Estrena del documental ‘Votan K’op, donde habita la palabra’

El dissabte 16 de novembre a les 19 h s'estrena al Teatre Patronat el documental "Votan K'op, donde habita la palabra". A través de diverses lluites indígenes de Chiapas, Mèxic, l'obra mostra com un projecte de comunicació popular finançat des de la Garriga està ajudant a resistir a les comunitats de la zona.

1

Chiapas és una de les regions més riques en recursos naturals de Mèxic i Centreamèrica, fet que propicia des de fa dècades una forta explotació de la zona per part de grans multinacionals estrangeres. Si a aquest fet s’hi suma el racisme que pateix la població indígena de la regió pel fet de partir d’unes tradicions històriques pròpies prèvies a les imposades amb la colonització, no és d’estranyar que Chiapas també sigui una de les regions del país més marginades i empobrides econòmicament. Aquest fet, però, ha propiciat que sigui precisament allà on hagin emergit grans exemples de transformació i organització social alternatius als models capitalistes hegemònics arreu del món.

Des de fa anys i gràcies a subvencions vingudes, entre d’altres, des de l’Ajuntament de la Garriga, una escola de comunicació comunitària i popular treballa des de San Cristóbal de Las Casas, capital de Chiapas i embrió de la revolució zapatista, per fer de la comunicació una trinxera més de resistència. Mitjançant l’aprenentatge de tècniques audiovisuals, narratives i d’escriptura amb gent provinent de comunitats indígenes, l’escola Votan K’op apodera i demostra que les comunitats poden explicar per elles mateixes la realitat i problemàtiques en què es troben per denunciar així la vulneració sistemàtica de drets humans que pateixen.

A finals de l’any 2018, sorgeix la idea de fer una obra documental d’una hora d’extensió que no només mostri les injustícies de la població chiapaneca sinó que demostri que estan creixent alternatives per revertir la situació. Amb el guardó dels Premis DocsCooperants a l’avantprojecte escrit de l’obra, es pot dur a terme el rodatge en terres mexicanes durant els mesos de març i abril d’enguany. De nou a la Garriga, la postproducció de les imatges s’inicia fins a enllestir una peça que també ha servit per donar veu als estudiants de l’escola, els quals han participat en la producció del documental. En resum, una obra que dóna veu a qui menys en té, començant la seva gira de projeccions des d’on es va gestar tot.

Per aquest motiu, des de La Garriga Guerrera us convidem a l’estrena del documental el dia 16 de novembre a les 19 h al Teatre Patronat de la Garriga. L’entrada serà gratuïta i es deixarà una bústia solidària per qui vulgui col·laborar amb el projecte.

La Garriga Societat Civil

Article anteriorValorem els resultats de les eleccions del 10N al Congrés dels Diputats
Article següentLes escoles de la Garriga tindran tallers d’art amb perspectiva de gènere
Som una associació de persones solidàries i compromeses amb la defensa dels drets humans que col·laborem en la sensibilització dels problemes que viuen diverses societats del món.

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.