Finalment, una plusvàlua justa a la Garriga

0

L’Ajuntament de la Garriga recapta aproximadament 1.200.000 euros cada any de l’Impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU, la plusvàlua). Totes aquelles operacions de traspàs, bé per compravenda o bé per transmissió hereditària, paguen en base a uns coeficients i un gravamen establerts anys enrere, a parer nostre i de manera simplificada, justament, excepte perquè si el terreny s’ha devaluat, et toca pagar igual.

El 26 d’octubre del 2021 el Tribunal Constitucional espanyol va anul·lar part de l’impost i obligava el govern de l’Estat a establir una nova normativa que estipulés un topall al coeficient per a calcular la base imposable de cada operació i, molt important: aquelles operacions sense increment del valor del terreny, deixaven de pagar.

Per tant, es posava en valor la naturalesa real de l’impost, el pagament per plusvàlua, és a dir: l’obtenció de guanys entre el moment de l’adquisició d’un terreny i el de la transmissió, però en canvi, alliberava la minusvàlua, és a dir: sense guany no hi ha impost.

Al darrer ple de l’Ajuntament, vam adaptar la nostra ordenança a la nova normativa de la plusvàlua, de manera que posem la càrrega màxima a les operacions efectuades amb molt poc temps de diferència i que donen peu a l’especulació immobiliària, però en canvi descarreguem progressivament l’impost a aquelles operacions que s’allarguen en el temps, i deixem un cert marge d’augment, si en anys posteriors es considera necessari.

Ajuntaments de tot color han preferit no seguir la nostra actitud, i han apujat al màxim l’impost, conscients que hi haurà clatellada, perquè tothom recaptarà menys del que s’espera. En el cas de la Garriga, possiblement, 250.000 euros menys, que són molts diners.

El Govern d’ERC i els regidors del 100% hi vam votar a favor. S’hi va abstenir la CUP, perquè ells ho negocien tot en conjunt, pressupost i ordenances –Gràcies! I també es van abstenir Ciutadans, tot i que veuen bé l’ordenança, però es volen donar temps a veure si la podem millorar. Junts hi va votar en contra, perquè tot ho voten en contra, i també el PSC, que, bàsicament, considera que encara podríem reduir més de 250.000 € la recaptació perquè no cal que construïm Can Terrers. Però Granollers, Canovelles, Parets, Mollet, Barcelona, Lliçà de Vall o Sabadell, governats pel PSC, o les Franqueses o Girona, governats per Junts, històricament han aplicat els coeficients màxims. Si haguéssim aplicat a la Garriga el que el PSC i Junts aplica on tenen l’alcaldia, hauríem recaptat 1.000.000 d’euros més cada any de fa anys, és a dir: quasi el doble del que recaptàvem. Van votar pensant en la Garriga?

Senzillament, a partir d’ara, qui guanya diners amb la venda, pagarà impost; qui no en guanya o hi perd diners, no en pagarà. Ens sembla una mesura justa. Treballarem perquè els diners que no ens arribin, ens els enviïn els que en tenen més: el govern de l’Estat. Reclamarem un fons especial.

ERC amb Acord

Article anteriorAjuda humanitària per a Ucraïna des de l’ISCAT La Garriga
Article següentEncetem el cicle Grans Formats amb el circuit expositiu “Grans Dones”

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.