1a Cursa de Transports la Garriga-Granollers: eficiència en la mobilitat en clau comarcal

0

Característiques de la cursa

Avui dijous dia 22 d’abril del 2021, coincidint amb la celebració del Dia de la Terra, s’ha celebrat la primera cursa de transports entre la Garriga i Granollers. La cursa no és una competició de velocitat, sinó que té per objectiu comparar el temps de viatge, l’impacte ambiental i la despesa econòmica dels diferents modes de transport. Es tracta de realitzar un desplaçament quotidià (per feina, estudis, tràmits…) amb diversos mitjans de transport, sempre respectant les normes de circulació i a una hora habitual de desplaçament: a les 8:30 del matí. 

Com en altres curses de transports anteriorment celebrades a Catalunya, la Cursa de  Transports la Garriga-Granollers calcula el temps de viatge de “porta a porta” entre un punt d’origen i un punt de destí. En aquest cas, entre la plaça de l’Església de la Garriga i la plaça de la Porxada de Granollers. Això fa que s’inclogui el temps d’aparcament per al transport privat i el temps d’accés a la parada i espera del transport públic. Com a la realitat, a la Cursa de Transports tots els viatgers comencen i acaben a peu.

La cursa ha comptat amb les següents modalitats de transport: corrents, bicicleta, bicicleta elèctrica, autobús, tren, tren més bici, moto i cotxe. Tots els participants s’han reunit a les 8:15 h a la plaça de l’Església de la Garriga i el tret de sortida s’ha donat a les 8:30 h. A la plaça de la Porxada de Granollers els esperaven membres de la PTP (Promoció del Transport Públic) i Granollers Pedala, amb el cronòmetre en ma.

Classificació 

La primera en arribar a la plaça de la Porxada de Granollers ha estat la bicicleta manual, que ho ha fet a les 8:51 h: ha trigat 21 minuts. La moto ha tardat 23 minuts, la bicicleta elèctrica 24 minuts, l’opció tren més bicicleta 27 minuts, el tren 31 minuts, el cotxe 34 minuts, el vianant corrent 40 minuts i l’autobús 52 minuts.

Vianant corrents 39m
Tren elèctric Rodalies 31m
Tren + Bici 27m
Autobús dièsel 52m
Moto gasolina 23m
Cotxe gasolina 34m
Bici manual 21m
Bici elèctrica 24m

ALGUNES VALORACIONS

Refernets al temps:

  • La bicicleta manual i l’elèctrica han fet el trajecte en poc més de 20 minuts, tal com ha fet també la moto, malgrat és evident que l’impacte ambiental i la despesa econòmica d’aquesta darrera és molt més alt.
  • El trajecte en tren entre la Garriga i Granollers-Canovelles és de 9 minuts, als quals s’han de sumar el temps d’accés a la parada des del punt d’origen i l’arribada al lloc de destí, que es troba a 1 km de l’estació de Granollers-Canovelles. A més, el tren ha tingut 5 minuts de retard. 
  • El participant en cotxe ha deixat el vehicle a un pàrquing privat de pagament. Això ha fet incrementar el cost i ajustar el temps, ja que si hagués buscat aparcament gratuït al carrer, el seu temps de trajecte hauria estat superior, doncs hauria d’haver aparcat més lluny del centre de Granollers.
  • En el trajecte en autobús, com en tren, cal comptar el temps de desplaçament fins a la parada d’origen i des de la parada de destí. El recorregut del bus (línia 416 Sagalés), que s’atura en múltiples punts del trajecte, el fa molt costós en temps. La baixa freqüència també ha contribuït al temps elevat de trajecte, ja que la participant ha estat 24 minuts esperant el bus i, quan finalment ha pujat al vehicle ,el primer ciclista ja havia arribat al punt de destí.

