Un llibre recorda el foc i la rierada de 1994 a Figaró

El periodista Josep Mas és l’autor del text que es complementa amb 123 fotografies fetes per veïns del poble

0
Imatge de l'incendi del 4 de juliol de 1994 a Figaró

A Figaró, el 1994 va ser un any negre. En poc més de tres mesos, entre juliol i octubre, el poble va viure dues catàstrofes tremendes, d’aquelles que els seus veïns —aleshores 670 persones— tindran sempre a la memòria: un incendi grandiós que va cremar un 60% dels boscos del terme i una rierada desmesurada que, en unes hores de tensió màxima, va provocar la inundació del centre i va fer danys considerables per allà on passava. Per fortuna, i a diferència d’altres zones de Catalunya, com la veïna Vall del Tenes, que també van patir episodis similars, a Figaró no hi va haver cap víctima mortal.

Per recordar aquells dos dies de fa 26 anys, l’associació Figaró Memorial, que vetlla per la recuperació de la memòria històrica del poble, ha editat el llibre Figaró, 1994. Després del foc, la rierada, del que és autor Josep Mas, periodista de la Garriga amb arrels familiars a Figaró.

El llibre, de 128 pàgines, és la crònica escrita dels fets, però compta amb un importantíssim contingut gràfic de molt interès: 123 fotografies de gran valor informatiu, inèdites en gran part, aportades majoritàriament per veïns de la població. També s’hi apunten les possibles causes dels dos desastres i les conseqüències derivades de tenir el foc a les portes el dilluns 4 de juliol i d’estar pràcticament amb l’aigua al coll el dilluns 10 d’octubre d’aquell mateix any 1994.

Fotografia de la rierada del 10 d’octubre de 1994 a Figaró

El llibre es complementa amb una introducció de l’associació Figaró Memorial, un pròleg del periodista Ferran Polo, de Figaró, que des del poble va patir aquells dos dies, i un article del botànic Andreu Salvat, director tècnic d’Aprèn Serveis Ambientals, sobre l’estat actual dels boscos del terme de Figaró.

El treball s’ha fet a partir d’entrevistes amb persones que ho van viure, amb documentació de les actes dels plens de l’ajuntament i de les publicacions que, aquells dies, es van fer ressò del que va passar al poble, especialment EL 9 NOU, diari on l’autor va estar vinculat fins a 2017.

Per a l’apartat gràfic s’han fet servir fotografies aportades per persones del poble —la majoria sense conèixer-ne del cert l’autoria— extretes de l’arxiu municipal, altres que Xavier Vila, de Figaró Memorial, ha anat recopilant en els darrers anys, i també algunes que s’han fet expressament per a l’edició del llibre.

Figaró Memorial

Article anteriorOrdre del dia del Ple municipal telemàtic de desmbre de 2020
Article següentJunts per la Garriga triem nova executiva en primàries
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.