Comunicat en relació a la modificació del projecte de La Sorrera Bike Park

0

Des de l’assemblea local de la CUP de la Garriga hem presentat al·legacions a les modificacions del projecte de La Sorrera Bike Park situat al barri dels Tremolencs. Les modificacions que es plantegen per part de la promotora de l’activitat pretenen legalitzar activitats que ara mateix ja s’estan duent a terme i que excedeixen el que permet la llicència vigent del projecte, sense tenir en compte les recomanacions i reclamacions que s’han fet des dels informes tècnics pertinents, en matèria de medi ambient, territori i  d’afectació al veïnat.

El projecte, que se situa en sòl no urbanitzable i amb pendents superiors al 20%, comporta riscos d’erosió de terres i cal tenir especial cura per les actuacions de restauració i afectació. Cal que l’activitat tingui en compte l’impacte dels circuits en la zona i, especialment, als dos torrents (el dels Murris i el de Can Pona). És imprescindible que es limiti la freqüentació per garantir que l’impacte sigui compatible amb l’activitat.

Cal fer èmfasi també en la importància de la zona com a connector ecològic i evitar la implementació de nous circuits, així com limitar els horaris de l’activitat. L’empresa promotora està sol·licitant l’ampliació d’horaris (que, per cert, ja està duent a terme).

No menys important és l’afectació de zones vulnerables en matèria hidràulica. En els informes del personal tècnic municipal es fa referència al risc d’afectacions negatives del Torrent dels Murris i al Torrent de Can Pona. Cal que els circuits de BTT permesos estiguin el més allunyats possible d’ambdós i que l’empresa presenti un estudi d’impacte sobre aquests. Actualment no sabem si es dona compliment a les prescripcions de l’OTAA (Oficina d’Acció i Avaluació Ambiental de Barcelona). Per tot això, cal incloure als plànols del projecte: la localització dels dos torrents i, dins de l’estudi ambiental, fer referència a l’impacte sobre la vegetació dels moviments de terra, o proximitat de l’ús de les pistes  respecte a aquests dos torrents. A l’estudi ambiental cal incloure-hi la possible afectació sobre la vegetació.

L’empresa promotora pretén justificar no haver presentat la informació sobre l’afectació als torrents al·legant que no estan referenciats en els cadastres.

Tenint en compte que la promotora de l’activitat no resol com evitar i reduir l’impacte dels abocaments producte de l’erosió als Torrents; que l’informe ambiental de la promotora assegura que l’aforament màxim limitat a 50 persones es pot sobrepassar en alguns esdeveniments “puntuals”; i que l’associació del veïnat dels Tremolencs ha presentat  al·legacions pel que fa a l’afectació de l’activitat al veïnat de la zona, per aquests motius exposats, des de la CUP de la Garriga hem presentat les següents al·legacions:

  1. Mantenir els horaris de l’activitat tal com van ser aprovats en la llicència vigent, d’acord amb l’INFORME OTA URB 079-18 (OTAABA20180052) 09/10/2018.
  2. Tenint en compte que l’àmbit del riu Congost, riu on es depositen els sediments traslladats, pel Torrent del Murris i pel Torrent de Can Pona, forma part de la Xarxa Natura 2000, sol·licitar informe de l’administració hidràulica sobre l’impacte de l’activitat, tant el directe provocat pels moviments de terres com del generat a partir de l’erosió provocada pel descens-enduro en BTT per les pistes.
  3. Establir mecanismes per evitar l’excés d’aportació de sediments producte de l’activitat en el Torrent del Murris i en el Torrent de Can Pona, així com en el tram del Congost on transvasen aquests torrents.
  4. Establir mecanismes per tal de garantir que el Projecte de La Sorrera Bike Park contempli el lliure accés i circulació de vehicles d’emergència i de prevenció d’incendis forestals per tot el recorregut del camí públic, anomenat Camí de Can Noguera al Pla municipal de Prevenció d’Incendis Forestals, que discorre per la zona on es desenvolupa l’activitat.
  5. Delimitar el nombre d’ocasions anuals en què se celebraran competicions, això com quin ha de ser el període mínim que s’ha de succeir entre competicions, quin ha de ser l’aforament màxim permès en aquestes competicions i establir en l’autorització de l’activitat l’obligatorietat de dur a terme aquestes competicions dins l’horari autoritzat.
  6. Establir quins seran els mecanismes de control d’afluència i compliment de l’aforament  indicats.
  7. Establir mecanismes de seguiment del compliment de la no obertura de nous circuits, ni  d’enllaços de connexió entre els circuïts existents, ni de ramificacions a les pistes actuals per tal de preservar els valors naturals presents en l’àmbit d’actuació.

Assemblea Local de la CUP de la Garriga

Article anteriorExtraescolar d’escalada amb el Centre Excursionista Garriguenc, a partir d’octubre
Article següent“Declaraciones recortadas”, d’Irina Edery, obre el cicle d’estiu del Petits Formats de la Filanda 
Candidatura d'Unitat Popular de la Garriga.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.