Els estalvis dels ajuntaments catalans els han de gastar els mateixos consistoris quan ho considerin oportú

0
Ajuntament de la Garriga

El divendres 14 d’agost, el Govern de l’Ajuntament de la Garriga es va posicionar, a través d’una resolució d’alcaldia (expedient núm. 6391/2020), contràriament al Reial Decret llei 27/2020, de 4 d’agost, de mesures financeres, de caràcter extraordinari i urgent, aplicables a les entitats locals, derivat de l’Acord entre el Govern espanyol i la Federación Española de Municipios y Provincias del 4 d’agost, per a “contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l’Agenda Urbana i polítiques de cures i suport a la cultura”. L’Ajuntament es posiciona a través d’una proposta de moció d’alcaldia “per a la suficiència financera dels ens locals” que caldrà ratificar en el proper Ple del mes de setembre.

Aquest acord entre el Govern espanyol i la FEMP i el Reial Decret resultant són contraris a les peticions del municipalisme català, que es concentren en la flexibilització de les regles de la despesa, una eina que va permetre als governs de Mariano Rajoy des del 2012 ­—pressionats per Europa— controlar les finances dels ajuntaments i de les comunitats autònomes, per tal de poder destinar la major despesa als interessos de l’Estat. Ara, el Govern de Pedro Sánchez demana als ajuntaments que li cedeixin tots els seus estalvis en forma de préstec, retornable en 15 anys, a canvi de posar en marxa un crèdit extraordinari de 5.000 M€ per a despeses generals, al qual hi tindran accés només els mateixos ajuntaments que hagin cedit els seus estalvis a l’Estat i proporcionalment als diners cedits. Això genera un greuge, a més, amb ajuntaments com el nostre, que no disposem actualment de romanents per a cedir.

El nostre consistori ja va aprovar una moció, l’abril del 2020, on demanava a l’Estat que derogués les lleis del govern Rajoy i flexibilitzés la depesa per a fer front, entre d’altres coses, a la crisi generada per la COVID-19; el juliol del 2020, l’Ajuntament va aprovar una altra moció, on es demanava que la Generalitat creés un fons de 150 M€ pel 2020 i el 2021, per ajudar als ajuntaments. El Govern de la Garriga s’hi va abstenir, perquè estava en desacord a que aquest fons hagués d’estar suportat pel pressupost de la Generalitat.

Ara, el govern de la Garriga, a través de la resolució de l’alcaldessa, emet aquesta moció on manifesta:

  1. El rebuig de la Garriga a aquesta cessió de diners locals a l’Estat en forma de préstec a 15 anys, perquè posa en risc la liquiditat dels municipis.
  2. Que exigim la creació d’un fons de 5.000 M€ a repartir entre tots els ajuntaments de l’Estat, els que tinguin superàvit i els que no en tinguin.
  3. Que demanem a l’Estat que financiï la Generalitat amb diners provinents d’Europa perquè pugui crear el fons per ajudar els ajuntaments catalans.
  4. I que rebutgem la legislació estatal que manté encotillada la despesa dels ajuntaments i en demanem la modificació o derogació.

Podeu llegir la resolució d’alcaldia annexa, signada el 14 d’agost.

Equip de Govern de l’Ajuntament de la Garriga

Article anteriorJxLG també instem al govern local a no cedir ni un cèntim dels nostres estalvis
Article següentLa Garriga, municipi cardioprotegit
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.