Joan Garriga: “Comère era un home valent i determinat en els principis republicans”

ERC demanarà un espai públic dedicat a l’alcalde del 1936

1

L’alcalde republicà de la Garriga Gastó Comère va rebre el reconeixement de la secció local d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en un acte de commemoració dels 90 anys del partit i de la proclamació de la República, aquest dijous 15 d’abril, que es va celebrar a l’aire lliure i on hi va assistir una quarantena de persones. L’historiador Joan Garriga va glossar la figura del regidor republicà i alcalde el 1936, de qui va destacar la fermesa de les conviccions i “valors republicans”. “Era un home valent que va defensar la celebració dels plenaris amb públic, va denunciar anomalies urbanístiques, va reclamar la millora de les escoles de la Garriga, els ajuts a la gent que no podia menjar i una laïcitat respectuosa per a tothom”.

Gastó Comère va prendre possessió el juliol del 1936, després de l’alçament militar feixista. Una de les decisions més importants va ser donar l’ordre de retirar el retaule de la Doma i de preservar-lo al Museu de Granollers, en un moment de gran devastació del patrimoni artístic religiós, tal com havia succeït amb l’església de Sant Esteve els primers dies de la Guerra. La seva demanda de bona convivència i de respecte als catòlics de la Garriga és el motiu més probable de la seva detenció el setembre del 1936 i l’assassinat per part d’escamots o comitès anarcosindicalistes el desembre.

Josep Marata, president de la secció local d’ERC, va anunciar que la secció de la Garriga demanarà a l’ajuntament que la comissió del nomenclàtor tingui en compte Gastó Comère a l’hora de dedicar-hi un espai: carrer, plaça o recinte públic.

L’acte també va reconèixer tots els republicans represaliats i a les seves famílies, com el primer alcalde republicà, Lluís Viñas (1931). Diversos dirigents i representants d’altres formacions polítiques de la Garriga van acompanyar els republicans en la commemoració.

Dècada republicana actual

ERC la Garriga va convidar l’exconseller de Justícia Carles Mundó, que va destacar que “és un orgull continuar treballant pels ideals republicans després de 90 anys”, i que “no el perdrem per més repressió que hi hagi”. L’osonenc va denunciar que vivim en un moment d’“abús de dret, de retorçar les lleis per reprimir els dissidents”, però va comminar els assistents a “no caure en el desànim”, justament perquè “ens en sortirem perquè hi ha hagut tanta gent que hi ha posat la vida i les llibertats en joc”. Per Mundó, el fet que en només 10 anys l’independentisme hagi multiplicat per cinc la seva presència institucional és resultat de “dona sentit a tota la feina de dècades encara que el soroll actual” ho faci difícil de percebre.

Mundó va posar en valor la feina que fa actualment ERC malgrat la repressió, que ha estat fent feina i que d’aquí amb temps, “amb perspectiva” també s’haurà de valorar. En el seu cas, va destacar la llei d’anul·lació de les sentències franquistes: “Encara hi ha gent que m’escriu o em recorda per això”. Mundó també va tancar la presó Model de Barcelona.

L’alcaldessa Dolors Castellà va cloure l’acte declarant el seu orgull de continuar el testimoni de Viñas i Comère: “Van lluitar per la transparència, l’educació i el benestar”, alhora que també va destacar els noms de les dones republicanes que han marcat l’avenç femení i feminista a totes les institucions. ERC la Garriga va lliurar un guardó de reconeixement als familiars de republicans represaliats.

ERC amb Acord

Article anteriorEdició especial de l’Aplec dels Garriguencs a Puiggraciós
Article següentLa primavera és aquí i la Saligarda floreix de nou

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.