ERC la Garriga celebrem els 90 anys amb un reconeixement a l’alcalde Gastó Comère

L’acte de dijous 15 d’abril inicia un cicle de commemoracions

0

La secció local de la Garriga d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) iniciem aquest dijous 15 d’abril la commemoració del 90 aniversari de la fundació del partit i de la proclamació de la República (14 d’abril del 1931, per part de Francesc Macià). L’acte tindrà lloc al passeig del Doctor Vich a partir de les 19 h i consistirà en un reconeixement a la figura de l’alcalde Gastó Comère i a totes les persones que han defensat els valors republicans a la Garriga, especialment els que han patit repressió.

L’historiador Joan Garriga glossarà la figura de qui va ser alcalde del juliol del 1936 fins al seu assassinat, el setembre del mateix any, i també hi intervindran l’exconseller de Justícia Carles Mundó i l’actual alcaldessa, Dolors Castellà.

A l’acte s’hi han convidat tots els mereixedors del guardó Lluís Viñas, que atorguem la secció local d’ERC la Garriga als valors republicans o als seus familiars. Comère va ser objecte d’aquesta distinció el juny del 2012, acte al que va assistir el president d’ERC, Oriol Junqueras. En el cas del proper dijous 15 de juny, s’establiran totes les mesures de seguretat pel que fa a la distància interpersonal i l’ús obligatori de la mascareta.

Més actes de commemoració

Després del reconeixement a Comère, ERC la Garriga hem programat una sèrie d’actes en motiu del 90 aniversari d’ERC. El 24 d’abril hi ha prevista la funció teatral d’Adreça desconeguda, dramatització del llibre de Katherine Kressmann Taylor, a Can Luna (18 h) a càrrec de Memorial Democràtic. El programa continua el 8 de maig amb la presentació del llibre Tornarem a vèncer d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, i una setmana més tard, el 15 de maig, l’exdiputat Joan Tardà visitarà la Garriga per presentar el seu darrer llibre, En defensa pròpia.

El 12 de juny, per altra banda, el catedràtic Joan Manuel Tresserras oferirà una xerrada sobre l’història d’Esquerra Republicana de Catalunya. També hi ha prevista la presentació del llibre Dona i poder el 3 de juliol, amb la presència de la seva autora, l’escriptora i diputada republicana Jenn Díaz.

Apunts biogràfics de Gastó Comère i Poupée

Segons recull el Diccionari Biogràfic d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Oriental (Museu de Granollers), Gastó Comère, nascut a França el 1884, participà el 1934 en la candidatura d’ERC (com a membre de les Joventuts d’ERC) i fou elegit regidor. També va assistir –com a respresentant del consistori– a la Junta de Municipis del Partit Judicial. El mateix any també passava a integrar les comissions de governació, regadiu, cementiris i organització de la festa major.

Amb motiu dels Fets d’Octubre, fou empresonat a Granollers juntament amb la resta de membres d’ERC locals, fins al gener de 1935. Va ser nomenat alcalde de la Garriga el 28 de juliol de 1936, ja iniciada la Guerra Civil. Una de les seves primeres actuacions fou el lliurament d’obres i objectes artístics (entre altres, el retaule gòtic de la Doma) al Museu Arxiu de Granollers per tal de protegir-los de possibles destrosses. També es fixà l’objectiu de normalitzar la vida al poble per garantir la convivència entre els dos bàndols, criticant obertament els assassinats comesos a la Garriga en els primers dies de la guerra. El setembre de 1936 va ser detingut a Barcelona, segons alguns testimonis per la seva oposició als assassinats abans esmentats (Garriga Andreu, 1986: 41). Va ser assassinat prop de Sabadell i la seva defunció fou inscrita en aquesta ciutat.

ERC amb Acord

Article anteriorRestaurem entre tots la capelleta de Sant Roc 
Article següentLa FUMH us convida a la vídeo-classe magistral en obert del Dr. Miquel Casas

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.