La SATI, una nova oportunitat perduda?

Un grup d'inversors locals compra la parcel·la de l'antiga fàbrica de la SATI. I l'Ajuntament, quina proposta té? La CUP hi hem donat voltes.

0

A principis del mes de desembre, El Nou 9 feia pública la venda de la parcel·la de cinc hectàrees on s’hi ubiquen les naus buides de l’antiga fàbrica de la SATI. Es tracta d’un solar industrial en desús envoltat del ric entorn natural del Montseny i el riu Congost, del barri de Querol, d’horts i de cultius. Un espai que, malgrat l’oportunitat que representa per la seva grandària, entorn i ubicació, és considerat de transició per entrar o sortir del municipi, quedant en un estat de deteriorament i aïllat de la resta del nucli urbà.

No és fins al 2018 que es parla de la necessitat de transformar la parcel·la de la SATI, durant el procés participatiu per a elaborar un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), per substituir el Pla vigent del 2001, que ha quedat desfasat. En l’informe final aprovat pel Ple, es proposen tres alternatives per a la transformació de l’espai: mantenir-hi l’ús industrial, transformar l’ús en activitat econòmica, o diversificar-hi els usos i incloure-hi també el residencial per a construir-hi habitatge públic i privat. Tenint en compte el difícil desenvolupament de noves activitats industrials i la necessitat d’aprofitar espais buits del municipi per als reptes de creixement, el més probable és que el futur nou POUM (que encara espera calendari), opti per la tercera opció, fet que implica una revalorització de l’espai.

En cinc hectàrees hi caben moltes respostes a les necessitats del municipi: habitatge públic, espais per posar en valor l’activitat agrícola i d’altres activitats econòmiques, equipaments, millors carrers per transitar a peu i en bicicleta, places, parcs i jardins que connectin amb l’entorn natural, etc. Cinc hectàrees a transformar són una gran oportunitat tenint en compte els límits que té la Garriga. Així de clar ho van veure especuladors locals que, igual que la resta de la població, van poder participar dels tallers on es discutia el futur d’aquest espai. Veient la manca de projecte de l’Ajuntament per encarar el problema de què fer amb les naus de la SATI segons l’interès i necessitats col·lectives, la iniciativa privada s’ha avançat i ha comprat l’espai. Per evitar anar a remolc dels interessos privats i especulatius, urgeix un projecte propi que orienti les iniciatives privades de la futura transformació de l’espai de la SATI cap als objectius de defensa d’allò comú.

Des la CUP volem fer pública una possible proposta de transformació de l’espai de la SATI perquè l’entomi l’Ajuntament, com a mostra de quines oportunitats podria arribar a presentar la parcel·la i com s’hauria de fer econòmicament viable. En aquest enllaç hi podreu trobar el document, resultat d’un treball acadèmic realitzat per una companya de l’Assemblea Local de la Garriga, en el marc del Màster en Desenvolupament Urbà i Territorial: Gestió i Transformació de les Ciutats, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Sabem de les limitacions econòmiques del nostre municipi però també sabem que necessitem projectes estratègics encaminats cap a un model de municipi més sostenible, coherent amb l’entorn i amb les necessitats de la seva població.

CUP La Garriga

Article anteriorL’historiador Joan Garriga presenta a l’Alhambra la pel·lícula Josep, sobre la ‘Retirada’ i l’exili
Article següentNou postgrau FUMH en Neuroeducació
Candidatura d'Unitat Popular de la Garriga.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.