’anterior era un model caduc i que no permetia reciclar degudament: actualment la Garriga recicla un 43% de residus i es preveu poder arribar al 85% amb el nou sistema, complint així el mínim del 60% exigit per la Unió Europea marcat pel 2030.

Tot i això, és evident el malestar d’alguns garriguencs que consideren que el Porta a porta s’ha imposat massa agressivament i que no preveu ni dona solució a les múltiples i diverses casuístiques dels ciutadans amb impossibilitat de complir horaris i/o logística. De fet, els dies previs al seu inici no es varen poder proporcionar les etiquetes especials per a la recollida de tèxtil sanitari (bolquers, compreses, etc.) ni tampoc el carnet de la deixalleria que permetrà accedir al nou recinte habilitat a aquells que no puguin complir l’horari de baixada de cubells al carrer. Ahir dilluns, quan ja es podia passar a buscar, l’espera i les cues a la plaça Can Dachs varen ser llargues, derivant en moments de certa tensió amb el personal del consistori. Tot plegat, amenitzat per la inesgotable recollida de signatures de la gent del NO al Porta a porta.

Articles relacionats

Notícia apareguda a VOTV ↓

 

Article anteriorPer què ens passem a la recollida de residus Porta a porta?
Article següentReunió urgent amb el consistori per a analitzar el funcionament del Porta a porta
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.