Referents a l’impacte ambiental:

  • Els mitjans més sostenibles són aquells que funcionen sense motor (desplaçar-se a peu o en bicicleta) o bé que usen l’electrificació del seu servei per a realitzar el trajecte (bicicleta elèctrica, tren). A l’altre extrem, els vehicles privats (cotxe i moto) són els més contaminants.
CO2 NOx PM10
Emissions Fregament
Vianant corrents 0 0,000 0,000 0,000
Tren elèctric Rodalies 135 0,211 0,000 0,003
Tren + Bici 135 0,211 0,000 0,000
Autobús dièsel 1044 5,710 0,509 0,103
Moto gasolina 829 1,871 0,044 0,199
Cotxe gasolina 1596 4,562 0,000 0,028
Bici manual 0 0,000 0,000 0,028
Bici elèctrica 24 0,037 0,000 0,000

 

Referents a la despesa econòmica:

  • Moure’s a peu, caminant o corrent, no té despesa més enllà de l’equipament, l’alimentació i hidratació de la persona que es desplaça. La bici manual és el segon mitjà més barat, ja que té un cost d’adquisició molt més baix que el d’un altre vehicle privat i no fa servir en cap moment benzina ni electricitat per a realitzar els trajectes. 
  • El transport públic té diferents tarifes segons si es viatja de manera puntual o més regular. El bitllet senzill de tren entre la Garriga i Granollers Canovelles costa 2,8 €, però l’abonament de 10 viatges Bonotren fa que el trajecte surti per 1,63 €. De la mateixa manera, el bitllet senzill d’autobús té un cost de 3,40 € però l’abonament de 10 viatges S2 de Sagalés fa que el trajecte surti per 1,79 €. L’abonament integrat T-Casual 2 zones fa que el viatge en bus o tren pugui sortir per 2,24 €. 
  • El transport privat, a banda de la despesa de combustible i el cost de l’aparcament, és molt car quan s’inclou en el càlcul l’adquisició del vehicle, el cost de les assegurances, els impostos de circulació, etc.
Vianant / corrents   –   € 
Tren Rodalies   2,24 € 
Tren + Bici   2,24 € 
Autobús dièsel   2,24 € 
Moto gasolina   2,95 € 
Cotxe gasolina   7,53 € 
Bici manual   0,54 € 
Bici elèctrica   1,06 €

 

CONCLUSIONS

Un cop més, triomfa la bicicleta en una cursa de transports: ha estat el mitjà de transport més ràpid (21 min), el segon més econòmic (per sota de fer el trajecte a peu o corrents), i juntament amb anar a peu, el més sostenible. A més, cal destacar que el trajecte de carril que ressegueix el riu Congost és preciós i permet gaudir d’un entorn natural que acaba al parc Falgar de Les Franqueses.

El transport públic hauria de ser una bona alternativa per totes aquelles persones que, per les seves limitacions, o per requeriments dels desplaçaments, hi opten. Sobretot en trajectes interurbans tant assequibles com és La Garriga- Granollers. Però s’ha evidenciat la necessitat de millora en termes de puntualitat, de freqüència de pas, i de proximitat de les estacions. En canvi no és gens menyspreable la funció que té l’autobús en poder apropar els usuaris a l’Hospital de Granollers, que ha esdevingut la parada més sol·licitada en el recorregut d’avui.

Finalment, el transport privat, malgrat pot ser competitiu en qüestió de temps (val a dir però que poden mostrar una gran variació en funció d’aspectes externs, com hauria estat si el mercat de Granollers tornés a ocupar el centre de la ciutat) tenen una gran empremta ecològica en contaminació acústica i ambiental, ocupen més espais a les vies públiques i són visiblement més cars que la resta de mitjans.

Entitats participants: Pedalem la Garriga, Promoció del Transport Públic (Vallès Oriental), Perquè no ens fotin el tren i Granollers Pedala.

El seguiment en directe de la cursa s’ha fet a través dels comptes de Twitter @pedalemLG i @pqnoensfotintren amb el hashtag #cursadetransportsvo.

Pedalem la Garriga

Article anteriorLa Doma acollirà el nou espectacle ‘Del mort i de qui el vetlla’
Article següentLluís Pérez exposa “V.O.” al cicle Petits Formats de la Filanda
Col.lectiu per la reivindicació i el desenvolupament de la mobilitat en bicicleta a la Garriga. Etiqueta’ns a #PedalemLaGarriga.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.