Valoració de la CUP de la Garriga dels resultats del 14F

0

1. En clau nacional

 • Alertem de la caiguda de la participació, en unes eleccions imposades per les resolucions judicials en context de pandèmia. Alguns partits han avantposat els interessos electoralistes a buscar una data on els indicadors permetessin tenir una situació més controlada on la població se sentis còmode per exercir el dret a vot. Juntament amb l’escenari nacional, de cert estancament, ha portat a una participació de només el 53,54%. Molt lluny del 79,09% de els últimes eleccions al Parlament de Catalunya del ’17.
 • Volem fer esment a la majoria de vots independentista que, no només es consolida, sinó que supera el 50% (51,2%) i obté la xifra rècord de 74 escons.
 • Cal identificar també que, tant pel que fa als canvis interns de formacions tradicionalment conservadores com pels resultats de les formacions que se situen a l’esquerra, l’escenari sortint és de major pes per les forces d’esquerres (incloent-hi totes les seves expressions, des del rupturisme combatiu a la socialdemocràcia).
 • Per altra banda cal alertar de l’entrada de l’extrema dreta explícita i neofranquista de VOX al Parlament. Cal fer autocrítica conjunta i afrontar de forma col·lectiva d’una vegada per totes una estratègia per combatre l’extrema dreta, dins i fora de les institucions. Reclamem una resposta antifeixista arreu!

2. El paper de la CUP en clau nacional

 • La CUP es consolida a l’alça amb 189.087 vots al Principat que es tradueixen en 9 escons i ens situen a la cinquena posició.
 • El projecte de la CUP està consolidat i denota arrelament al territori, la CUP hem obtingut representació a totes les demarcacions i quatre dels nou escons obtinguts són de Tarragona, Girona i Lleida. Cal posar-ho en valor i atribuir-ho a la vinculació del nostre projecte a les lluites d’arreu del territori.
 • Amb un discurs obertament rupturista i transformador, on hem reafirmat que farem tot el possible per blindar els drets que garanteixen la vida i que no hi ha altre camí que el d’aprofundir en l’embat amb l’Estat per aconseguir-ho. Hem reivindicat:
  • Un pla rescat social immediat: sanitat pública, Renda Bàsica Universal, habitatge i treball dignes.
  • Iniciar les bases per a un nou país: reforç i blindatge de la sanitat pública, banca pública, nacionalització de sectors estratègics, transició ecològica, etc.
  • Recuperar la iniciativa per part de l’independentisme, fer front a la repressió i reclamar un nou marc que ens permeti desplegar polítiques socials al marge del règim del ’78.
 • La patacada de C’s diu molt d’un partit que viu de l’odi i no té arrelament real al territori. Alertem que el discurs anticatalanista de C’s ha donat ales al discurs obertament feixista, racista, masclista i homòfob de VOX i els resultats d’un no s’expliquen sense el paper de l’altre. Per desgràcia, el discurs de C’s ha anat més enllà de la seva mateixa representació institucional i altres forces com el PSC o Catalunya en Comú se n’han empeltat. Això hauria de servir de toc d’atenció davant l’extensió de determinats discursos etnicistes que busquen imposar el projecte nacional espanyol a partir de la ruptura dels consensos socials i democràtics de la societat catalana.

3. En clau garriguenca

 • El vot independentista segueix consolidat i sent majoria absoluta. Els resultats globals de l’independentisme deixen un 68,91% (excloent els vots feixistes del Front Nacional) i deixen als partits hegemònics al capdavant disputant-se la primera i la segona posició segons el comici electoral i el context.
 • La caiguda de C’s situa al PSC en 3a força amb un 14,61% i fa caure la representació del bloc unionista a un 23,82%, o un 28,92% si aquí hi afegim a En Comú Podem.
 • El paper de la CUP és important, aconseguim 795 vots que suposen un 10,75% del cens i entenem que hem consolidat un vot cupaire al poble. En pràcticament totes les eleccions superem el 10% dels vots (municipals, autonòmiques i estatals), des del 2015 (el primer cop que ens vam presentar) al 10N. 
  • Resultats de la CUP a la Garriga:
   • Municipals 2015: 852 vots i 11’5%.
   • Autonòmiques 27S 2015: 1.078 vots i 11,05%.
   • Autonòmiques 21D 2017: 676 vots i 6,57%.
   • Municipals 26M 2019: 1.088 vots i 12,86%.
   • Estatals 10N 2019: 1.046 vots i 11,15%.
   • Autonòmiques 14F: 795 vots i 10,75%.
  • Tot i haver fet una campanya austera havent defugit fer actes presencials per responsabilitat amb la crisi sanitària, hem aconseguit un bon resultat i consolidar el nostre vot. El projecte de la CUP a la Garriga està consolidat i sempre supera els resultats globals de la CUP a nivell supramunicipal.
 • Sobre l’auge de l’extrema dreta al poble, cal alertar dels vots de 295 persones a VOX al poble i que ens sembla simptomàtic que C’s, PP i —fins i tot el PSC— hi competeixin electoralment. Des de la CUP de la Garriga fem una crida a barrar el pas a l’extrema dreta, cal fer-ho amb unitat antifeixista i cal fer-ho des de totes les forces que es diuen democràtiques. Cal convèncer a les nostres veïnes que el feixisme no és una opció i emplacem a tothom a mobilitzar-se al nostre poble per frenar l’avenç del feixisme en totes les seves expressions.
 • Finalment, recordem, que no podem normalitzar l’excepcionalitat que patim i recordem que l’Estat està intentant fer de l’excepció norma:
  • No podem obviar la repressió ni normalitzar-la, seguim tenint molta gent a represaliada i a la presó.
  • El paper de la institució és important però no podem perdre de vista la mobilització popular, quan la gent respon al carrer és quan posem en escac a l’Estat. Tot i les limitacions i les restriccions de drets en motiu de la pandèmia cal seguir mobilitzades.
  • Remarquem que les institucions espanyoles han demostrat poc interès en solucionar políticament el conflicte nacional amb Catalunya i no serveixen tampoc per posar la vida de les persones al centre en moment de crisi global i de màxima vulnerabilitat.

CUP La Garriga

Article anterior2.315 gràcies, la Garriga
Article següentAnàlisi dels resultats de les eleccions al Parlament del 14 de febrer
Candidatura d'Unitat Popular de la Garriga.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.