Una pujada d’impostos del tot injustificada

0

La setmana passada va tenir lloc l’aprovació de les ordenances fiscals a la Garriga, amb una pujada significativa de l’impost de l’IBI per les empreses del poble. El govern d’ERC va comptar amb el suport de la CUP i PSC.

Des de Junts per la Garriga, us volem explicar la nostra posició així com el procediment utilitzat i aclarir-vos directament algunes informacions falses i del tot interessades que han circulat per les xarxes i altres mitjans.

En primer lloc, el govern d’ERC va decidir portar el debat de les ordenances municipals, és a dir, els impostos i taxes que els garriguencs pagarem el proper any, per la via d’urgència, que tot i ser legítim, ja semblava poc regular. Cal tenir en compte que, juntament amb el pressupost municipal, les ordenances són el tema més important de debat en un Ple: el que paguem els ciutadans (impostos) i com ho repartim (pressupost).

Tothom sap que tenen lloc SEMPRE durant el Ple d’OCTUBRE. I, per tant, l’equip de govern, tot i no gaudir d’estabilitat i estar en minoria, ha tingut molts mesos per preparar-ho i preveure-ho. No entenem com les ordenances es poden presentar amb aquests paràmetres d’excepcionalitat i urgència donada la seva transcendència.

12 hores abans del Ple, els grups de l’oposició no disposàvem de la proposta final ni els preceptius informes de secretaria i intervenció

El problema més greu, però, va ser, no el procediment en si, sinó que 12 hores abans del Ple, els grups de l’oposició no disposàvem de la proposta final ni els preceptius informes de secretaria i intervenció. Això deixava a tota l’oposició en una indefensió política i una irregularitat jurídica molt important, tractant-se, com dic, d’un tema tan cabdal pels municipis. I així, tant nosaltres com el PSC i el mateix equip de govern, van poder-ho confirmar amb els seus equips legals i secretaria del propi ajuntament. Per tant, la decisió de posposar el debat una setmana ens va semblar encertada, però en cap cas motivada per la nostra posició ni cap amenaça per part nostra, sinó senzillament una confirmació que el debat es podia produir amb una indefensió política de l’oposició i una irregularitat jurídica, que podia causar una impugnació del Ple. Si m’ho permeteu, un desgavell tot plegat.

Arribem una setmana després al debat de les ordenances, en un Ple monogràfic sobre el particular. Les ordenances suposen més de 8 milions d’euros, i nosaltres vam proposar al govern d’ERC un seguit de propostes, encaminades a no pujar les taxes i impostos, que en algun cas han estat recollides, com la taxa d’escombraries i l’IAE.

No és el cas de l’IBI, on el govern d’ERC amb el suport de la CUP i el PSC, han aprovat un increment significatiu d’aquest impost, que suposarà una despesa addicional de 180.000 euros per les empreses que són a la Garriga. Totes les empreses, no pas les “grans corporacions”, com diuen des del govern municipal. Es pensen que Zara, Grífols o Bon Preu, per posar uns exemples, tenen les seves seus socials a la Garriga? De qui parlen, doncs, quan diuen “grans corporacions”?

En realitat, amaguen que fa dos mesos van comprometre una despesa superior a 150.000 € per la contractació de 6 administratives, sense el pressupost corresponent

En realitat, amaguen que fa dos mesos van comprometre una despesa superior a 150.000 € per la contractació de 6 administratives, sense el pressupost corresponent. Ja vam advertir aleshores que aquesta despesa no prevista havia de ser coberta amb un augment d’impostos a la ciutadania.

Nosaltres ens vam comprometre a congelar els impostos, ja que creiem que podem gestionar aquest ajuntament dotant a la ciutadania de tots els serveis que s’han ofert fins ara, tot garantint la bona salut econòmica d’aquesta institució fins a dia d’avui, com va fer el govern de Meritxell Budó els darrers 8 anys: salut financera, reducció de l’endeutament i congelació dels impostos i taxes municipals. Una congelació d’impostos de la qual se n’han beneficiat els darrers anys les butxaques de tots els garriguencs i empreses que confien en el nostre poble. Tenim la convicció que aquest ajuntament, gaudint de la salut econòmica que vam deixar, amb la situació econòmica a dia d’avui, no li cal incrementar els impostos i menys encara quan aquest increment no ve marcat ni ens garanteix un augment de dotació de serveis.

Però a més, a qui afectarà més aquesta pujada d’impostos serà a les empreses, aquelles que avui ja paguen més i que, junt amb els petits comerciants, són les que generen més llocs de feina i riquesa a la Garriga. Pensem que algunes, fins i tot, poden plantejar-se marxar i per tan, podem perdre llocs de feina directa. A més, estan donant un missatge clar a les empreses que volen venir al poble. No voler atraure riquesa, nous llocs de feina de noves empreses i ocupar els polígons que tenim, és una gran irresponsabilitat. Nosaltres apostarem sempre per polítiques que afavoreixen la promoció econòmica del teixit industrial i empresarial del nostre municipi i instem al govern municipal a fer el mateix. Aquesta pujada de taxes i impostos és innecessària, no incrementa ni millora els serveis municipals i no compta amb un consens recomanable per temes com aquests.

Des de Junts per la Garriga treballem i treballarem, com ho hem fet fins ara, per una Garriga on les empreses i els seus habitants puguin créixer i emprendre sota les millors condicions econòmiques possibles.

Jordi Pubill i Sauquet, Portaveu del Grup Municipal de Junts per la Garriga

Article anteriorFins el primer de desembre es pot votar el pressupost participatiu
Article següentI el que hem aconseguit els socialistes a les ordenances, què?
Treballem pel nostre poble. #LlibertatPresosPoliticsiExiliats

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.