El compromís polític municipal vers la gestió pública del servei d’abastament de l’aigua
El 20 de novembre de 2020, el Ple de l’Ajuntament va aprovar la pròrroga del contracte de gestió de l’aigua signat fa gairebé 30 anys amb SOREA, ara part del grup AGBAR, que és filial del grup Suez Environnement, grup multinacional francès que acumula beneficis nets milionaris a costa de la gestió dels recursos naturals.
En el mateix plenari, però, la CUP va presentar una moció amb un dictamen jurídic adjunt que posava sobre la taula una alternativa a la pròrroga, fent referència a la necessitat de forçar el contracte fins a escollir un nou model de gestió i, si la voluntat política majoritària era aquesta, caminar cap a una gestió 100% pública. Aquesta no va ser aprovada i la pròrroga va tirar endavant.
Després de l’aprovació de la pròrroga, la CUP va seguir pressionant i es va aconseguir l’adhesió del municipi a l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP). L’AMAP és una entitat que té per objectius difondre i promoure la gestió íntegrament pública de l’aigua i donar suport als municipis que vulguin municipalitzar aquest servei, mitjançant assessorament tècnic.
Amb aquesta adhesió, l’Ajuntament de la Garriga es comprometia políticament amb el treball cap a un model de gestió 100% pública del servei d’abastament de l’aigua.
L’incompliment dels compromisos adquirits: continuisme i gestió privada
Després d’assumir el compromís, però, l’equip de govern va encarregar un estudi sobre models de gestió del servei de l’aigua a la consultora privada PWACS. Aquesta consultora ha resultat ser parcial en el debat sobre la municipalització de l’aigua, expressant-se contrària al model de gestió pública en els informes redactats.
En l’informe hi consten elements totalment parcials com ara:
- Utilitza criteris de rendibilitat de la concessió i les inversions, criteri que no es fa servir en la gestió pública.
- Es fa referència a sobrecostos en la gestió pública de forma totalment injustificada i s’obvia que en la gestió privada cal també una supervisió municipal.
- S’explicita de forma intencionada que les despeses de conservació i manteniment són més cares i menys eficients en el model públic sense cap justificació explícita.
- No s’indica el termini en què es recuperen les inversions i aquest criteri sol ser suficient per afavorir la viabilitat de la gestió pública.
Per això, la CUP de la Garriga denuncia l’immobilisme d’ERC la Garriga malgrat els compromisos polítics presos.
La viabilitat i necessitat de la gestió pública
Davant d’aquesta situació, el grup municipal de la CUP la Garriga hem encarregat un dictamen i un estudi tècnic i econòmic que confirma la viabilitat econòmica i l’eficiència del model de gestió 100% públic del servei d’abastament de l’aigua.
És important per no perdre de nou l’oportunitat de repensar el model de gestió, abans que acabi aquesta primera pròrroga del servei. Amb la voluntat d’animar ERC a agafar la feina feta des de la CUP, presentem una moció el proper plenari municipal.
La moció té per objectiu aprofundir en el debat sobre els models de gestió pública de forma objectiva, sense eludir el debat que és eminentment polític, i treballar per aconseguir una gestió 100% pública d’un recurs natural i un dret bàsic com ho és l’accés a l’aigua.