La Garriga reuneix en unes jornades internacionals representants d’entitats que treballen en la frontera sud d’Europa

Obrim portes, construïm ponts. Responsabilitats col·lectives front l’Europa Fortalesa

0

«Obrim portes, construïm ponts. Responsabilitats col·lectives front l’Europa Fortalesa» és el títol de les jornades que organitza l’entitat La Garriga Societat Civil amb el suport de l’Ajuntament de la Garriga i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Aquestes reuniran, el 16 i 17 d’octubre, responsables de les principals entitats que treballen en el flux migratori de l’anomenada frontera sud d’Europa i tenen com a objectiu fer reflexionar davant les greus vulneracions de la Unió Europea a les fronteres.

A banda de les taules rodones de diumenge, dissabte s’estrena una obra de teatre amb debat («Siyahamba» sobre l’acollida de les persones refugiades) i es pintarà un mural. Tots els actes tenen aforament limitat.

Defensa dels drets humans

Aquesta jornada implica una resposta a les greus vulneracions que es deriven de la gestió que la Unió Europea i els països membres fan de les seves fronteres, tant externes com internes. Davant dels permanents obstacles al dret a la mobilitat humana, la manca d’estructures per una acollida mínimament digna, l’incompliment de les obligacions de rescat marítim, les devolucions “en calent” o el conjunt de discriminacions que pateixen les persones migrades, han sorgit diferents respostes que neixen de la solidaritat i del rebuig ciutadà al càlcul utilitarista i deshumanitzat que impliquen les polítiques migratòries i de control fronterer

Aquestes respostes “des de baix” han anat construint xarxes socials cada cop més riques, amb capacitat no només d’acompanyament sinó també de denúncia i d’incidència política. Aquesta jornada busca crear un espai de trobada i d’intercanvi en un procés per a crear xarxa i d’aposta per assumir col·lectivament responsabilitats en la construcció de societats igualitàries i justes.

La jornada de debat de diumenge, 17 d’octubre a Can Luna, tindrà dues taules rodones. A partir de les 10:30 h, després de la presentació a càrrec de la Garriga Societat Civil i de Juliet Grau, regidora de Cooperació de l’Ajuntament de la Garriga, es parlarà de Responsabilitats i accions institucionals. Hi prendran part Eunice Romero, directora de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya, i David Minoves, director del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, amb Núria Branzuela, Tècnic de Cooperació de l’Ajuntament de la Garriga com a moderadora. Dolors Castellà, alcaldessa de la Garriga, clourà la taula rodona.

A les 12 h és previst iniciar la taula rodona sobre Responsabilitats i accions socials i comunitàries. Hi intervindran Lorraine Leete i Marion Bouchetel, del Legal Centre Lesvos (Grècia), entitat a la qual la Garriga Societat Civil dona suport aportant fons per a la defensa jurídica dels refugiats. També hi seran Bruno Álvarez (No Name Kitchen, Balcans), Carmen Lucía Alarcón (Assessora jurídica de Solidary Wheels, Melilla), Ana Vizcaíno (Somos Red Canarias-Asociación Atlas), Daouda Dieye (Sindicato Popular de Vendedores Ambulantes de Barcelona) i Paula Santos (Mujeres Migrantes Diversas).

Teatre amb debat

Les jornades començaran el dissabte 16 d’octubre a les 10:30 h a la Torre del Fanal amb la pintada d’un mural col·laboratiu sota la direcció de l’artista Daniel Berdala. A les 19 h, el Teatre de la Garriga el Patronat acollirà l’estrena de l’obra «Syhamba», a càrrec de la companyia Frec a Frec, que se centra en la convivència amb persones refugiades. Compta amb dos protagonistes refugiats, Alí Chailat i Sahid Kelfallah. 

A «Siyahamba», la Dana i l’Òscar viuen en una caseta amb un petit jardí a les afores de Barcelona. Ella és professora de ioga i ell treballa d’encarregat de magatzem. La seva gran il·lusió és tenir un fill, però de moment no hi ha sort. L’Aiman i en Moussa, dues persones que han hagut d’abandonar el seu país amb tot el que això comporta, entraran a formar part de les seves vides i posaran a la corda fluixa tot el seu món. L’entrada, gratuïta, s’ha de reservar al web del Teatre.

Exposició «Les raons de la cooperació»

Diumenge l’exterior de can Luna acollirà la mostra «Les raons de la cooperació». L’exposició, del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, interpel·la amb preguntes com: “Primer els de casa? L’ajuda arriba realment? La cooperació té algun impacte? Estem ajudant a governs corruptes?”.

Es convida a la reflexió i a donar arguments en contra els atacs que qüestionen les polítiques de cooperació al desenvolupament. Es vol donar també, a conèixer que la cooperació local ha contribuït a la lluita contra la pobresa i les desigualtats i a favor de la justícia social més enllà dels nostres municipis.

La Garriga Societat Civil

Article anteriorHola, som L’Ateneu Popular El Safareig i hem vingut per quedar-nos!
Article següentEs busquen persones per parlar ObertaMent sobre salut mental a la Garriga
Som una associació de persones solidàries i compromeses amb la defensa dels drets humans que col·laborem en la sensibilització dels problemes que viuen diverses societats del món.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.