La nostra intervenció al darrer Ple municipal

Aprovació de la modificació de crèdits número 2020/18, en la modalitat de crèdits extraordinaris i suplements de crèdits, finançats amb romanent de tresoreria per a despeses generals. Expedient 4589/2020.

0

Vagi per endavant que no donarem suport a la proposta de romanent que l’equip de govern ens proposa, per una sèrie de raons que tot seguit exposarem, conscients, també, a data d’avui, que tampoc ens necessiten ni ens han necessitat per debatre o incorporar cap proposta nostra.

El passat mes de gener, el nostre grup municipal es va abstenir en l’aprovació dels pressupostos. En un gest de generositat, el GM de Junts per la Garriga, es va abstenir a canvi d’incorporar una sèrie de compromisos, com per exemple: en temes d’esport, habitatge, Marca la Garriga o programa Arrela’t. En el romanent que ens proposen ara, algunes han desaparegut.

Aquest Ple és, després del d’ordenances fiscals i del de pressupostos, el més important de l’any, ja que aprovarem la incorporació de poc més d’1 milió d’euros al pressupost, pràcticament el 6% del total. I, per aquest motiu, ens sembla escandalós que no hi hagi hagut per part de l’equip de govern cap voluntat d’entrar en un debat i d’incorporar propostes dels diferents grups.

A la ciutadania, els recordarem que l’equip de govern ens va donar menys de 48 h, cap de setmana pel mig, per estudiar les seves propostes, proposar canvis o demanar aclariments.

La revisió de tancament, per part de la Diputació, va ser comunicada el 12 de juny, i no se’ns va facilitar la documentació fins 2 dies abans del Ple. S’hagués pogut treballar molt millor i sense les preses, que avui ens han portat aquí.

Tanmateix, un cop feta la feina, els vam enviar els nostres dubtes i propostes, que van ser contestades juntament amb la notificació del Ple, però ja va quedar clar que no comptaven amb cap proposta nostra, ni de la resta dels nostres companys d’oposició.

Per la rellevància del punt, per guanyar temps, per fer més propostes que millorin la qualitat de vida en un escenari econòmic i social molt difícil, el més indicat hagués estat poder celebrar un Ple extraordinari en aquell moment, però l’equip de govern ho va rebutjar.

Però si això no fos tot, la situació es va revertir i, unes poques hores abans del Ple de juny, ens van informar que retiraven aquest punt que avui debatem al Ple, ja que van detectar errors d’aproximadament 475.000 € de diferència. No està malament. Tal com ja va passar en el Ple d’ordenances del novembre passat, han hagut de fer un Ple extraordinari per aprovar els comptes, en aquest cas pel desgavell i presses per aprovar-ho al mes de juny; també el de pressupostos el van haver de fer un mes després del previst, per la manca de suports. Ens hagués agradat, per la importància i gruix de l’import, poder dedicar més temps per debatre, proposar i posar en comú, tots plegats, les necessitats pel poble, no com s’ha fet ara, a corre cuita.

Entenem que la situació provocada per la COVID-19, ha provocat un trasbals econòmic i un canvi de paradigma del que teníem previst com a Ajuntament, a nivell de despesa i inversions. En som conscients i, justament per aquest motiu, ens sorgeixen molts dubtes sobre algunes de les seves propostes, així com l’eliminació d’algunes partides: el projecte Arrela’t, tant important pel sector primari del poble i una aposta de futur per un poble respectuós amb l’entorn —sí, ja sabem que s’està fent el procés de selecció d’un tècnic de promoció econòmica, però poca cosa podrà fer amb 0 € a la partida—, o també el pla de polígons, que hauria d’anar encaminat a millorar l’oferta existent, a donar suport al sector productiu i a la millora de les condicions dels polígons, per posar algun exemple.

I, com diem, no entenem que davant una situació extrema i imprevista, com és la pandèmia de la COVID-19, el govern no tingui en compte la nostra proposta i de la resta de grups per destinar recursos a una partida generosa i extraordinària per una possible segona onada a la tardor, tal i com les autoritats sanitàries preveuen… i ja estem veient ara alguns rebrots. És més, la majoria dels ajuntaments han redactat un pla de xoc social i econòmic, també referit al comerç, a la cultura, a l’esport, etc. Aquí no, a la Garriga, ser previsors no s’estila. El govern ho té tot controlat i previst? Tenen la certesa i seguretat que no hi haurà rebrots al nostre municipi? Perquè, si fos el cas, quins recursos tenen previst destinar-hi?

Pel que fa al Capítol 1, som conscients que no volen incrementar-lo, tot i que, en una mesa de negociació de l’any passat, vostès van agafar el compromís per començar a aplicar la RLT, tal i com acaba d’explicar el senyor Marco, i crear una partida inicial de 300.000 euros i ampliar-la amb 300.000 euros més, si el romanent ho permetia. En quina situació queda aquest compromís? Com veiem, queda reduït a 137.000 euros.

S’haurà d’explicar bé, als treballadors de l’Ajuntament, aquesta amortització exprés en menys d’una setmana. I no entrarem en el fet que aquest fons de contingència s’hauria d’haver introduït en l’aprovació inicial dels pressupostos, perquè a l’inici de l’exercici ja estava programada l’aprovació de la RLT. O és un tema que ha sorgit de cop i volta? L’elaboració i la gestió d’aquest pressupost, així com l’aplicació del romanent de tresoreria, és de dubtosa solvència.

