Recollida ‘Porta a Porta’. Per què així no?

4
Alguns veïns temen que la recollida Porta a Porta generi imatges com aquesta del barri de Sant Andreu (Barcelona)

Aquesta setmana iniciem un nou projecte a la Garriga: la recollida selectiva Porta a Porta. Som molts els veïns que, davant la manca d’informació, de recolzament i formació per part del nostre ajuntament, hem decidit plantar-nos i manifestar el nostre rebuig a la mala gestió que s’ha fet de la implantació d’aquest sistema.

Tots som conscients de la gravetat de la situació mediambiental i sabem que hem de fer canvis per aconseguir una gestió de les deixalles més coherent, però fem-ho bé. No som cínics, com ens ha titllat a les xarxes el propi personal de l’ajuntament, només exigim que se’ns consulti, participar en la presa de decisions tan importants com és el PaP. Que potser no podem ser crítics amb les institucions?

Publicació del perfil d’Instagram @sialportaaporta compartida per l’Ajuntament de la Garriga

Tenim una regidoria anomenada “Regidoria de Participació i Barris” que no només ha de servir per mantenir un sou per al regidor, sinó que hagués estat l’eina perfecta per a poder dur a terme aquesta consulta entre tots els veïns, ja que en serem els principals afectats. Però la majoria absoluta que es va gestar entre ERC i quatre trànsfugues, ara anomenats 100% La Garriga, ha permès que puguin fer i desfer sense cap oposició i que ignorin correus electrònics i trucades del veïnat.

Principalment, els punts que més ens preocupen són:

 • Vulneració del dret a la intimitat (art. 18 de la Constitució Espanyola). Lladres, okupes… tothom pot saber quan no som a casa. Informació personal a la vista de qualsevol el dia de la recollida del paper.
 • Productes d’higiene íntima, bolquers i sorra de gats seran recollits només els dilluns. L’Ajuntament proporcionarà adhesius als “casos especials” (com ells han dit) que ho necessitin. És a dir, una llar on hi hagi una dona de 12 anys o més que menstruï, on hi hagi nadons o persones amb necessitat de dur bolquers o una casa amb gats o altres animals, es consideren casos especials? Senyors, aquests “casos especials” es donen al 99% de les llars garriguenques.
 • Condicions insalubres a les nostres llars. Els cubells estaran a la intempèrie tota la nit a risc de ser infectats per orins de gossos, gats, rates… hem de portar tota aquesta brutícia a casa amb el risc d’infeccions que això comporta?
 • Manca de seguretat als carrers. Sumat al mal estat de moltes voreres, ara haurem de sortejar els cubells. Què passa amb les persones amb cotxet de nadons o amb cadira de rodes? Què farem quan bufi la Saligarda i acabin tots els cubells escampats pels carrers? Sense comptar, que al sortir volant, no trenquin cap finestra o ens vagin a parar al cap.

Aquest sistema només ha funcionat en petits pobles poc urbanitzats, mentre que a grans poblacions com al nostra o a barris de Barcelona ha estat un desastre i han optat per tornar al sistema tradicional o d’altres més efectius i adequats al tipus de població, com el que s’ha instaurat al centre de Mataró: contenidors amb clauers contactless que ens identifiquen com a usuaris i ens permet obrir el contenidor. D’igual manera existeix calendari i horaris però molt més flexibles (de 20 h a 8 h) i més higiènics.

No estem en contra de reciclar, estem en contra de les decisions preses sense consultar i poc adequades per al nostre poble.

La Garriguenca Rebel

Article anteriorOrdre del dia del Ple municipal d’abril de 2022
Article següentPorta a porta: com ho farem?
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

4 COMENTARIS

 1. Com sabrien els lladres/okupes si hi ha gent a casa o no, si els cubells es posen tots junts i no se sap de quin pis son? Perquè els anti porta a porta diuen que això funciona bé a cases unifamiliars (que seria qui tindria aquest “problema”), i no als pisos, on ningú sap de qui és cada cubell. Heu demanat a la policia les estadístiques d’augment de robatoris amb el sistema “vigilància del porta a porta”? Ens calen les dades per deixar aquest argument irrefutable ben, ben clar. Perquè sembla que no té gaire influència. Si un lladre vol entrar a una casa, no només fa vigilància de la brossa.
  Heu demanat al Departament de Salut les estadístiques de l’augment d’infeccions als centenars de pobles on fan el porta a porta? Estem parlant d’una nova epidèmia? Seria molt important disposar d’aquestes dades.
  Hi ha qui es sorprèn avui de la sobtada sensibilitat que hi ha vers la gent que va en cadira de rodes. Ja es ben curiós que cap d’aquestes persones hagi dit ni una paraula en el passat sobre el sistema de contàiners i les persones en cadira de rodes: mai els han pogut utilitzar perquè no hi arriben/no poden utilitzar els pedals. De ben segur que no és pas que s’estigui utilitzant a un col·lectiu només per interès propi, gens altruista. De ben segur que no.
  Una persona que no separi els seus residus amb el sistema de contenidors actual, no ho farà amb un contenidor que porti una targeta. Es pot continuar llençat la brossa barrejada a diferents contàiners. És un dels problemes principals d’aquest sistema, que realment no es pot controlar bé i no s’obtenen tan bons resultats.
  És obvi que la meitat del poble, o més, sí que està en contra de reciclar. Les auditories de brossa del poble indiquen això. La gent no separa. Els contàiners de rebuig encara reben de tot. Els de l’orgànica gairebé no reben res. L’oportunitat de reciclar fent-ho amb contàiners, a l’hora que fos, ha estat durant més d’una dècada. No l’hem aprofitat. Però ara, de sobte, quan cal trobar mètodes que forcin més el tema, de sobte “tothom ja separava i utilitzava tots els contàiners”. Una bona dosi d’hipocresia, com a mínim, hi és present.
  Esperem que, d’aquí a poc, s’iniciï un moviment ciutadà per prohibir que hi hagi testos als balcons i terrasses dels pisos de la Garriga, i arbres pels carrers. Si fa vent i cauen, son molt més mortífers que els contàiners voladors!

 2. Llegint a la Caterina, només em deixa clar que es defensors del sistema son una secta plena de porcs que els agrada la merda dins de casa. Soc capaços de defensar un sistema mal parit i dissenyat i de negar les evidències clares dels perills del sistema només per no posar en dubte el que els han ficat al cap. Autocrítica zero. Anem be…

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.