Tanca La Jornada del Vallès.cat per manca de finançament

1

El digital esportiu vallesà va anunciar ahir, 30 de setembre, que es veuen obligats a abaixar la persiana després de gairebé 5 anys noticiant les activitats esportives del Vallès Oriental, incloent-hi les del nostre municipi. La Garriga Digital.cat, que hem col·laborat en nombroses ocasions amb La Jornada del Vallès.cat al llarg d’aquesta mitja dècada, i amb qui sempre ens hem sentit molt propers, lamentem profundament la seva desaparició, que representa una pèssima notícia pels mitjans de comunicació de proximitat i en català.

Tot seguit, reproduïm íntegrament l’article de comiat del seu director, el garriguenc Jordi Calls Padrós, que destaca el fort impacte que ha tingut la crisi del Coronavirus en la pèrdua dels seus anunciants, així com la manca de suport de les administracions públiques, que han precipitat la davallada econòmica del mitjà.

Ens acomiadem per falta de finançament

Després de prop de 5 anys acostant-vos l’actualitat de l’esport del Vallès Oriental ens veiem obligats a tancar degut a la manca de finançament. Al llarg d’aquest temps hem fet més de 5.000 notícies, hem acostat l’esport comarcal amb articles, entrevistes i reportatges, fent protagonistes centenars de clubs i esportistes, parlant de més de 20 esports diferents i posant èmfasi en l’esport comarcal. Malauradament, la crisi del Coronavirus i la manca d’ajudes de les administracions públiques ens han abocat a una situació de crisi econòmica i de falta de finançament que ens obliga a tancar les portes.

L’1 de novembre obria amb una mà davant i l’altre al darrere La Jornada del Vallès, el digital Esportiu del Vallès Oriental. Els principis van ser durs, molta feina, moltes hores, molt picar pedra fins que ens vam anar fent un lloc a la informació esportiva comarcal amb molta passió il·lusió i ganes de fer periodisme Esportiu de proximitat, fet que ens vam permetre arribar a tenir més de 30.000 visites al mes.

Al llarg d’aquests 5 anys hem fet més de 5.000 notícies, hem acostat l’esport comarcal amb articles, entrevistes i reportatges, fent protagonistes centenars de clubs i esportistes, parlant de més de 20 esports diferents i posant èmfasi en l’esport comarcal. Malauradament, la crisi del Coronavirus i la manca d’ajudes de les administracions públiques ens han abocat a una situació de crisi econòmica i de falta de finançament que ens obliga a tancar les portes. Ha estat una decisió molt meditada ja que hi hem dedicat molts esforços, moltes hores, m’hi he dedicat com si fos un fill, però arriba un moment que s’ha de ser realista i aguantar un diari sense finançament és absolutament inviable.

Agraeixo molt l’ajuda del Patronat Municipal d’Esports, sobretot de Pep Campaña i Juan Corchado, únic ens públic de la comarca que ens ha donat el seu suport real. També l’ajuda durant el primer any de la Secretaria General de l’Esport gràcies a la confiança de Xavier Andreu. L’agraïment és infinit. Hi ha poques persones que saben valorar el que significa crear un mitjà de comunicació des de zero.

Sempre hem cregut que érem un servei públic de difusió de l’esport de proximitat i que mereixíem una ajuda per part de les administracions per fer aquest servei, però malauradament no ha estat així. A banda de l’ens mencionat, hem trucat a desenes de portes i tot han estat pals a les rodes i moltes promeses no executades. Estem molt decebuts d’haver de tancar, no per manca de professionalitat periodística, sinó per manca de finançament, i per no “ser fills de” o tenir “un enxufe” a les administracions públiques. Mereixíem una ajuda per part de les administracions per la difusió de l’esport comarcal que ens hem cansat de reclamar.