Cal esmentar, també, que més del 60% d’aquest romanent es necessita a despesa consolidada, despesa corrent, i això és molt greu.

Estan endeutant l’Ajuntament.

El romanent, s’hauria d’utilitzar per complementar i millorar partides d’inversions o activitats de les que en gaudeixi directament la ciutadania, no per finançar despeses corrents. Perquè, què passaria si no tinguéssim romanent suficient per fer front als deutes que han adquirit? Es deixaran de recollir les escombraries, per exemple?

Com garantiran, en el pressupost del 2021, poder seguir duent a terme aquesta despesa, independentment del romanent que hi pugui haver? Deixaran de pagar sous, deixaran de pagar despeses fixes o despeses corrents? Apujaran impostos?

Ja ens van advertir que els propers pressupostos no agradaran a ningú. La gestió econòmica feta fins ara no els avala i han suspès estrepitosament en el compliment del PEF del 2019. I ja porten un any de govern, un any sencer, un any molt difícil —no els volem treure el mèrit d’haver de pal·liar aquesta situació de pandèmia—, però aquesta pandèmia es va iniciar fa uns 3 mesos, no pas un any.

I de totes les conseqüències d’aquest incompliment del PEF, que en són moltes, voldríem assenyalar-ne una que ja vam comentar en el Ple de juny. Segons un informe d’intervenció, el Ple haurà d’aprovar la no disposició d’uns 3 milions d’euros de romanent. Com ja vam dir, 3 milions dels que no podran disposar per l’incompliment del PEF 2019. Ens explicaran com gestionaran aquest pressupost que fa aigües per totes bandes? Més endavant tornarem a abordar aquest tema, perquè tenen un salvavides que es diu pla d’inversions de la Diputació de Barcelona.

L’altra amortització exprés, ha estat la indemnització del carrer Negociant: com pensen complir aquest compromís? Per part del govern, fa un parell de setmanes, aquesta partida era intocable i avui s’ha esfumat. Per resoldre-ho, s’endeutaran encara més? No ho han explicat gens bé i tenim els nostres dubtes, fins i tot des del punt de vista jurídic. Es llença una pilota endavant que tard o d’hora els rebotarà, i molt ens temem que serà via endeutament.

Però avui vostès tenen una bona notícia, ja que, gràcies als nostres companys de JxCat al Congrés i a l’esmena que van presentar a la comissió de reconstrucció social i econòmica —i, val a dir, que també gràcies als vots favorables del seu partit—, vostès podran utilitzar el romanent de tresoreria i vèncer la regla de despesa. A més, podran fer front a més crèdits, també gràcies a les meses de concertació i als plans d’inversió de la Diputació de Barcelona, concretament el pla de xoc socioeconòmic i cultural, amb un increment substancial per aquesta legislatura pel municipi de la Garriga.

Avui, es veu clarament que el pressupost que van fer, el van “quadrar” de la manera que més els va interessar, sense els imports necessaris, per a poder assumir com cal el dia a dia del nostre municipi. I aquest pressupost no representa la realitat de totes aquelles partides que estan compromeses.

Com hem dit abans, entenem que el romanent hauria de poder servir per pagar totes aquelles inversions fonamentals per la recuperació econòmica i social del poble. Segons un reial decret estatal, es permet destinar, parcialment, el superàvit a mesures urgents, per a poder entomar l’impacte econòmic i social de la COVID-19. El romanent és per a inversions financerament sostenibles i no per depesa corrent.

I, en aquests moments que cal la reactivació del teixit econòmic, amb aquest romanent podríem dur a terme aquestes polítiques de reactivació econòmica i de protecció social, perquè és un moment que tots sabem que el Coronavirus ha causat una despesa sobrevinguda. I aquesta crisi econòmica i social, cal donar-hi cobertura des dels Ajuntaments, com a institució més propera a la ciutadania.

A nosaltres ens hagués agradat que aquest romanent s’haguès destinat a mesures per incentivar el nostre comerç, la nostra indústria, la protecció social o la cultura, entre altres, i veiem que poca cosa hi ha…

En definitiva, veiem poca voluntat de negociació i de debat per part de l’equip de govern, i trobem que és un despropòsit gastar pràcticament més de la meitat de romanent amb despesa consolidada. A més, amb la retirada d’aquest punt del Ple ordinari, amb una sessió extraordinària  que alguns grups de l’oposició ja van reclamar en el seu moment, i enmig d’un acord de govern entre una força política i uns regidors trànsfugues, el context d’aquesta aplicació del romanent és, per dir-ho finament, certament singular i estranya.

Si aquesta manera de fer és el què vostès entenen per participació i per realitzar canvis en les formes de fer política, no ens agrada gens i no la compartim, tot i que som conscients que ja han trobat qui esta disposat a fer-ho.

Junts per la Garriga

Article anteriorConcert de sardanes a Puiggraciós (canvi de data!)
Article següentHistòric ascens de l’ICELAND TT Els 8 de la Garriga a 1a Nacional
Treballem pel nostre poble. #LlibertatPresosPoliticsiExiliats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.