Separats, però més units que mai 

0
El Passeig de la Garriga, a dos quarts de set de la tarda, buit de gent

 

D’aquí a pocs dies farà un mes que es va declarar l’estat d’alarma per la crisi sanitària causada per la COVID-19. Va ser el 14 de març i, des del dia 30, les restriccions són màximes. Les mesures excepcionals que s’han engegat –a banda de les afectacions a la salut que estem vivint per causa directa o indirecta–, han provocat un canvi radical en el dia a dia de tothom, obligant a refer rutines, adaptar-se a les circumstàncies i fer el cor fort durant aquesta etapa.

Tot i això, és en moments com aquests quan afloren la capacitat de resiliència i la solidaritat, cosa que s’està fent ben patent a la Garriga. 

Des que va esclatar la crisi, més de cent persones s’han unit a la xarxa de voluntariat que, coordinada per l’Ajuntament, està teixint mascaretes, bates, davantals i gorres per residències, comerços i l’Hospital de Granollers. Es tracta de cosidores i cosidors, modistes i membres de l’Associació Modernista, entre altres. A més, comerciants i altres proveïdors estan donant material perquè no s’aturi la producció, i clíniques dentals i altres empreses estan col·laborant esterilitzant les peces. 

Però la fabricació de material sanitari no s’ha quedat aquí, ja que persones i negocis que compten amb impressores 3D també estan imprimint viseres i pantalles protectores, segons les necessitats de l’hospital de la capital vallesana. 

Altres iniciatives populars 

D’altra banda, diverses entitats i col·lectius garriguencs han posat en marxa iniciatives pròpies per ajudar a resoldre problemàtiques derivades del confinament. És el cas de Pedalem la Garriga, que ofereix reparacions telemàtiques de bicicletes, per a totes aquelles persones que s’han de desplaçar aquests dies i ho fan en aquest mètode de transport.

Per la seva banda, Càritas de la Garriga també està fent una important tasca, en col·laboració amb els Serveis Socials de l’Ajuntament: l’entitat diocesana reparteix cistelles d’aliments de rebost a famílies del municipi. 

I per ajudar a portar el confinament amb més alegria, músics i escoles de ball preparen performances i actuacions musicals a través de les xarxes. Un exemple és la Confinats Band, amb dos membres garriguencs, que enregistren temes de la cultura popular catalana, cadascú des de casa seva, i els publiquen a Internet. 

Ràdio Silenci sona als balcons 

Amb la intenció de passar de la millor manera possible aquests moments, Ràdio Silenci també ha engegat alguns continguts especials, com un espai diari per acompanyar i donar pautes durant el confinament, conduït per la psicòloga Elena Codina. 

I els dimecres a la tarda, la ràdio municipal –i moltes altres emissores locals catalanes– anima la població a sortir a balcons, patis i finestres sintonitzant la ràdio a tot volum per fer una escolta musical col·lectiva. Dimecres 1 d’abril, va sonar Sta Guai, d’Oques Grasses, i aquest dimecres, dia 8, serà el torn de Tant de bo, de Suu. 

Els serveis s’adapten 

Les botigues de la Garriga també s’han adaptat a la situació de confinament, per tal de facilitar que la gent surti de casa el mínim possible. Així, alguns establiments ofereixen el servei de preparació de comandes i lliurament a domicili i també s’han adaptat horaris amb la mateixa finalitat. El web de l’Ajuntament ofereix un recull amb aquestes modificacions. 

El mercat dels dissabtes també està funcionant segons les mesures de seguretat, per tal de seguir oferint el servei d’alimentació als garriguencs i garriguenques. Així, els dissabtes només es munten les parades de queviures i amb més separació del que és habitual. Des del consistori també es recomana anar a comprar sols, mantenir les distàncies de seguretat, utilitzar bosses pròpies i guants i pagar amb targeta. 

La Policia Municipal porta la il·lusió a la canalla 

Els infants són un col·lectiu que cal cuidar especialment durant aquests dies. Per tal que la canalla que fa anys durant el confinament visqui aquest aniversari diferent d’una manera especial, la Policia Municipal felicita els nens i nenes de 2 a 12 anys des del cotxe patrulla, dedicant-los una cançó. Ja n’han felicitat una cinquantena. 

A banda d’aquest gest, tant la policia com Protecció Civil de la Garriga estan treballant en la recollida i lliurament de mascaretes i material sanitari. Els voluntaris de Protecció Civil, a més, fan tasques de control d’aglomeracions al mercat i sensibilització, i han col·laborat amb el Grup Il·lusió portant joguines a les nou famílies refugiades al municipi. 

Mesures de l’Ajuntament 

Davant la crisi, l’Ajuntament ha pres una sèrie de mesures que van des de les econòmiques fins a les socials. Així, entre les accions relacionades amb l’economia hi ha la suspensió temporal de quotes dels serveis no prestats o ajuts al lloguer. 

Pel que fa a Serveis Socials, es fa seguiment telefònic a persones grans, facilitant-los ajuda i informació i el SIAD fa videoconferències amb dones maltractades, dins de la campanya contra les violències masclistes durant el confinament. A més, el consistori ha cedit un vehicle municipal al CAP per tal de facilitar l’atenció domiciliària. 

D’altra banda, s’ha reforçat el servei de neteja i desinfecció de carrers, mobiliari urbà i contenidors. 

Per recollir tota la informació de servei i relacionada amb la COVID-19, l’Ajuntament ha habilitat una secció especial al seu web

Intercanvi d’aplaudiments entre els bombers, Protecció Civil i treballadores de la residència Nostra Senyora del Pilar, en reconeixement mutu de la tasca contra la COVID-19 – Fotografia: Bombers La Garriga

Afectació de la COVID-19 a la Garriga 

Segons dades de la Generalitat de Catalunya, a la Garriga s’han registrat, fins aquest dimarts dia 7 d’abril, 76 casos positius de COVID-19. Malgrat aquesta dada, la impossibilitat de fer proves a tothom qui presenta símptomes fa difícil donar una xifra verificada. 

Així ho confirma el cas de l’Asil Hospital, on fa quatre dies havien mort 19 residents. Segons un comunicat de la mateixa institució, fa quatre dies, dues persones van morir havent donat positiu al test de COVID-19. De la resta, no se’n pot confirmar la causa, ja que no se’ls va poder realitzar la prova. La situació a les demés residències del poble, és similar.


Article anteriorPropostes per a l’Ajuntament de la Garriga en relació al COVID-19
Article següentPer lluitar contra la crisi del coronavirus… polítiques d’esquerres!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.