Joan Tardà visita la Garriga per presentar ‘En defensa pròpia’

Hi participarà l’alcaldessa Dolors Castellà i el cantant Pep Picas

0

L’exdiputat republicà Joan Tardà presenta el llibre ‘En defensa pròpia’ a la Garriga aquest dissabte 15 de maig dins dels actes de commemoració dels 90 anys d’Esquerra Republicana de Catalunya. L’acte tindrà lloc al carrer de can Xic Corder a partir de les 12 h del migdia i comptarà amb la intervenció de l’alcaldessa Dolors Castellà i del cantant Pep Picas.

El llibre ‘En Defensa pròpia’ és una assaig escrit a finals del 2020 on es reflexiona del posicionament ideològic d’Esquerra Republicana a finals de la primera legislatura posterior del l’1 d’octubre del 2017 i abans de les eleccions del 14 de febrer. Per Tardà, aquests darrers mesos una part de l’independentisme ha expressat la frustració per la no consecució de la independència, una reacció que es manifesta amb crispació i dificulta el reforç del moviment i la implicació de nous sectors socials. Esquerra ha estat el principal receptor de les crítiques més airades des de sectors conservadors, i aquest és el motiu del títol del llibre, En defensa pròpia. Per l’històric dirigent d’ERC —ara jubilat— el moviment independentista ha avançat a diferents velocitats al llarg del temps, i l’alentiment dels darrers mesos a causa de la repressió té com a efecte el desconcert actual. El líder de l’independentisme basc d’esquerres, Arnaldo Otegui, és l’autor del pròleg.

Presentació de ‘Tornarem a vèncer’

La trobada amb Tardà va tenir com a precedent, aquest dissabte 8 de maig, la presentació del llibre ‘Tornarem a vèncer’ d’Oriol Junqueras i Marta Rovira. En aquest cas, l’exregidor de la Garriga Israel Molinero i Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d’ERC, van ser els encarregats dissabte de destacar els arguments de la proposta estratègica dels màxims dirigents d’ERC. Per Molinero, els autors reconeixen coses “que són clau de cara a la independència”.

Molinero va afirmar que l’opuscle de Junqueras i Rovira “és un text que va dirigit a tothom. No és per a gent acostumada a llegir sobre política. És sintètic i va al gra”. Així mateix, distingeix entre els punts forts de “la victòria de l’1 d’octubre” i “aborda el fons de tot el que va venir després com a aprenentatges”, més que una derrota. Per Molinero, la proposta dels republicans és que “posa el projecte de la independència al servei de tots els ciutadans, no només de qui la vol”. En aquest sentit, l’exregidor d’ICV es va posar com a exemple de “la Catalunya diversa, nascut a la Verneda i amb familiars profundament anticatalans. És en aquesta Catalunya diversa amb la que haurem de ‘lidiar’”. Molinero, que es va mostrar “optimista” respecte la independència de Catalunya, va destacar que la proposta estratègica de Junqueras i Rovira no renuncien a la via unilateral: “Hi ha causes que obliguen a aplicar la desobediència civil”.

Per la seva banda, Josep Maria Jové va destacar la fortalesa de l’independentisme de cara al futur: “Aquests dies veiem que de les alternatives al règim del 78, que està arribant a la seva fi, l’independentisme és que es manté més forta, més mobilitzada i amb més suport democràtic. Això ens dona més legitimitat davant els debats sobre el futur”. Jové, membre de l’equip negociador per a la investidura de la presidència de la Generalitat, va dir que “cal un Govern que faci front a la crisi sanitària, l’econòmica i la repressió. I Esquerra Republicana està a punt per governar. No ho podem demorar més”.

L’alcaldessa Dolors Castellà considera que ‘Tornarem a Vèncer’ també té una “mirada feminista de mirar cap al futur, i en destaca que és una proposta estratègica “per guanyar, no per anar tirant”, i això passa també per pensar que com millor sigui el context, més s’avançarà cap a l’objectiu: “Els que s’alegren dels resultats electorals de la comunitat de Madrid, el ‘com pitjor, millor’, no tentn cap mena de solidaritat amb la resta de la gent, i això no ajuda”.

La propera, Jenn Díaz

El 29 de maig, i en el mateix format, la diputada Jenn Díaz visitarà la Garriga per presentar el llibre Dona i poder. El mateix dia, a la tarda, ERC la Garriga ha programat la representació dramàtica Adreça desconeguda (1938), basada en els textos de Kressmann Taylor. El dimecres 12 de juny es presentarà el llibre Picar pedra, de Joan Puigcercós, Josep Huguet i Francesc Codina.

ERC amb Acord

Article anteriorPrimavera a la Garriga
Article següentLa FUMH estrena dos cursos artístics d’àmbit internacional

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.