La Garriga converteix l’espai de la fossa de la Doma en Memorial de tots els morts de la guerra 

Un nou panell relacionarà els 62 garriguencs morts a conseqüència del conflicte bèl·lic

0
Fotografia de Ramon Ferrandis

L’Ajuntament de la Garriga fa un pas més en la dignificació de la fossa de la Guerra Civil que hi ha al cementiri de la Doma, a la placeta on s’aixeca el panteó de la família Fargas: l’espai es convertirà en un Memorial de tots els que van morir a conseqüència de la guerra. El projecte arriba a partir d’una proposta de l’associació La Garriga Secreta, entitat que vetlla per la recuperació de la memòria històrica de la població.

El pla de dignificació de l’espai, que es va iniciar l’any 2009, contempla tres iniciatives noves. La primera és la construcció d’un caminet fet amb llambordes que porta fins al fons de la placeta, on ja hi ha un plafó amb el nom de les seixanta persones enterrades allà mateix, gent forastera en la seva majoria.

Per assegurar que el camí sobre la fossa es podia construir sense posar en perill cap resta, operaris municipals van fer una dotzena de cales al terra per comprovar-ho. L’obra va certificar que les despulles no estan a flor de terra, sinó força més ensota, perquè cap de les cales no va deixar cap os al descobert.

La segona proposta és la col·locació d’un plafó amb el nom de tots els garriguencs que van morir a conseqüència de la guerra entre els anys 1936-1939 i fins a 1941. Són 62 persones de la Garriga que van morir al front de guerra, a la rereguarda, en un bombardeig o van ser executats o assassinats pel bàndol rival.

L’espai es converteix així en el Memorial de tots els que van vessar la seva sang en aquells anys fatídics. La ubicació en un espai públic però recollit com és el cementiri municipal de la Doma facilitarà i dignificarà els actes que es vulguin fer per recordar aquestes persones que tenen una característica en comú: van ser víctimes de la guerra.

Com que la Garriga té ben estudiat el període de guerra i postguerra, si algú vol conèixer les circumstàncies de la mort de les víctimes, ho pot trobar als llibres Revolta i guerra civil a la Garriga (1936-1939), de l’historiador garriguenc Joan Garriga i Andreu, i a Història i Memòria al Vallès Oriental, que va coordinar ell mateix i va editar EL 9 NOU.

Fotografia de Ramon Ferrandis

La tercera actuació és el trasllat fins a aquest mateix espai del monòlit dedicat fa anys als garriguencs que van anar a la guerra i, especialment, als nascuts l’any 1920, coneguts com la Lleva del Biberó, que van ser enviats al front amb 17 o 18 anys. Aquest monòlit estava mig amagat en un carrer superior del cementiri.

Un dels garriguencs de la lleva del Biberó va ser Jaume Pujadas Paré, sobre el qual el periodista Josep Mas i La Garriga Secreta van publicar el llibre Petons a la Teresa. Crònica de guerra d’un soldat de 18 anys, a partir de les cartes que el jove enviava a casa seva.

Amb els treballs que ara s’estan acabant de fer a la Doma, s’avança en la dignificació de la placeta per convertir-la en un lloc íntim de digne repòs dels que hi són i en espai de memòria dels enterrats o desapareguts en altres bandes.

Fotografia de Ramon Ferrandis

Els 62 garriguencs morts

En ordre alfabètic, els noms dels 62 garriguencs i garriguenques que, entre 1936 i 1941, van morir a conseqüència de la guerra són els següents:

Ramon Aguirre Calls, Francesc Xavier Albó Molins, Joan Alerm Torndelacreu, Josep Anglada Úbeda, Pere Argemí Bosch, Miquel Aspa Cruselles, Dionís Benedico Nadal, Manuel Benedicto Navarro, Valerià Borrell Castany, Matilde Casanovas Ganduxer, Isidre Clapés Tey, Carme Clavell Altimira, Ferran Comère Cairó, Gastó Comère Poupée, Josep Corrons Dalmau, Joan Costa Boté, Lluís Cuspinera Mateu, Ramon Ferrandis Roca, Pere Figueras Traveria, Antoni Font Calls, Josep Font Toll, Frederic Freixa Sancho, Obduli Garcia Navarro, Josep Gendra Illa, Anton Gesa Giralt, Esteve Gesa Solà, Ramon Gràcia Sotos, Joan Guañabens Romeu, Baldomer Guasch Biscamps, Josep Maria Guasch Viñolas, Teresa Guasch Viñolas, Ramon Jané Martí, Esteve Mallol Casas, Josep Mallol Quintana, Josep Mas Prat, Lluís Mercader Gay, Lluís Noguer Gili, Josep Novell Debuén, Julià Novell Debuén, Pere Oliveras Miró, Jaume Padrós Costa, Josep Parera Gendra, Ramon Pascual Casanovas, Juli Planas Crusellas, Joan Puig Selga, Jaume Pujadas Paré, Josep Pujol Clos, Lluís Pujol Prats, Ramon Raurell Comerma, Tomàs Rivera Bardají, Jaume Rotllan Solà, Ramon Rovira Casas, Rafael Sala Vila, Jaume Sallés Pujadas, Joan Segura Ferrer, Joaquim Sellés Llorca, Miquel Serrano Arbolí, Ramon Solé Clavé, Joan Valls Carbonell, Pere Ventura Rodríguez, Joan Vila Parés i Joaquim Vilanova Sas.

La Garriga Secreta

Article anteriorLimitacions als teatres de les activitats culturals: tornen les conferències per internet
Article següentFem feminisme o només parlem en femení i ja ens ho pensem?
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.