Cap a una Festa Major per a tothom

0

Estimat poble! Tot i el moment convuls i extraordinari que estem vivint creiem necessari explicar-vos les últimes decisions preses per la Saligarda en relació a la Comissió de Festa Major. Com sabreu, el projecte Saligarda – Festa Major Popular de la Garriga es comença a tirar endavant el 2017 fruit de la inquietud de moltes entitats respecte al model de Festa Major que promovia l’Ajuntament. Durant dos anys hem demostrat, entre totes, que un altre model de Festa Major és possible. No només això sinó que també s’han dut a terme dues edicions del Malhivern, la festa major d’hivern.

El juny del 2019 el nou govern ens comunica la intenció de canviar la dinàmica d’altres anys i fer una Festa Major participativa on tothom s’hi senti representat. L’octubre de 2019, la Saligarda presenta una proposta per organitzar la Festa Major 2020 fruit d’un intens debat obert a tota la ciutadania i que compta amb el recolzament de Fem Pastorets, el Club Social El Far-La Garriga, el Centre Excursionista Garriguenc, el Col·lectiu Puntaires la Garriga, el Cineclub la Garriga, el Front Diabòlic de la Garriga, els Geganters i Grallers de la Garriga, Feministes la Garriga, la Bordalla, el Brou del Mestre i La Garreague Sound System. Els principals punts de la proposta són:

  • Funcionar com una assemblea sobirana.
  • Reunirse de manera periòdica.
  • Treballar per comissions.
  • Mantenir una relació horitzontal i de col·laboració amb l’Ajuntament.
  • Treballar directament amb les seves tècniques.

Fins el mes de desembre no rebem noves notícies i fins febrer no comencem a treballar. Assumim que hi ha poc temps però creiem coherent implicar-nos en la proposta que fa l’Ajuntament i participem activament en el desenvolupament d’una proposta de funcionament així com en les diferents comissions. El Passat 5 de març, quan la dinàmica comença a rodar, se’ns va convocar de manera urgent per part del regidor de cultura a totes les entitats. Se’ns comunica que, com que “la dinàmica proposada en un principi no estava donant els fruits que esperàvem”, a partir d’ara la Comissió ja no serà sobirana sinó que l’Ajuntament tindrà poder de veto.

El 10 de març l’assemblea de la Saligarda, després d’una profunda reflexió i tenint en compte que havíem fet un vot de confiança al govern i, entre totes, invertit moltes hores i esforços en aquest procés conclou que:

  • S’han volgut fer les coses de pressa, sense experiència, estratègia ni voluntat d’escoltar.
  • El plantejament actual de la Comissió s’allunya molt de la proposta que vam presentar a l’octubre.
  • Es vulnera el funcionament assembleari i sobirà de la comissió, la relació horitzontal i la decisió del format de Festa Major.
  • Per tant, comuniquem que aquest any, la Saligarda, es desentén de la Comissió de Festa Major del 2020.

La Saligarda porta dos anys sent el punt de trobada de moltes entitats i, plegades, hem demostrat del que som capaces. Així doncs, lluny de ser derrotistes, emplacem al veïnat garriguenc a debatre quin model de Festa Major volem i a trobar punts de consens. Per la nostra banda farem tot el que estigui a les nostres mans per seguir demostrant que un altre model és possible i ens agradaria fer-ho juntes, que és el que dona sentit al projecte.

Aquest any les coses s’han fet tard i malament, esperem que l’any que ve això canviï i farem tot el possible perquè sigui així.

Saligarda La Garriga

Article anteriorCampanya per proveir de mascaretes la ciutadania i aconseguir i recursos contra el COVID-19
Article següentPropostes per a l’Ajuntament de la Garriga en relació al COVID-19
La Saligarda és un projecte de Festa Major alternativa, participativa, popular, oberta i local a la Garriga. Escriu-nos propostes o vine a les reunions per dissenyar, organitzar i tirar endavant aquesta festa #delpoblealpoble!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.