Sempre recordaré el dia que li vaig presentar el projecte al senyor Daniel Laga, responsable de la Diputació de Barcelona Esports; la seva resposta, en lloc de valorar un projecte que aposta per l’esport de proximitat, em va irritar profundament: “I si ara fan La Jornada del Barcelonès, per dir algo, també els hauré d’ajudar? Doncs t’haig de dir rotundament que no”. I respostes com aquesta amb tons innecessaris, desenes i desenes de vegades, algunes d’elles amb males formes, t’acaben creant una sensació d’amargor que no us sé d’escriure però el que us asseguro és que t’acaben robant la passió, la il·lusió i les ganes. Crec que els projectes emprenedors i que aposten pel teixit esportiu mereixen primer de tot respecte, i després una major atenció i una ajuda per part dels ens públics. És molt trist adonar-te en primera persona de com funcionen algunes coses.

Amb el diari m’he adonat de com de passives poden arribar a ser algunes persones que treballen a ens públics i també tot al contrari, com els treballadors de les empreses privades treballen a totes per tirar la seva empresa endavant. Així mateix, agrair a Grafix, amb el Jordi Grivé al capdavant i un equipàs brutal al darrere, l’enorme tasca conjunta per tirar endavant La Jornada durant tres anys.

Orgullosos i agraïts d’haver tingut empreses punteres de la comarca com a patrocinadors: La Mútua de Granollers, Espai Wellness, Òmnium Vallès Oriental, Emagina, Tria Formació, Madform, OXD, Centre Mèdic La Roca, Castell de Rosanes, Origo… i també el suport durant 2 temporades de la Federació Catalana de Futbol. També hem estat privilegiats de comptar amb articles i amb una secció pròpia dels professionals de 2 dels gimnasos punters de la comarca: CN Granollers i Espai Wellness.

Al record queden les tres Festes del Futbol, haver sigut els creadors de les seleccions del Vallès Oriental sèniors, tant masculines com femenines, amb els 11 ideals de la comarca, i haver estat un mitjà que donava molta importància i un seguiment acurat al futbol comarcal.

Als que em coneixeu sabeu el greu que em sap prendre aquesta decisió perquè SEMPRE vaig creure en aquest projecte i hi vaig donar tot el que tinc i més de mi, però com he dit anteriorment, quan treballes sense ingressos arriba un punt que has de plegar perquè, evidentment, necessites guanyar-te la vida.

Un agraïment molt especial al cap d’esports de VOTV, Miki Güell, que va ser el meu mestre en el periodisme esportiu de la comarca, al Toni Canyameras, cap d’Esports d’El 9 Nou que va ser un puntal els primers anys del diari, a l’Emma Montané pel suport i l’ajuda incondicional per tirar endavant les Festes del Futbol, a l’Andreu Codina, per crear un logo brutal i una web de puta mare i al Jordi Grivé per haver confiat en el projecte i haver estat vital durant tres anys.

He estat molt feliç portant La Jornada del Vallès i he pogut conèixer persones espectaculars com Xavi Reyes del Centre Mèdic La Roca, Jaume Aragonès i Rafa Lora del club a4elkm, Rafa Rosario de l’AEH Les Franqueses, Guillem Estapé del BM La Roca, Jordi López i alguns que em deixo. Realment et trobes persones molt maques pel món i ells en són un gran exemple.

Gràcies a tots als que ens heu fet la feina més fàcil, a tots els lectors que ens heu llegit dia a dia, a les empreses que ens heu ajudat a tirar endavant. Es tanca una porta i fa mal tancar-la, però potser un dia tornarem. Fins a llavors, molt contents d’haver estat un dels altaveus de l’esport del Vallès Oriental. Els comiats sempre són tristos però aquest també és ple de satisfacció de saber que ens hem dedicat al que ens agrada, al periodisme, que ho hem fet amb la màxima passió i professionalitat i, sobretot, que hem estat uns privilegiats de tenir-vos aquí, a l’altra banda de la pantalla llegint-nos.

Eternament agraït, Jordi Calls Padrós

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.