«Senyores a la fresca», proposta de l’Espai la Filanda per reivindicar el 8M

Primer acte a l’Asil Hospital des de la pandèmia

0

L’associació La Filanda. Espai de creació organitza una jornada de reinvindicació festiva aquest dilluns, 8 de març, titulada «Senyores a la fresca». Per una banda, hi haurà un homenatge a la gent gran a l’Asil Hospital, destinada als usuaris del centre, i per l’altra convoca a dones artistes a expressar-se a les vuit del vespre al balcó. Ja hi ha confirmades una vintena d’artistes de la Garriga, centres educatius i artistes d’arreu.

La idea de les «Senyores a la fresca» sorgeix de la situació de confinament, per donar una mica d’aire al moment que estem vivint. L’any passat, una de les últimes manifestacions que es van poder realitzar sense mascaretes ni distàncies de seguretat van ser les manifestacions i accions realitzades en el Dia Internacional de les Dones.

La Filanda proposa «Senyores a la fresca» perquè ens falta aire i perquè, encara que hagi canviat el nostre ritme de vida, no vol dir que això canviï les nostres idees, i la situació actual ha fet l’escletxa de la desigualtat encara més gran. I això no fa decaure les ganes de poder manifestar qui som, què pensem i què volem: les «Senyores a la fresca» és una proposta des de les arts per poder expresar allò que portem dins perquè l’art és llenguatge i hem decidit de fer-ho en dues grans parts.

A la primera, s’ha creat una instal·lació amb globus com a símbol i missatges escrits pels residents des de la seva experiència com a dones per altres dones d’aquest aire que ens falta. Es farà als jardins de l’Asil Hospital de la Garriga i, per motius de seguretat, només hi podran assistir residents, metges, cuidadors i personal de l’espai. A les quatre de la tarda hi haurà un concert a càrrec de la violoncelista Núria Conangla. (Actualització: aquest acte, finalment, ha de ser extern per mesures de seguretat, així que es posposa al dijous 11 a les 15:30 h).

Aquest acte vol ser un homenatge a la gent gran. El motiu és que, quan ens manifestem el Dia Internacional de les Dones, pensem en el nostre present i en les generacions futures i sovint oblidem que gràcies a aquestes dones tenim aquest present a les nostres mans: són les que ens han obert la porta d’on som ara. Per elles, les grans oblidades, es fa aquesta acció artística i perquè hem de reconèixer que encara segueixen lluitant i que, en un moment tant delicat com l’actual, serà un dels primers actes que podràn viure dins l’Asil Hospital després de tant de temps de confinament. D’aquí que es realitzi amb el màxim de seguretat i dins el recinte del jardí.

Si el camí conductor de «Senyores a la fresca» és l’aire, un altre cercle femení que també ha patit molt és la cultura. A la Garriga hi conviuen un munt de dones que són músics, intèrprets, compositores i productores musicals i els hem proposat que sortin a cantar o a interpretar una peça a lliure elecció; elles també han patit, però també tenen molt a dir i a reivindicar, i què millor que el llenguatge que dominen. Sortiran a les 20 h a “a la fresca” per compartir aire, per compartir el millor que saben fer i per reivindicar-se d’una manera segura com es va fer ara farà un any enrere, quan tots erem confinats i compartiem experiències i vida desde les nostres finestres i balcons. La cultura és segura i aquestes dones ho demostraran, només cal que ens donin les eines i les possibilitats per poder treballar.

I un altre gran motiu per realitzar aquesta acció és que totes viuen en diversos llocs de la Garriga i així es descentralitzen els actes per poder arribar a tots els carrers del poble. Comptem ja amb la confirmació de a veus i intèrprets com Laura Garriga, Nadya Makoeva, Yolanda Sikara, Flori Jurado Herrera, Anna Esquius, Aina Bericat, Ruth Hernandez, les veus de l’escola de música Cem Da Capo- Isabel Ricart, Núria Garriga, Montse Hernandez, Mercè Crespi, Margarida Roca, Carmina Monfort, Mi. Angels Arteaga, Ayelén Seras, Grabriela Zabala i Anna Teixidó, Nuria Conangla, la Dj Xènia Font i la lectura dramatitzada de l’escriptora Carla Penna, entre d’altres. S’hi uniran altres artistes internacionals, des de casa seva.

La Filanda espai de creació

Article anteriorDiumenge 7 de març, passejada feminista a la Garriga
Article següentAmb l’arribada de la Primavera, Som ASIC La Garriga organitzem La Quinzena de l’ASIC
Espai de suport a la creativitat i al talent, obert a artistes emergents nacionals i internacionals i col·lectius socials sense límit d’edat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.