Malgrat les múltiples dificultats a conseqüència de la pandèmia, aquests darrers dies ha aparegut publicada una nova història de la Garriga en el context de les comarques del Vallès, des de la prehistòria fins a l’època romana, que ens mostra com s’ha anat transformant l’entorn on ara vivim, al llarg dels mil·lennis. El llibre convida a aprofundir en el coneixement històric més antic del nostre poble i alhora a reflexionar sobre la interacció humana amb el medi que ens envolta.
La Garriga un poble amb arrels mil·lenàries conté vàries il·lustracions de dibuixants de renom com Francesc Riart i Julià Riu, a més de nombroses fotografies, tan antigues com modernes, juntament amb mapes, gràfics i taules cronològiques que enriqueixen l’obra i faciliten la seva comprensió sense gairebé haver de llegir, justament pensant de forma molt especial, en els més joves que el poden emprar com a manual d’estudi. En aquest sentit també incorpora una sèrie de propostes de sortides i visites a museus i altres espais patrimonials relacionats. El pròleg del llibre és a càrrec del prestigiós historiador Dr. Jaume Sobrequés Callicó.
El llibre, que va començar a gestar-se l’any 2015, té un total de 116 pàgines i se n’ha fet una primera edició de 1.000 exemplars. Es pot adquirir a les llibreries Biset, Strogoff i l’Estanc de la plaça al preu de 26 euros. Per a fer-lo possible s’ha comptat amb la col·laboració econòmica de l’Ajuntament de la Garriga i de la Fundació Maurí.
L’autora, la Dra. Margarida Genera i Monells, ja està escrivint un segon volum amb l’objectiu de completar la visió del poblament primigeni d’aquest territori fonamentada amb les troballes arqueològiques recents, des d’una perspectiva didàctica.
Sobre l’autora
Margarida Genera i Monells (Barcelona 1950) és arqueòloga i prehistoriadora, autora de varis llibres i professora de la Universitat d’Educació a Distància (UNED). És alhora investigadora inscrita a l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i membre del Patronat de la Fundació Maurí.
La Fundació Maurí de la Garriga fou creada per voluntat testamentària de l’historiador i notari garriguenc Josep Maurí i Serra (1912-1967), fill il·lustre de la Garriga. Des de 1969 la Fundació, de caràcter privat gestionada per un Patronat que en té cura, ha realitzat una tasca ingent i constant de promoció de la cultura, defensa del patrimoni i de conservació del propi museu. La Fundació disposa d’un important llegat artístic i arqueològic, una biblioteca de més de 5.000 llibres i conserva el Cadirat gòtic de la Catedral de Girona. Aquest 2019 la Fundació Maurí celebra els 50è aniversari de la seva creació amb l’organització de diferents actes.