La recollida de residus porta a porta serà una realitat el 29 d’abril

La recollida de deixalles porta a porta és una realitat a multitud de municipis catalans, però cap d'ells amb tants habitants com la Garriga, on s'implantarà aquest nou sistema a partir del divendres dia 29 d'abril

3

Per tal d’informar la ciutadania d’aquesta innovadora mesura, s’ha engegat una campanya d’informació que respondrà tots els dubtes que puguin sorgir i facilitarà el material necessari per a fer-la realitat. L’Ajuntament de la Garriga n’informa de la següent manera:

Com es farà la recollida?

El nou model de recollida a la Garriga pivota sobre tres grans eixos: el porta a porta domèstic, que és el majoritari pels domicilis; el porta a porta comercial per totes les activitats econòmiques que disposaran de cubells adaptats a la seva generació i la freqüència de recollida; i les àrees d’aportació amb sistema de control d’accés pels habitatges de Tremolencs i els blocs de Montserrat Roig.

Aquest model manté els contenidors de vidre amb boca reduïda a la via pública per reduir el soroll derivat de la recollida i permetrà alliberar zones comunitàries de contenidors, que es podran destinar altres usos a determinar, com voreres, jardineres o espais comuns.

El model de recollida domèstic

El model de recollida porta a porta a la Garriga és de quatre fraccions: orgànica, envasos, paper i cartró, i resta, mentre que el vidre es manté amb contenidor a la via pública. La recollida es realitzarà en horari nocturn i els residus es podran deixar al carrer entre les 20 i les 21 hores del vespre els dies previstos segons el calendari de recollida: els dilluns, resta; els dimecres, orgànica i envasos; els divendres, orgànica i paper i cartró; i els diumenges, orgànica i envasos.

L’orgànica i la resta es trauran al carrer amb un cubell de 20 litres que incorpora un xip tag RFID encriptat que vincula els cubells i contenidors amb cada habitatge o activitat econòmica i garanteix la traçabilitat i la transparència del servei. Els envasos s’hauran de treure amb bosses grogues estandarditzades que es donaran a l’oficina del porta a porta de forma gratuïta, i el paper i el cartró es podran deixar dins una bossa de paper o una caixa de cartró. En el cas de les finques plurifamiliars s’ofereix la possibilitat de disposar de contenidors comunitaris de paper i cartró per treure’ls el dia que toca.

La recollida porta a porta es concerta només en quatre dies, de manera que els dimarts, els dijous i els dissabtes seran dies lliures de recollida i en els quals no hi haurà residus al carrer. Els canals del porta a porta es mantindran actius per rebre les peticions de necessitats puntuals i gestionar les emergències com absències, períodes de vacances, etc.

Donades les característiques físiques i de mobilitat dels espais residencials de Tremolencs i els blocs plurifamiliars del voltant del carrer Montserrat Roig, 186 habitatges d’aquestes zones disposaran d’àrees d’aportació amb control d’accés amb tots els contenidors de recollida selectiva a les quals hi podran accedir mitjançant una targeta associada a l’habitatge.

Per tal de poder participar a la recollida cada llar rebrà un kit domèstic que inclou:

  • Calendari imantat del porta a porta setmanal
  • Un paquet de bosses compostables per a la fracció orgànica
  • Cubell airejat de 10 litres per tenir a la cuina
  • Cubell marró de 20 litres amb tag RFID per treure l’orgànica al carrer
  • Cubell gris de 20 litres amb tag RFID per treure la resta al carrer
  • Un paquet de bosses grogues estandarditzades pels envasos

Entitats i associacions

Per a l’organització de festes, celebracions i esdeveniments esportius, culturals o especials, les associacions i entitats de la Garriga podran fer la petició dels contenidors que necessitin en el mateix moment de sol·licitar el permís.

El model de recollida comercial

La recollida comercial es realitza amb el mateix calendari base que la domiciliària i amb un calendari de recollides addicionals per a les activitats en funció de la seva generació i necessitats.

Els comerços no disposen d’un kit estandarditzat, sinó que se’ls lliuraran cubells i contenidors amb tag RFID adaptats a la generació i a l’espai disponible per a totes les fraccions que generen. Els darrers quinze dies del mes d’abril es repartirà a cada establiment el material sol·licitat.

Campanya La Garriga Residu Zero

La Garriga Residu Zero és el nom amb el que es donarà a conèixer la campanya d’implantació del porta a porta. 7.100 habitatges i 700 comerços estan cridats a participar en aquesta campanya que situarà la Garriga en el liderat de municipis més grans de Catalunya en implantar el porta a porta a tota la població.

A través d’una carta informativa, els veïns i comerços rebran al llarg de la primera setmana d’abril tota la informació necessària sobre la implantació del porta a porta, el calendari de les xerrades informatives i les ubicacions dels espais on poden recollir els seus kits.

