Els gegants de la Garriga fan 80 anys i un fil de Twitter ens n’explica la història

2

Aquest dissabte 23 de maig, els nostres gegants han celebrat 80 anys de vida i en Carles Riba, garriguenc estretament vinculat al món de la cultura popular local, ha publicat una sèrie de tuits en els quals hi explica la —per a molts— desconeguda història de les tradicionals figures. En Magí i la Xixil·lona, creats a Vilanova i la Geltrú l’any 1940, ens varen ser venuts el 1951 i, des de llavors, i sobretot gràcies a l’impuls de diverses entitats locals, han esdevingut “part indestriable del patrimoni festiu del nostre poble”.


Sobre Carles Riba

Tinc 22 anys i sóc de la Garriga de tota la vida. Vaig estudiar Ciències Polítiques a la Universitat Pompeu Fabra i actualment estic acabant de cursar Dret a la mateixa universitat. Porto tota la vida vinculat al món de la cultura popular garriguenca: des dels geganters, diables, grallers, ball de cintes, etc.. I just aquest any, juntament amb la Laura Garriga, la Julieta Torrents i en Marçal Ramon, hem impulsat la recuperació del Ball de Gitanes de la Garriga (datat, com a mínim, de 1824). També estic vinculat al món associatiu local a través de la Saligarda o Fem Pastorets. La música m’apassiona i actualment sóc el guitarrista i vocalista del grup de rock local Slap. A part també toco el piano, l’oboè, la gralla i el sac de gemecs. La història de la cultura popular local em fascina. Sempre he cregut que la Garriga té un potencial molt fort en matèria de cultura popular però que, a diferència d’altres poblacions de Catalunya, no hem sabut explicar bé i valorar adequadament les nostres tradicions folklòriques distintives com a poble. És una tasca que crec que és vital que es faci i es promogui, ja que això ens reafirma com a poble i comunitat. El petit fil de Twitter sobre els 80 anys dels gegants no ve a ser res més que un intent d’apropar la història del nostre patrimoni festiu a la població, ja que molta gent no coneix el seu origen.


Fils amb història: La història recent de la plaça de l’Església, en un fil de Twitter

Article anteriorEl perquè de la transhumància
Article següent‘Tornen Els Bars’, la campanya de Projecte Mexcla’t per donar suport a la restauració
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

2 COMENTARIS

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.