Torna el Ball de Gitanes a la Garriga 

Aquest any, el Ball de Gitanes de la Garriga tornarà a la plaça gràcies a una entitat que neix de l’interès d’un grup de joves per recuperar aquestes danses tradicionals vallesanes que formen part de la festa popular del Carnestoltes. A la Garriga ja s’havien ballat i aquest projecte vol ser l’impuls definitiu per consolidar aquesta tradició al poble.

0

De moment el grup compta amb uns quaranta joves que tenen ganes de ballar i músics garriguencs i vallesans que tocaran el dia de l’actuació. Les músiques s’inscriuen dins la tradició del Vallès però també comptarà amb algunes peces pròpies.

Els assajos començaran el dia 10 d’octubre i seran de 21 h a 23 h, el lloc encara està per determinar i la ballada serà al cap de setmana de Carnestoltes (22 o 23 de febrer) a les 12 h a la plaça de Can Dachs; abans hi haurà una cercavila i després un dinar de germanor amb animació. En la primera trobada informativa que vàrem tenir amb els balladors, tothom es va mostrar molt il·lusionat i amb ganes de començar aquest projecte.

Així doncs, aquesta vol ser una iniciativa per reforçar l’imaginari comú dels garriguencs, crear un espai de socialització dins la cultura popular local protagonitzat especialment pel jovent i aconseguir que mica en mica les gitanes es vagin consolidant com un acte més imprescindible de la festa de Carnestoltes.

Ballada de Gitanes a la Plaça de Santa Isabel de la Garriga, l’any 1906

Presentació de l’entitat 

Som una entitat que neix de l’interès d’un grup de joves per recuperar el Ball de Gitanes de la Garriga, un conjunt de danses tradicionals vallesanes que formen part de la festa popular del Carnestoltes. Es tenen evidències que el Ball de Gitanes es ballava a la Garriga des d’abans del 1900 fins a mitjans del segle XX. A principis dels anys 80 al Barri de Montserrat i al 2012 des de l’Escola de Música Municipal i l’associació Passaltpas hi va haver intents de recuperació d’aquesta tradició però no van reeixir. De totes maneres, gràcies a l’esforç fet des de l’any 2012 sí que s’ha recuperat el Ball de Cintes de la Garriga i se li ha donat continuïtat dins la festa del Corpus amb el grup La Garriga Balla.

Aquest projecte vol ser l’impuls definitiu per consolidar aquesta tradició al poble. L’entitat s’emmiralla en els balls de gitanes del Baix Montseny, de Granollers i de Sant Cugat, que, per exemple, a diferència d’altres grups de poblacions veïnes, no participen a concursos durant l’any, es mantenen fidels a l’estructura i músiques tradicionals i formen part de l’imaginari festiu local. El grup està obert a tothom però creiem que la clau de l’èxit a llarg termini és la creació d’un espai de socialització dins la cultura popular local liderat i protagonitzat especialment pel jovent garriguenc. D’aquesta manera, la iniciativa també és una oportunitat per consolidar el teixit associatiu del poble des de la cultura popular.

Així doncs, estem convençuts que podem tornar el Ball de Gitanes de la Garriga a plaça durant la festa del Carnestoltes del 2020. Actualment ja hi ha una quarantena de persones activament interessades a participar-hi, a part de músics i altres col·laboradors. Els assajos començaran el dia 10 d’octubre i seran de 21h a 23h, el lloc encara no se sap. La ballada serà el dissabte 22 o el diumenge 23 de febrer a les 12h a la plaça de Can Dachs i abans hi haurà una cercavila i després un dinar de germanor amb animació.


Les danses i la música 

El Ball de Gitanes té una forta presència al Vallès Oriental i després d’estudiar les diferents possibilitats, hem cregut que el més important és ser capaços d’inscriure’ns dins aquesta tradició vallesana però amb personalitat pròpia. Això vol dir que algunes de les músiques seran compartides amb la resta dels Balls de Gitanes del Vallès però d’altres seran de nova creació, així el poble tindrà melodies pròpies que constituiran un tret distintiu propi. Les coreografies seran de nova creació però basades en els passos i figures tradicionals.

L’estructura de la ballada serà:

 • Ball d’homenatge, comp. Jaume Arnella
 • Ball termal, nova composició d’Edu Acedo
 • Galop d’entrada – A la Festa!, arr. melodia tradicional
 • Xotis i Contradansa, arr. melodia tradicional
 • Catxutxes, arr. melodia tradicional
 • Jota, arr. melodia tradicional
 • Polca, nova composició d’Iu Boixader
 • Ball Pla, nova composició de Marçal Ramon
 • Vals de Sant Celoni, arr. melodia tradicional
 • Jota B de Sant Esteve de Palautordera, melodia tradicional
 • Galop de sortida – A la Festa!, arr. melodia tradicional

Equip artístic 

Com que volem que sigui un projecte de qualitat, hem buscat col·laboradors de primer nivell per partir d’una base ben sòlida. A més, hem intentat involucrar-hi músics de la Garriga o de la comarca per fer el projecte més genuí. El coreògraf és el Jordi Rubio, director de l’Esbart de Rubí i gran coneixedors dels balls de gitanes. Tots els arranjaments els farà el músic Martí Ventura, de Granollers.

Músics:

 • Joan Vidal: bateria
 • Iu Boixader: contrabaix
 • Joana Voisin: trombó
 • Pep Tarradas: trompeta
 • Maria Cruz: saxo tenor
 • Oriol Garcia: clarinet
 • Edu Acedo: violí
 • Sara Escudero: flauta

Junta de l’entitat 

Les persones que estem darrere l’inici d’aquest projecte som quatre joves implicats en diferents àmbits de la cultura popular i tradicional amb ganes de fer poble: Marçal Ramon (president i director de l’equip artístic), Laura Garriga (secretària i gestió de les xarxes socials), Carles Riba (vicepresident i gestió de xarxes socials) i Julieta Torrents (tresorera i directora de dansa).

Ball de Gitanes La Garriga

Article anteriorEmpat de la UELG en el debut a Primera Catalana d’hoquei patins
Article següentCàsting obert pels Pastorets d’enguany
Tradició, música i festa. Omplim les places i els carrers de la Garriga per Carnestoltes. Grup de joves que volen tornar el Ball de Gitanes al poble

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.