L’11 d’abril està previst que s’iniciï la fase de repartiment de material i les xerrades informatives. Per afavorir la participació i maximitzar la implicació de tota la ciutadania, un grup de seguiment transversal, l’equip de formadors i la oficina del porta a porta ubicada al centre de la Garriga vehicularan els dubtes i les incidències que puguin sorgir al llarg de tot el procés d’implantació. La seva funció serà la d’informar, de manera directa i exhaustiva, a les diferents associacions i col·lectius del municipi.

Una altra de les claus per l’èxit de la campanya és l’estrena d’una pàgina web (residuzero.lagarriga.cat, activa properament) i una app ciutadana (La Garriga – Residu Zero) amb tota la informació sobre el model porta a porta; els calendaris de les diverses xerrades i accions programades per la recollida domèstica i comercial; trucs i consells per una separació correcta dels residus amb informació sobre l’àrea d’emergència, la recollida de voluminosos i la deixalleria mòbil; i un apartat de preguntes freqüents. Per últim, també hi ha prevista l’activació d’una adreça de correu electrònic i el telèfon gratuït 900 100 672.

Grup de seguiment

Des de principis de març, està en funcionament un grup de seguiment en el qual hi ha representades les diferents sensibilitats del municipi. L’objectiu d’aquest grup és informar, de manera directa i exhaustiva, a les diferents associacions i col·lectius, del dia a dia de la implantació. En les reunions periòdiques que celebren s’explica com avança la campanya i es resolen tots els dubtes i inquietuds que pugin sorgir.

Preguntes freqüents

Aquest servei serà molt més car i ens apujaran la taxa?

Aquest servei s’implanta per evitar una pujada de la taxa. El cost d’entrar a l’abocador o a incinerar s’ha multiplicat per 3 des de 2010 i encara es tornarà a apujar cada any. Si no reduïm els residus que aboquem o incinerem, la pujada de la taxa serà inevitable.A sobre que paguem impostos, ens fan fer la feina a nosaltres
Els impostos es paguen perquè et recullin els residus, però és obligació de cadascú de nosaltres lliurar-los ben separats. Pensa que no pagues ni 50 cèntims al dia perquè et recullin la brossa que generes.

Amb la tecnologia que tenim ara, per què no ho separen les màquines?
No existeix cap tecnologia que pugui separar els residus barrejats. Quan barregem l’orgànica, els bolquers, el paper i cartró, etc. es fa una pasta que cap tecnologia pot separar.

No tenim espai a casa
Això no és un problema pròpiament dels porta a porta. Si fins ara reciclaves, no canvia res. Només pot ser un problema si no ho feies, i justament per això s’implanta el porta a porta, per aconseguir un canvi d’hàbits generalitzat. Ja veuràs que ho aconseguirem!

Nosaltres ho separem i algú en fa negoci
El que pretén la recollida porta a porta és que tot allò que es recicla i que és objecte de retorns econòmics o d’ingressos per la venda dels materials reverteixi sobre la ciutadania a través de la taxa. En tot cas, el negoci es troba en el model actual, en el benefici que suposa pels propietaris d’abocadors o plantes d’incineració i els que produeixen envasos, el negoci no està en el porta a porta.

Jo ho faré bé, però els meus veïns…
Aquest és un dels comentaris més freqüents. Si tothom tenim aquesta predisposició, et podem assegurar que el porta a porta serà un èxit. Donem un vot de confiança als nostres veïns, ho faran tan bé com tu!

L’orgànica farà pudor?
Amb el cubell airejat que s’entregarà gratuïtament i les bosses compostables s’evita la fermentació perquè hi circularà l’aire. Així s’eviten les males olors.

Els carrers s’ompliran de rates?
L’orgànica es treu dins un cubell que té un sistema de bloqueig de la tapa. Encara que es bolqui no es pot obrir. La resta de fraccions van en bossa i estan molt poc temps al carrer. Mai ha passat que apareguin rates en cap municipi que tingui implantat el porta a porta.

Ens robaran els cubells?
És una de les pors principals, però mai passa de forma generalitzada. Pensa que tothom tindrà cubells i que en general la gent no es dedica a robar-ne. I si et desapareix el cubell, en podràs sol·licitar un altre!

3 COMENTARIS

  1. Numero clausus de bosses. Suggeriments: 1-Podria-ho avisar en la ultima entrega, que no hi haurá mes fins tal data. 2- Despres de fer un hora de cua i rebre la noticia que ja no em toca cap bossa, podria-ho posar a la venda i no fer anar al supermercat a buscar-ne (facilitar el tema).
    Disculpeu peró ha estat una frustació la falta d’informació, tant al numero clausus com no poder aconseguir les bosses ni pagant. L’any que bé ja anirem em compte, m’he desviat de dues setmanes. El servei d’atenció al ciutada és molt amable (s’ha de dir tot). Salut tinguem.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.