Cal que els impostos catalans es recaptin des de Catalunya

0

Una de les realitats amb més consens a Catalunya és que el país està mal finançat, és a dir, que els diners que l’Administració de l’Estat destina al Principat són molts menys que els impostos que paga la ciutadania. També estem d’acord en què el Govern català gestiona només una part d’aquests recursos, i que encara en recapta menys, concretament un 5,3 per cent.

Hi ha molts camins per revertir aquesta situació injusta, antidemocràtica i ancorada als fonaments de la maquinària estatal. Una via necessària és pagar els impostos al govern català com a primera instància, i això ja existeix: l’Agència Tributària de Catalunya (ATC). Sense aquesta eina, és difícil arribar a consolidar una hisenda pròpia catalana, sigui quin sigui l’estatus polític del Principat. 

Tothom sap que el millor camí cap a un major benestar és la independència. De moment, però, hem de comptar amb l’ATC com a eina recaptatòria intermediària. Es tracta d’aplicar el principi de subsidiarietat i de simplificació administrativa: la finestra única. En aquest sentit, l’ATC ja ha signat molts convenis de recaptació d’impostos amb ajuntaments, consells comarcals i diputacions, fet que es materialitza amb una implantació cada vegada més forta a tot el territori, així com una visió d’ens recaptatori, més enllà de les actuacions merament locals. Aquest propòsit forma part dels objectius polítics d’ERC, que des del Govern ha contribuït a estructurar l’organisme, però també ho han demanat l’ANC i Òmnium. 

Ara cal que els governs locals com el de la Garriga actuem directament per enfortir I’ATC com a instrument eficaç. Per això portem una moció al plenari de la Garriga per tal que el pagament de tots els impostos estatals es faci a través de I’ATC, alhora que reclamem que aquest organisme compti amb més recursos per poder assumir tota la càrrega administrativa que comporta el fet que cada cop més ajuntaments, organitzacions i particulars, fem els nostres tràmits a través de l’Agència Tributària de Catalunya.

Per ser estat, hem de tenir estructures d’estat, i la recaptació d’impostos i la seva gestió és la primera pedra de tot l’entramat amb què es vertebra la realitat nacional que entre tots hem d’enfortir i fer-nos nostra.

Però això no acabarà aquí. Un cop el país tingui clar on es paguen el impostos necessitarem que es fiscalitzi des de la mateixa ATC: és a dir, que controli el que es paga i el que no es paga, i que es faci adequadament. I sobretot, amb capacitat sancionadora, instrument sense el qual no hi ha la veritable autoritat recaptatòria.

Grup Municipal d’ERC amb Acord Independentista per la Garriga

Dolors Castellà (alcaldessa), i els regidors Lluís Marco, Neus Marrodán, Pote Rodríguez, Txell Catalán i Jordi Musquera

Article anteriorPolítics del 52%, ja no ens representeu 
Article següentCinefòrum: ‘La professora d’història’, a l’Alhambra

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.