Puigcercós: “Per ‘picar pedra’ necessites estratègia, calma i perseverança”

El llibre proposa eines i oportunitats per a l’objectiu independentista

0
326

Una trentena de persones va assistir a la presentació del llibre ‘Picar pedra’ organitzat per la secció local d’Esquerra Republicana de la Garriga. Dos dels tres autors, Joan Puigcercós i Francesc Codina, van detallar-ne el contingut en una xerrada presentada per l’alcaldessa Dolors Castellà i en el que el públic va ser ben actiu. L’exconseller Josep Huguet, coautor, va excusar la seva absència.

El text presenta els obstacles que cal superar per arribar al moment propici per assolir la independència de Catalunya. ‘Picar pedra’, tal com va resumir Dolors Castellà, demostra també que els servidors públics, especialment els que estem a la primera línia municipal, “ens hem d’esforçar molt per guanyar adhesions: si l’1 d’octubre n’és un exemple, ara tenim un nou escenari com la pandèmia”.

En aquest sentit, l’exconeller Joan Puigcercós va afegir que “calen partits que siguin referents pròxims a les associacions, col·lectius, organitzacions i la ciutadania. El Govern ha de governar bé. En bona part, en aquest procés ens hem oblidat de coses elementals, com guanyar complicitats en sectors on no teníem adeptes”, però també va dir que una lliçó del 2017 és que “hem après que no tot es pot fer des del Govern. L’eina no només és una, sinó que en són unes quantes”. Per picar pedra, “necessites estratègia, calma i perseverança”. I un dels elements és també la suma d’actituds individuals: “Amb la mobilització organitzada i amb objectius concrets i estratègies”. Per això cal “recuperar el lideratge, crear un estat major que coordini el moviment. I crec que això no treu que haguem d’agafar aire i també esperar oportunitats de fora, com el que passi a Escòcia o d’altres punts d’Europa, així com les crisis internes de l’estat, la monarquia…”.

Per la seva banda, Francesc Codina va explicar que en l’apartat d’autocrítica, a ‘Picar pedra’ destaca que es va plantejar sobretot com un procés “estrictament jurídico-legal, de la llei a la llei, i que en no aconseguir l’objectiu final “cal perseverar amb noves maneres, perquè l’avantatge que tenim és que encara som el moviment majoritari a Catalunya”. Per això cal evidenciar, com pot passar amb la taula de diàleg, que “l’única proposta que té l’Estat espanyol és la ‘conllevancia’ amb el problema català, però no cap oferta. La seva voluntat és l’assimilació”.

Optimisme respecte la relació ERC-Junts

El públic va posar força èmfasi en les discrepàncies internes, especialment entre republicans i juntaires. Codina considera que el que cal és accentuar les discrepàncies en les qüestions socials, perquè en les nacionals hi ha molta coincidència: “No es tracta de competir per qui és més independentista. De fet, si llegiu les declaracions de Puigdemont a la premsa internacional, estan en la línia de l’estratègia que exposa ERC”. Puigcercós es va mostrar optimista: “Cal tenir en compte que han passat dues coses importants. En primer lloc, que Esquerra ha passat per davant de l’espai que fins ara era hegemònic; i en segon, que Junts és un partit que s’està formant”. Admès això, des que s’ha format el nou govern “sembla que les picabaralles van a menys”.

ERC amb Acord

Article anteriorAgraïment a tots els artistes per la seva generositat i solidaritat
Article següentUs convidem a la rifa solidària del proper divendres
ERC la Garriga amb Acord Independentista, coalició al Govern de la Garriga.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.