ERC dels dos vallesos presentem esmenes als PGE en favor de la interconnexió ferroviària

Critiquem la manca de partides concretes per a la mobilitat sostenible al cinturó metropolità

0
Presentació del document d'al·legacions al Pla Específic de Mobilitat del Vallès

Les federacions comarcals d’Esquerra Republicana del Vallès Occidental i del Vallès Oriental hem presentat esmenes parcials als Pressupostos Generals de l’Estat espanyol (PGE) del 2021 perquè es prioritzi la inversió pública en la connexió ferroviària i la mobilitat sostenible entre els dos vallesos. L’equip de treball intercomarcal ha traslladat al grup republicà al Congrés que es concretin partides per a la Línia Orbital Ferroviària entre Sabadell i Granollers, valorada en 443 milions d’euros i amb l’ànim d’optimitzar al màxim la xarxa existent; la realització definitiva de la doble via a la línia R3 de rodalies (95 milions); o l’habilitació de 6 noves estacions a la xarxa de RENFE: Terrassa Oest, Sabadell Can Llong, Sabadell Oest, Montmeló-Circuit de Catalunya (R3), Santa Perpètua de Mogoda i Baricentro (intercanviador R4-R8); increment en 15 milions d’euros en les inversions en accessibilitat i noves tecnologies al Pla d’Estacions de l’ADIF.

Aquestes partides poden sortir —i concretar-se— al capítol d’inversions per a infraestructures a l’àrea metropolitana de Barcelona, on no es detalla el destí final dels recursos. Els republicans sospiten que aquesta provisió, si s’arriba a executar, pot concentrar-se en la construcció de la B-40 (quart cinturó) o l’estació de l’AVE de la Sagrera a Barcelona, mentre que la mobilitat sostenible entre els dos vallesos quedaria novament fora de les prioritats pressupostàries.

Les federacions dels dos vallesos insisteixen, igualment, en l’aturada total del quart cinturó entre Terrassa i Granollers, que sí que té una partida de 124.900 €  a la proposta de llei dels PGE del 2021.

Les al·legacions al PEMV

La proposta vallesana es fonamenta en les al·legacions al Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) presentades a la Comissió de Territori el maig passat. D’acord amb aquest document, Esquerra Republicana prioritza el desenvolupament sostenible, basat en les connexions ferroviàries i la millora de les carreteres ja existents, descartant nous traçats que envaeixin el territori, així com millorar l’accessibilitat universal del sistema de transport i l’augment de les connexions internes entre les dues comarques.

Esquerra Republicana considerem els dos Vallesos com una realitat i proposa una “visió completa del Vallès” dins l’àmbit metropolità. Per això proposem l’equilibri entre el desenvolupament econòmic i el valor ecològic de les dues comarques. La nostra voluntat és potenciar les connexions de transport col·lectiu per a millorar la mobilitat entre les dues comarques i presentem solucions per a modernitzar les carreteres prescindint d’obrir nous traçats –B-40 o quart cinturó. El document al·legatori presentat per ERC està en la sintonia de les propostes presentades per entitats com Fem Vallès, Via Vallès o la Plataforma Contra el Quart Cinturó.

Concretament, ERC insistim en la priorització de la línia orbital ferroviària entre Sabadell i Granollers, sense transbordaments, dins de l’eix transversal de Vilanova i la Geltrú fins a Mataró i que pot unir Terrassa, Sabadell i Granollers, amb 3 combois per hora i en el traçat de l’actual R8 paral·lel a l’AP7: Barberà del Vallès (polígons), Santa Perpètua de la Mogoda, Mollet del Vallès, Parets i Montmeló. En un traçat més interior, es proposa un nou tren tramvia entre Terrassa, Sabadell i Granollers que circularia per Polinyà, Palau-Solità i Plegamans i Lliçà de Vall, que permetria donar a servei a centres de gran afluència com l’Hospital de Terrassa, la Mancomunitat i Mercavallès, així com l’Institut de Seguretat Pública.

Intercanviador de Santa Perpètua 

L’acció més assequible a nivell ferroviari és completar l’intercanviador entre les línies de rodalia R3 i R8 a la Granja Soldevila de Santa Perpètua de la Mogoda. Altres propostes de baix impacte són la creació de carrils destinats al transport col·lectiu a les vies principals, la millora dels accessos als grans eixos i la consolidació d’una xarxa ciclable a través de sis eixos: el Tenes, el Congost, Bigues-la Garriga, Granollers-Cardedeu-Sant Celoni, Cardedeu i els dos Vilamajors i l’eix Caldes-Lliçà d’Amunt, Canovelles-Granollers.

L’al·legació també reclama la referència a la Vinyeta catalana com a model de gestió i de manteniment de les infraestructures i del transport públic, i l’eliminació dels peatges a la comarca. També es demana l’elaboració de plans específics de mobilitat en els grans centres de trànsit: Terrassa-Sabadell, Granollers, Sant Cugat-Cerdanyola-Ripollet.

Podeu consultar el dossier complet del Pla Específic de Mobilitat del Vallès, aquí

ERC amb Acord / Esquerra Republicana del Vallès Occidental i del Vallès Oriental

Article anteriorL’Ajuntament de la Garriga s’il·luminarà avui amb motiu del Dia Mundial de la Prematuritat
Article següentEl Barri de Dalt organitzem el 10è Mercat de Nadal de la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.