L’escola ISCAT de la Garriga rep el màxim reconeixement d’UNICEF

L'escola ISCAT de la Garriga es converteix en la primera de la Unió Europea en rebre el màxim reconeixement d'UNICEF com a centre referent en Educació en Drets de la Infància i Ciutadania Global

0

Es tracta d’un programa, on els drets de la infància es converteixen en l’eix transversal de l’activitat educativa, sent una potent eina per a contribuir a la transformació real de l’educació. Actualment 109 centres a l’Estat espanyol estan dins del programa de centres referents en Educació en Drets de la Infància i Ciutadania Global impulsat per UNICEF, però l’ISCAT (International School of Catalunya) és el primer en obtenir el màxim reconeixement.

Així, The International School of Catalunya (ISCAT) es converteix en la primera escola de la Unió Europea en rebre el nivell 3 d’UNICEF com a centre referent en Educació en Drets de la Infància i Ciutadania Global. L’escola, situada al vell mig de la Garriga, va entrar en el programa l’any 2016 a través d’UNICEF UK, ja que en aquell moment UNICEF Espanya encara no havia encetat el programa.

L’objectiu fonamental d’aquest reconeixement és situar la infància i els seus drets en un lloc destacat de la vida escolar, guiant-se pels principis d’inclusió, equitat, solidaritat i qualitat.

El reconeixement, que s’obté a través d’un sistema de punts mitjançant el seguiment de l’evolució dels centres per part d’un comitè d’UNICEF, s’enfoca en quatre àmbits: coneixement dels drets de la infància i ciutadania global, participació infantil i adolescent, protecció de la infància i clima escolar.El guardó s’atorga a aquelles escoles que han arrelat els drets dels nens i nenes, basant-se en la Convenció de les Nacions Unides, a la seva cultura escolar, implicant a cada un dels membres de la seva comunitat educativa.

L’objectiu de l’ISCAT és conscienciar sobre els drets dels infants a tota la comunitat escolar (alumnes, professors, famílies i la resta de personal) mitjançant un treball conjunt. Fent així, de l’escola, un lloc segur i inspirador on aprendre per a què la canalla i els seus drets siguin respectats, s’incentivin els seus talents i puguin seguir prosperant. Arribar a aquest nivell comporta un esforç important i continuat en el temps i aquests centres poden guiar uns altres i servir d’exemple per a aquells que estan començant, tot col·laborant amb ells amb l’objectiu comú de defensar els drets dels infants.

Al març de 2018 l’escola va rebre el primer reconeixement (nivell 1 o Broze Award en el sistema britànic) introduint els nens als articles de la Convenció dels Drets dels Nens i la celebració de dos esdeveniments clau: El Winter Appeal i el Day for Change.

Durant el Winter Appeal es celebren diferents activitats durant tota la jornada escolar amb l’objectiu de recaptar fons per a la campanya que UNICEF promou aquell mateix any, allà on més es necessita (en aquell cas, l’emergència a Síria).

El Day for Change es tracta d’una iniciativa d’UNICEF UK a la qual l’escola s’uneix perquè els seus alumnes siguin més conscients de l’existència de nens i nenes que viuen en situacions de risc i també per aconseguir un canvi positiu i permanent.

Gràcies a tota la implicació de tota la comunitat escolar, UNICEF va premiar l’escola amb el guardó de plata (nivell 2 o Silver Award) el maig de 2019 després que el comitè d’experts valorés les iniciatives dutes a terme per l’escola.

Donat que el curs 2019/20 va estar afectat per el període de confinament i les mesures restrictives causades per la pandèmia de la COVID-19, no va ser fins l’inici del curs escolar 2020/21 que l’escola va presentar la seva candidatura per a obtenir el màxim reconeixement: nivell 3 o Gold Award. Així mateix, va incorporar noves iniciatives i col·laboracions amb organitzacions locals per a l’ajuda i la protecció de persones que han patit les pitjors conseqüències del confinament i les restriccions sanitàries. Entre aquestes activitats hi figuren la col·laboració amb el banc d’aliments local, la recollida de residus per part dels alumnes al bosc de Malhivern, les mobilitzacions en bicicleta per a conscienciar sobre el canvi climàtic, la celebració del dia mundial de la dona, la recollida de roba de segona mà o la construcció d’una xarxa de mentoria impulsada pels propis alumnes.

A principis de maig un comitè representatiu d’UNICEF Regne Unit i membres d’UNICEF Espanya i Catalunya va avaluar a tota la comunitat educativa (alumnes, professors, personal no docent i famílies). Després de totes les deliberacions oportunes, UNICEF ha confirmat l’assoliment del nivell 3 o Gold Award convertint The Interantional School of Catalunya en la primera escola de l’Unió Europea en ostentar-lo. Fins a la data, fora del Regne Unit, només l’escola Tanglin Trust Junior School de Singapur havia estat guardonada a la que ara se suma aquesta petita escola de la Garriga.

En paraules de l’Emma Montgomery, coordinadora del programa d’UNICEF a l’escola “Per arribar a assolir el Gold Award, aquests últims anys no només hem treballat molt per a la incorporació de noves iniciatives, sinó que també hem fet molt èmfasi en el vincle de cadascuna de les activitats realitzades amb els articles de la Convenció de les Nacions Unides i els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

D’altra banda, la directora de l’escola, Noreen Loughman, explica que “l’acreditació Rights Respecting Schools significa per a nosaltres un canvi en la percepció i en l’acció positiva de la nostra comunitat educativa: adonant-nos que tenim la gran sort de viure en una societat privilegiada“.

Sobre l’escola

The International School of Catalunya (ISCAT) és una petita escola britànica situada al centre de la Garriga, que va obrir les seves portes el 2007, amb la missió d’oferir a les famílies locals i internacionals de la regió de Barcelona una educació dinàmica i basada en valors per als seus fills/es.

L’ISCAT es va inaugurar amb només 13 alumnes i poc a poc va anar creixent fins a arribar a tenir més de 200 alumnes. Actualment s’imparteixen els cicles d’infantil, primària, secundària i batxillerat del currículum britànic (alumnes dels 3 als 18 anys).

El 2012, va introduir el programa educatiu de les Escoles al Bosc per a tots els cursos, actualment un projecte pioner a Espanya.

Sobre el programa d’UNICEF

Cada vegada hi ha més centres educatius compromesos amb els drets de la infància i la ciutadania global: per ells els drets es viuen en cada decisió, a cada programa i en cada classe i són una inspiració per a tota la comunitat educativa.

Per això, UNICEF va decidir reconèixer la tasca d’aquests centres i de les persones que fan possible el seu dia a dia creant una distinció que els identifiqui com el que són: un referent en la implementació dels drets de la infància a la vida escolar.

El programa té tres nivells de reconeixement:

  • Nivell 1 (Bronze): Aquest nivell s’atorga a les escoles que comencen a integrar els principis de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de la Infància en el seu currículum.
  • Nivell 2 (Plata): Es concedeix a les escoles que avancen cap a la incorporació dels principis de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant en el seu ideari i currículum. És la segona etapa del premi i l’acreditació té una vigència de tres anys.
  • Nivell 3 (Or): És el màxim nivell del premi de reconeixement a les escoles que han integrat plenament els principis de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant en el seu ideari i currículum. L’acreditació és vàlida per un període de tres anys.

Més informació a UNICEF UK i UNICEF Espanya.

ISCAT La Garriga

Article anteriorCelebració del centenari de la pintora i gravadora Conxa Sisquella i Planas a la Garriga 
Article següentEl Corpus de la Garriga tindrà una sardana dedicada
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.