La Filanda tanca el cicle expositiu Petits Formats a El Nou Trull per iniciar una nova etapa

0

Després de tres anys, La Filanda, espai de creació ha decidit concloure el cicle Petits Formats que portava a terme des del febrer de 2018 a El Nou Trull de la Garriga. Amb l’objectiu de seguir apropant art i cultura a tothom, l’entitat obre una nova etapa i vol exposar artistes i fer propostes més arriscades ja que, en un espai que no està destinat a ser sala expositiva, són difícils de realitzar.

La Filanda, espai de creació té en projecte exposicions col·lectives que poden aportar actes culturals i amb propostes artístiques paral·leles que poden enriquir les expositives i crear un nou diàleg. En aquest sentit, a la Garriga hi falten espais d’exposició, ja que la sala municipal d’exposicions Andreu Dameson està tancada i tampoc hi ha oferta d’indrets privats. «Necessitem espais diferents on exposar, on poder crear aquest diàleg entre altres disciplines artístiques, poder obrir les portes a nous llenguatges com la instal·lació, video-art o escultura, que es molt complicat d’acollir en un bar o restaurant com El Nou Trull, al que agraïm que ens hagi obert les portes de casa seva. Hem après un munt dels seus clients i les seves visions, crítiques i interès per tot el que hem exposat», explica Diana Martín, comissària i organitzadora d’aquest cicle i directora artística de La Filanda, espai de creació.

El projecte de Petits Formats va sorgir de la necessitat de poder oferir un espai on poder mostrar i projectar els artistes que formen part de la #ComunitatFilanda i de l’oferiment d’en Riki Armentano, propietari d’El Nou Trull. Ell, que ve del món creatiu, va empatitzar ràpidament amb el projecte.

Petits Formats, doncs, va néixer amb una fórmula ja coneguda que és la de poder donar possibilitat de visió a artistes dins els murs dun bar o espai públic; el seu gran tret diferencial ha estat durant aquests anys que les exposicions que s’han mostrat fins a dia d’avui han estat cuidades amb un comissariat d’art: vol dir crear una programació anual on l’espectador es trobés una disciplina diferent a cada mostra: pintura, disseny, escultura, il·lustració, letteringfotografia, ceràmica… i que les propostes que es poguessin veure tinguessin un punt en comú: lart com a eina de transformació social.

Un altre punt diferencial de Petits Formats era una aposta arriscada per poder realitzar exposicions en un espai que no està dissenyat per ser una galeria d’art: “a cada exposició havíem de tenir en compte molts factors, com ara quina disciplina artística es mostrava i que fos per a tots els públics, ja que treballàvem per un espectador que es trobava l’exposició, no que l’anava a buscar o a veure expressament, com passa a les sales d’exposicions, galeries o museus”, apunta la directora de La Filanda.

Durant aquests tres anys shan pogut veure artistes locals, nacionals i internacionals a El Nou Trull. Artistes emergents de la Garriga com ara Francesca Riu o Mercè Iglesias que, encara que ja havien exposat en galeries o museus, van voler ser partícips daquest projecte; i artistes internacionals, com el mexicà Sandro da Ponte, resident al mateix municipi, i de ben consolidats com Ferran Selvaggio, que actualment viu i treballa a Osaka. Ha esta una finestra per poder donar a conèixer artistes emergents de casa i artistes consolidats tant daquí com internacionals. La Filanda aposta pels projectes de creació i la seva qualitat artística i conceptual. Els artistes de la #ComunitatFilanda i les persones que treballem en aquest projecte tenim un objectiu comú que és el de fer proper l’art i la cultura sense distinció d’edat, gènere o raça”.

Després de lesclat de la pandèmia COVID-19 el cicle no es va deturar malgrat la normativa de seguretat de la restauració i, durant uns mesos, no es podia entrar als locals —El Nou Trull no era una excepció— però es va seguir exposant, encara que les mostres es veiessin des de la porta o en horaris restringits perquè és en temps de crisi quan lart i la cultura creixen amb més força i la transmeten. Si fa tres anys vam partir de la premissa (que encara mantenim) que creiem en lart i la cultura com a eina de transformació social, aquest era el moment de demostrar-ho amb més força i contundència”, concolou Martín.

La Filanda espai de creació

Article anteriorTorna la calçotada de la CUP de la Garriga
Article següentPolítics del 52%, ja no ens representeu 
Espai de suport a la creativitat i al talent, obert a artistes emergents nacionals i internacionals i col·lectius socials sense límit d’edat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.