L’Ajuntament rebutja per majoria absoluta la sentència del Procés

0
El moment de la votació final al Ple municipal extraordinari d'avui - Fotografia de Ràdio Silenci

El Ple extraordinari que ha tingut lloc aquesta tarda al Consistori ha culminat amb l’aprovació per 14 vots favorables (ERC amb Acord, Junts per la Garriga i la CUP) i 2 abstencions (PSC) de la moció de rebuig a la sentència del Procés que ha condemnat a més de 100 anys de presó, en total, als líders polítics i socials independentistes. Es demana, doncs, l’amnistia immediata dels presos polítics i dels exiliats.

La sessió, que no ha comptat amb la presència de l’únic regidor de Ciutadans, Ángel Guillén, tal i com han justificat en un comunicat publicat a aquest mateix mitjà, ha propiciat un profund debat entre les forces independentistes i el cap de llista del PSC, que ha fet malabarismes per justificar la postura del seu partit en tot aquest afer, desmarcant-se’n, en alguns casos, com demostra l’abstenció final dels regidors Àlex Valiente i Carlos Martín. Això no obstant, la sessió ha transcorregut amb cordialitat, tot i la fermesa i la duresa de les paraules dels representants dels partits proposants de la moció, que transcrivim continuació.

Recupereu el podcast del Ple a Ràdio Silenci.

Moció que presenten els grups municipals d’ERC amb Acord La Garriga, Junts per la Garriga i CUP La Garriga per demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d’autoderminació

Definitivament, la democràcia a l’Estat espanyol mostra símptomes inequívocs d’estar tocada de mort. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn, Dolors Bassa, Meritxell Borràs i Carles Mundó han estat condemnats amb penes de presó. Aquest ha estat un judici polític que mai s’hagués hagut de produir. Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen. I és per això que reclamem la llibertat de totes les persones preses i exiliades polítiques, perquè no han comès cap delicte.

Vivim amb tristor i profunda indignació la sentència, que suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col·lectives. El judici i la sentència ens han conduït en un estat d’absoluta excepcionalitat. Vivim moments molt greus, moments en què es posa de manifest que l’aparell de l’Estat espanyol actua intentant abolir la pluralitat política, vulnera la legitimitat del poble de Catalunya a decidir el seu futur lliurement, agredeix el dret que tenim a transformar la societat a través de la independència. I, al mateix temps, avui tornem a constatar que les forces polítiques de l’Estat són incapaces de fer ús del diàleg com a instrument de resolució del conflicte.

Aquesta sentència no ens atura. Al contrari, ens enforteix com a moviment per debilitar el règim del 78. I és que, una vegada més, reivindiquem el dret a l’autodeterminació, el dret a treballar pacíficament per esdevenir República Catalana, lliure, neta, justa i que treballi per garantir la igualtat d’oportunitats entre tota la població catalana. Cap sentència ens aturarà. Plantem cara a la voluntat repressora de l’Estat espanyol, i ho fem mobilitzant-nos, reclamant diàleg, reivindicant la via política i democràtica de resolució del conflicte. Demanem l’amnistia per a totes les persones condemnades i perseguides.

Reprovem l’actitud sostinguda de l’estat espanyol, que ha dimitit de la seva responsabilitat de fer front i donar resposta a les demandes de la ciutadania, per via dialogada i pacífica. Convé recordar, per exemple, que, el maig d’aquest any 2019, el grup de treball sobre detencions arbitràries de Nacions Unides va fer pública una resolució que instava l’Estat espanyol a deixar en llibertat de forma immediata l’Oriol Junqueras, en Jordi Cuixart i en Jordi Sánchez, que es trobaven en presó preventiva. L’incompliment d’aquesta resolució va ser una mostra més que l’Estat actua desoint qualsevol resolució, tractat internacional (com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que recullen el dret a l’autodeterminació) o totes les manifestacions pacífiques del poble de Catalunya a favor de la independència i la República Catalana. I aquesta actitud és molt greu. Per això la denunciem, perquè, malauradament, ens recorda etapes autoritàries en què no hi havia garantits els drets polítics ni les llibertats de la major part de la població.

Reivindiquem justícia, i ens disposem a treballar juntament amb el moviment popular en la lluita anti-repressiva, democràtica, pacífica i a favor dels drets i les llibertats. Agafant com exemple el setembre i octubre del 2017, som coneixedors que la desobediència des de tots els àmbits, també l’institucional, és el que ens garantirà, juntament amb les mobilitzacions populars massives i no-violentes, aconseguir l’amnistia i l’autodeterminació del nostre poble. La situació d’excepcionalitat que estem vivint, agreujada especialment per la confirmació de la sentència, afecta a tothom, afecta la quotidianitat dels pobles i ciutats del nostre país, i de totes les persones que hi vivim.

I, per tant, és per tots els motius exposats anteriorment que el Ple de l’Ajuntament de la Garriga adopta els següents acords:

PRIMER. Manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.

SEGON. Reclamar la llibertat immediata tots els presos i preses polítiques i exigir l’amnistia de tots ells, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i a la defensa de l’exercici de l’autodeterminació de tots els pobles.

TERCER. Mostrar el compromís amb el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estat espanyol, i reivindicar-lo com a dret en virtut del qual resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica.

QUART. Reafirmar-nos en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. Condemnem tots els intents de criminalització del moviment independentista que l’estat espanyol, els seus cossos de seguretat, l’aparell judicial i els mitjans de comunicació volen construir.

CINQUÈ. Exigir al govern de l’Estat espanyol que respecti el dret de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular.

SISÈ. Posar-se a disposició del Parlament de Catalunya, del Govern de la Generalitat de Catalunya i comprometre’ns a favor dels drets polítics i la llibertat. 

SETÈ. Mostrar l’adhesió de l’Ajuntament de la Garriga a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional, i convidar la població a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats. Convidar-nos també a participar en l’acte convocat pel President de la Generalitat el dia 26 d’octubre al Palau de la Generalitat.

VUITÈ. Expressar la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la població de la Garriga, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret.

NOVÈ. Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a poble i com a país als municipis agermanats.

DESÈ. Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés de Diputats, a la Presidència del Govern de l’estat, i a la Presidència del Parlament Europeu. I donar conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns.

En qualitat d’alcaldessa, regidors i portaveus dels Grups municipals signen aquesta moció:

  • Dolors Castellà i Puig (alcaldessa)
  • Neus Marrodán i Torrents (2a portaveu d’ERC amb ACORD)
  • Jordi Pubill i Sauquet (portaveu de Junts per la Garriga)
  • Pep Tarradas i Dulcet (portaveu de la CUP la Garriga)
Article anteriorLa Garriga se suma massivament a la protesta contra la sentència
Article següentCaminada popular per la salut mental
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.