Margarida Genera i Monells publica un llibre sobre els orígens del nostre poble

0

Malgrat les múltiples dificultats a conseqüència de la pandèmia, aquests darrers dies ha aparegut publicada una nova història de la Garriga en el context de les comarques del Vallès, des de la prehistòria fins a l’època romana, que ens mostra com s’ha anat transformant l’entorn on ara vivim, al llarg dels mil·lennis. El llibre convida a aprofundir en el coneixement històric més antic del nostre poble i alhora a reflexionar sobre la interacció humana amb el medi que ens envolta.

La Garriga un poble amb arrels mil·lenàries conté vàries il·lustracions de dibuixants de renom com Francesc Riart i Julià Riu, a més de nombroses fotografies, tan antigues com modernes, juntament amb mapes, gràfics i taules cronològiques que enriqueixen l’obra i faciliten la seva comprensió sense gairebé haver de llegir, justament pensant de forma molt especial, en els més joves que el poden emprar com a manual d’estudi. En aquest sentit també incorpora una sèrie de propostes de sortides i visites a museus i altres espais patrimonials relacionats. El pròleg del llibre és a càrrec del prestigiós historiador Dr. Jaume Sobrequés Callicó.

El llibre, que va començar a gestar-se l’any 2015, té un total de 116 pàgines i se n’ha fet una primera edició de 1.000 exemplars. Es pot adquirir a les llibreries Biset, Strogoff i l’Estanc de la plaça al preu de 26 euros. Per a fer-lo possible s’ha comptat amb la col·laboració econòmica de l’Ajuntament de la Garriga i de la Fundació Maurí.

L’autora, la Dra. Margarida Genera i Monells, ja està escrivint un segon volum amb l’objectiu de completar la visió del poblament primigeni d’aquest territori fonamentada amb les troballes arqueològiques recents, des d’una perspectiva didàctica.

Sobre l’autora

Margarida Genera i Monells (Barcelona 1950) és arqueòloga i prehistoriadora, autora de varis llibres i professora de la Universitat d’Educació a Distància (UNED). És alhora investigadora inscrita a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i membre del Patronat de la Fundació Maurí.


La Fundació Maurí de la Garriga fou creada per voluntat testamentària de l’historiador i notari garriguenc Josep Maurí i Serra (1912-1967), fill il·lustre de la Garriga. Des de 1969 la Fundació, de caràcter privat gestionada per un Patronat que en té cura, ha realitzat una tasca ingent i constant de promoció de la cultura, defensa del patrimoni i de conservació del propi museu. La Fundació disposa d’un important llegat artístic i arqueològic, una biblioteca de més de 5.000 llibres i conserva el Cadirat gòtic de la Catedral de Girona. Aquest 2019 la Fundació Maurí celebra els 50è aniversari de la seva creació amb l’organització de diferents actes.


Fundació Maurí

Article anteriorEl ball de la independència
Article següentComunicat de la CUP respecte els actes presencials de campanya d’aquestes eleccions 
El Museu Biblioteca Fundació Maurí, situat al carrer de Cardedeu de la Garriga, recull el llegat testamentari de l'il·lustre notari i historiador local Josep Maurí i Serra, fill predilecte de la població. Ubicada en la que fou la seva casa natal, la Fundació mostra, a més d'una important selecció de materials arqueològics, importants col·leccions de pintura i escultura, un arxiu fotogràfic de 70.000 imatges de la Garriga, 2.000 fotografies en clixé de vidre, així com l'arxiu històric de la Garriga i una biblioteca especialitzada en història, amb 6.000 volums. A l'últim pis de la Fundació, s'hi pot trobar l'antic cadirat gòtic de la Catedral de Girona. (Viquipèdia).

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.