Manifest d’entitats respecte la Festa Major 2020 

0

El 2017, un grapat d’entitats de la Garriga ens vam unir per crear una Festa Major Participativa, Popular i d’Entitats. El neguit d’aquestes, així com de persones a títol individual, sortia d’un seguit de mancances que presentava la Festa Major de la Garriga que passaven, principalment, per la manca d’inclusivitat per part de l’Ajuntament durant la gestació de la festa i per la proposta d’un model pensat més com a reclam de portes enfora que no pas un espai on fer poble. Així doncs, el projecte Saligarda neix com un punt de trobada pel teixit associatiu garriguenc en què s’ha demostrat, després de dos anys i més de 5 festes, que és possible organitzar un model de festa popular, associativa, sostenible, antifeixista i que afavoreixi la creació de vincles comunitaris.

A principis d’any, moltes entitats vam fer un vot de confiança amb el govern per participar en la Comissió de Festa Major però, tot i que creiem que l’experiència fou parcialment positiva com a espai de debat i posada en comú de diferents punts de vista, va tenir un recorregut molt curt.

D’entre les causes d’aquest curt recorregut hi identifiquem factors com: la manca d’objectius i procediments clars establerts a partir del consens, la manca de comunicació i improvisació per part de diferents actors implicats, així com el veto per part del govern municipal quan es començaven a prendre decisions. D’altra banda, la situació es va veure interrompuda per l’emergència sanitària i social derivada de la COVID-19, que va portar a la suspensió de la Festa Major per part de l’Ajuntament el passat 20 de maig; poc després, es demanà que les entitats fessin propostes en format virtual. Totes aquestes decisions es van prendre, un cop més, de manera unilateral per part de l’Ajuntament i sense tenir en compte les necessitats d’aquestes.

En aquest punt, diferents entitats vam mostrar la nostra voluntat de fer activitats no-virtuals que es poguessin dur a terme contemplant totes les mesures de seguretat i higiene derivades de la COVID-19, ja que crèiem que una festa major per internet no tenia sentit en el moment que semblava que es reprenia una certa normalitat.

Fruit d’aquesta crida, Saligarda va presentar un projecte que incorporava activitats proposades per més de deu entitats locals i que contemplava la dinamització de diversos espais seguint totes les mesures de seguretat i higiene proposades pel PROCICAT. Paral·lelament, l’Ajuntament havia estat gestant, de portes endins i sense que les entitats en tinguéssim notícia, una Festa Major semipresencial. Finalment, a tres setmanes vista, l’Ajuntament comunica que se’ns assigna un espai que no respon a les necessitats de les activitats plantejades, se’ns planteja que fem activitats “per a joves” (quan un dels pilars del projecte és l’intergeneracionalitat), amb una proposta de privatització de les barres i uns criteris opacs de distribució dels espais. El rebrot va impedir una segona reunió de treball entre Saligarda i Administració i el projecte es va suspendre sense previ avís, una vegada més.

Les entitats sotasignants volem denunciar la manca de transparència i de comunicació que hi ha hagut per part de l’Ajuntament. És un neguit compartit entre totes que aquest any, independentment de les dificultats derivades de la crisi sanitària, ha sigut més difícil que mai la comunicació amb el consistori. A més, la programació en la qual treballava l’Ajuntament contemplava poques o gairebé cap de les entitats del teixit associatiu que té la Garriga, i les poques que hi participaven era perquè havien sigut elles les qui ho havien proposat a l’Ajuntament, insistentment, per tal d’aconseguir realitzar l’activitat que desitjaven.

Cal trencar una dinàmica que fa massa anys que dura i valorar i cuidar el teixit cultural i associatiu del poble, qui des del voluntariat i les ganes de fer coses, dinamitza i omple de vida la Garriga durant tot l’any.

Així doncs, emplacem a l’equip de govern a que, l’any vinent, el projecte s’encari d’un altra manera, gestant, entre totes les entitats, la Festa Major des d’un inici, a través d’un procés participatiu i sense condicions.

Article anteriorTeatre de petit format a la Fundació Maurí, aquest cap de setmana
Article següentConcert de sardanes a Can Luna
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.