Can Raspall acull el lliurament dels premis del concurs de la Garriga Modernista

0
Lliurament dels premis, a Can Raspall, el passat 14 de maig - Fotografia de Susanna Ginesta

El jardí de Can Raspall de la Garriga va acollir, divendres 14 de maig al vespre, el lliurament de premis del primer Concurs de mascaretes modernistes organitzat per l’associació La Garriga Modernista. A l’acte es van poder veure exposades 12 mascaretes participants amb el suport de l’associació cultural La Filanda i es van donar diplomes a totes les participants. Properament, les mascaretes s’exposaran al Teatre Municipal de la Garriga, el Patronat.

A l’acte de lliurament, la presidenta de l’entitat, Esther Rivas, va agrair la participació al concurs, amb 16 mascaretes de molta qualitat i dificultat i tècniques molt diverses, a més de costura i patchwork, hi ha puntes de coixí, ganxet, punt de creu, pintura i fins i tot pell.

La regidora de Promoció econòmica de l’Ajuntament de la Garriga, Meritxell Catalán, va destacar el modernisme com a un dels dos puntals turístics del municipi (l’altre és la botifarra) i va encoratjar l’entitat a seguir promovent el llegat Raspall i el modernisme d’estiueig. En aquest sentit, l’Ajuntament promou el taller de costura modernista, que aquest any es fa tutoritzat per la modista Maite Batalla també a Can Raspall. Cada participant cus a casa seva els models que lluïran a les jornades modernistes que es faran el 9, 10 i 11 d’octubre.

Can Raspall, protagonista

Els vitralls de Can Raspall han estat la inspiració de les mascaretes modernistes premiades en el concurs, organitzat amb motiu del primer any de creació de l’entitat. La guanyadora és la mascareta presentada per Rosa Pujolàs, inspirada en el vitrall de la porta d’entrada de Can Raspall. Un altre vitrall amb tons blaus de la la porta del carrer de la mateixa casa ha inspirat la mascareta de patchwork de Leonor Fernández, que ha obtingut el segon premi.

El jurat, integrat per membres de la junta de l’associació, ha premiat com a finalistes els treballs d’Anna Maria Rubio, amb punta de coixí, i Montserrat Lapuerta, amb punt de creu. Ambdues també s’han inspirat en vitralls de Can Raspall, la primera dels finestrals de la sala principal i la segona també de la porta. El jurat ha concedit un accèssit a la participant més jove, la nena Francina Moreno, amb una mascareta pintada a mà.

El primer premi consisteix en un circuit termal per a dues persones a l’Hotel Balneari Blancafort de la Garriga i el segon, dues entrades per al Cinema Alhambra de la Garriga. Ambdues han rebut també una reproducció de mosaic hidràulic Petit Gaudí cortesia de Mosaics Martí. Representants de l’empresa van assistir al lliurament de premis i van donar-los en mà a les guanyadores.

El concurs demanava el disseny d’una mascareta modernista ambientada en la primera dècada del segle XX (1900-1912). Es valorava que la inspiració fos preferentment de la Garriga. Així, hi ha mascaretes inspirades en Can Raspall (les quatre premiades), la Torre Iris i la Bombonera, totes de Manuel Joaquim Raspall.

El jurat ha valorat el disseny de la mascareta i la seva relació amb el tema, els materials utilitzats en la seva confecció (valorant especialment l’ús de materials tèxtils) i que el disseny sigui innovador i creatiu i portable. El concurs s’ha portat a terme entre el 14 de febrer i el 14 d’abril, si bé al principi s’havia deixat un sol mes, es va allargar el termini per donar temps a l’elaboració a les participants.

La Garriga Modernista

L’objectiu de l’entitat Garriga Modernista, presentada el 14 de febrer de 2020, és promoure la divulgació i el coneixement del modernisme d’estiueig de la Garriga i difondre el modernisme garriguenc i el llegat Raspall més enllà del municipi. La iniciativa va néixer del taller de costura modernista que es fa vinculat a les Jornades modernistes però vol anar més enllà.

Com a finalitats de l’associació hi ha participar activament en les activitats relacionades amb el modernisme garriguenc que proposi l’Ajuntament de la Garriga, participar d’esdeveniments relacionats amb el modernisme a Catalunya, impulsar la col·laboració amb d’altres entitats, afins als objectius de l’associació, siguin o no del municipi així com dinamitzar activitats participatives involucrant les persones, de qualsevol franja d’edat, que viuen a la Garriga.

Junta de l’associació

La Garriga Modernista està integrada per Esther Rivas Sigüenza (presidenta), Núria Prats Aragonès (vicepresidenta), Noemí Muñoz Rodrigo (secretària), Eva Fernàndez Martí (tresorera) i com a vocals hi ha Marta Santallucia Crespi, Susanna Ginesta Coll, Josefina Garcia Pérez, Montserrat Negre Torres, Hermínia Campos Azcarate i Aurora Muñoz Rodrigo.


L’associació compta amb un perfil a Instagram, @lagarrigamodernista, on podreu veure-hi totes les fotografies de l’acte.

La Garriga Modernista

Article anteriorLa FUMH estrena dos cursos artístics d’àmbit internacional
Article següentEl darrer treball de Núria Conangla veurà la llum a final de mes
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.