1. En clau nacional
- Alertem de la caiguda de la participació, en unes eleccions imposades per les resolucions judicials en context de pandèmia. Alguns partits han avantposat els interessos electoralistes a buscar una data on els indicadors permetessin tenir una situació més controlada on la població se sentis còmode per exercir el dret a vot. Juntament amb l’escenari nacional, de cert estancament, ha portat a una participació de només el 53,54%. Molt lluny del 79,09% de els últimes eleccions al Parlament de Catalunya del ’17.
- Volem fer esment a la majoria de vots independentista que, no només es consolida, sinó que supera el 50% (51,2%) i obté la xifra rècord de 74 escons.
- Cal identificar també que, tant pel que fa als canvis interns de formacions tradicionalment conservadores com pels resultats de les formacions que se situen a l’esquerra, l’escenari sortint és de major pes per les forces d’esquerres (incloent-hi totes les seves expressions, des del rupturisme combatiu a la socialdemocràcia).
- Per altra banda cal alertar de l’entrada de l’extrema dreta explícita i neofranquista de VOX al Parlament. Cal fer autocrítica conjunta i afrontar de forma col·lectiva d’una vegada per totes una estratègia per combatre l’extrema dreta, dins i fora de les institucions. Reclamem una resposta antifeixista arreu!
2. El paper de la CUP en clau nacional
- La CUP es consolida a l’alça amb 189.087 vots al Principat que es tradueixen en 9 escons i ens situen a la cinquena posició.
- El projecte de la CUP està consolidat i denota arrelament al territori, la CUP hem obtingut representació a totes les demarcacions i quatre dels nou escons obtinguts són de Tarragona, Girona i Lleida. Cal posar-ho en valor i atribuir-ho a la vinculació del nostre projecte a les lluites d’arreu del territori.
- Amb un discurs obertament rupturista i transformador, on hem reafirmat que farem tot el possible per blindar els drets que garanteixen la vida i que no hi ha altre camí que el d’aprofundir en l’embat amb l’Estat per aconseguir-ho. Hem reivindicat:
- Un pla rescat social immediat: sanitat pública, Renda Bàsica Universal, habitatge i treball dignes.
- Iniciar les bases per a un nou país: reforç i blindatge de la sanitat pública, banca pública, nacionalització de sectors estratègics, transició ecològica, etc.
- Recuperar la iniciativa per part de l’independentisme, fer front a la repressió i reclamar un nou marc que ens permeti desplegar polítiques socials al marge del règim del ’78.
- La patacada de C’s diu molt d’un partit que viu de l’odi i no té arrelament real al territori. Alertem que el discurs anticatalanista de C’s ha donat ales al discurs obertament feixista, racista, masclista i homòfob de VOX i els resultats d’un no s’expliquen sense el paper de l’altre. Per desgràcia, el discurs de C’s ha anat més enllà de la seva mateixa representació institucional i altres forces com el PSC o Catalunya en Comú se n’han empeltat. Això hauria de servir de toc d’atenció davant l’extensió de determinats discursos etnicistes que busquen imposar el projecte nacional espanyol a partir de la ruptura dels consensos socials i democràtics de la societat catalana.
3. En clau garriguenca
El vot independentista segueix consolidat i sent majoria absoluta. Els resultats globals de l’independentisme deixen un 68,91% (excloent els vots feixistes del Front Nacional) i deixen als partits hegemònics al capdavant disputant-se la primera i la segona posició segons el comici electoral i el context.
- La caiguda de C’s situa al PSC en 3a força amb un 14,61% i fa caure la representació del bloc unionista a un 23,82%, o un 28,92% si aquí hi afegim a En Comú Podem.
- El paper de la CUP és important, aconseguim 795 vots que suposen un 10,75% del cens i entenem que hem consolidat un vot cupaire al poble. En pràcticament totes les eleccions superem el 10% dels vots (municipals, autonòmiques i estatals), des del 2015 (el primer cop que ens vam presentar) al 10N.
- Resultats de la CUP a la Garriga:
- Municipals 2015: 852 vots i 11’5%.
- Autonòmiques 27S 2015: 1.078 vots i 11,05%.
- Autonòmiques 21D 2017: 676 vots i 6,57%.
- Municipals 26M 2019: 1.088 vots i 12,86%.
- Estatals 10N 2019: 1.046 vots i 11,15%.
- Autonòmiques 14F: 795 vots i 10,75%.
- Tot i haver fet una campanya austera havent defugit fer actes presencials per responsabilitat amb la crisi sanitària, hem aconseguit un bon resultat i consolidar el nostre vot. El projecte de la CUP a la Garriga està consolidat i sempre supera els resultats globals de la CUP a nivell supramunicipal.
- Resultats de la CUP a la Garriga:
- Sobre l’auge de l’extrema dreta al poble, cal alertar dels vots de 295 persones a VOX al poble i que ens sembla simptomàtic que C’s, PP i —fins i tot el PSC— hi competeixin electoralment. Des de la CUP de la Garriga fem una crida a barrar el pas a l’extrema dreta, cal fer-ho amb unitat antifeixista i cal fer-ho des de totes les forces que es diuen democràtiques. Cal convèncer a les nostres veïnes que el feixisme no és una opció i emplacem a tothom a mobilitzar-se al nostre poble per frenar l’avenç del feixisme en totes les seves expressions.
- Finalment, recordem, que no podem normalitzar l’excepcionalitat que patim i recordem que l’Estat està intentant fer de l’excepció norma:
- No podem obviar la repressió ni normalitzar-la, seguim tenint molta gent a represaliada i a la presó.
- El paper de la institució és important però no podem perdre de vista la mobilització popular, quan la gent respon al carrer és quan posem en escac a l’Estat. Tot i les limitacions i les restriccions de drets en motiu de la pandèmia cal seguir mobilitzades.
- Remarquem que les institucions espanyoles han demostrat poc interès en solucionar políticament el conflicte nacional amb Catalunya i no serveixen tampoc per posar la vida de les persones al centre en moment de crisi global i de màxima vulnerabilitat.