Així queda el nou Ajuntament

0
Ple d'organització del 3 de juliol de 2019 / Fotografia cedida per l’OAMC

Ahir a la tarda, al Ple d’organització del consistori, es va fer pública la composició del nou equip de govern integrat exclusivament pel grup d’ERC amb Acord, que finalment ha decidit governar en minoria, de manera que les 15 carteres recauran sobre els 6 regidors republicans, fet que va ser motiu de menció o reprovació per part de les forces polítiques a l’oposició. Això no obstant, des del nou govern municipal s’insisteix en la seva capacitat de treball i l’augment de la dedicació horària dels seus membres i, sobretot, en la intenció de comptar en tot moment amb la col·laboració i implicació de la resta de grups, a qui asseguren voler fer partícips del dia a dia del consistori i la seva presa de decisions.

Així, la constitució del nou Ajuntament va quedar ahir presentada i validada oficialment, amb un govern encapçalat per l’alcaldessa Dolors Castellà i seguit del Primer Tinent d’Alcalde, Lluís Marco, la Segona Tinent d’Alcalde, Neus Marrodán, i els regidors Lluís Rodríguez, Meritxell Catalan i Jordi Musquera.

A l’oposició, per la seva banda, hi haurà sis membres de Junts per la Garriga (l’ex alcalde Jordi Pubill, Montserrat Llobet, Joan Esteban, Xavier Bernaldo, Carlota Torné i Júlia Grau), dos de la CUP (Pep Tarradas i Irene Puig), dos del PSC (Àlex Valiente i Carlos Martín) i un de Ciutadans (Àngel Guillén).


15 regidories per a 6 regidors amb més dedicació horària

L’anterior legislatura, amb un govern de coalició encapçalat per l’alcaldessa Meritxell Budó, primer, i Jordi Pubill, després, comptava amb un total d’11 regidors a l’equip de govern (7 de CiU i 4 d’ERC amb Acord), xifra que ara es veu reduïda a 6 regidors republicans. La nova alcaldessa, Dolors Castellà, explicava que l’augment en hores treballades dels membres del nou govern compensarà l’exigència d’unes àrees que, segons ella, s’han desglossat d’aquesta manera perquè “quedi més clara la feina adjudicada a cadascú”, si bé entén que a simple vista pugui semblar massa responsabilitat per a poca gent.

Els grups de l’oposició, al seu torn, posaven en qüestió aquest repartiment de tasques i el primer en fer-ho va ser Jordi Pubill, que ho va titllar d’irresponsabilitat, denunciant que a Junts per la Garriga consideren impossible que una sola persona es pugui ocupar de tantes regidories alhora, remarcant que ells no creuen “en els superhomes”, per molt altes capacitats que aquests tinguin.

Pep Tarradas, en nom de la CUP, també expressava dubtes al respecte d’aquest repartiment de regidories, si bé va posar l’accent del seu grup en la divisió d’aquestes, remarcant que “la d’habitatge hauria de ser més forta” o mostrant disconformitat en el fet de separar Gent Gran de Joventut i Infància.

El portaveu del Partit dels Socialistes de la Garriga, Àlex Valiente, també va preguntar-se si la decisió d’ERC d’encarar la legislatura en solitari seria una “irresponsabilitat”, si bé, com a mínim, la considera agosarada. El socialista va apuntar que entenen que aquest govern s’hauria d’ampliar en un futur, deixant la porta oberta a entrar-hi, i va congratular-se del protagonisme que diuen que donaran a les forces de l’oposició des de l’Ajuntament.

Al seu torn, Ángel Guillén es va sumar a les consideracions de la resta de forces de l’oposició però va apuntar que Ciutadans donaria “100 dies de gràcia” al nou govern abans de fer les primeres valoracions. Com Pubill, va qüestionar la capacitat del Primer Tinent d’Alcalde, Lluís Marco, de portar alhora Hisenda, Serveis Interns o Participació i no es va poder estar de titllar-lo amb sornegueria de “superregidor”.

15 de juny de 2019, Ple d’investidura

Una Junta de Govern Local ampliada

Davant el titànic repte de menar un Ajuntament amb tan sols sis regidors (recordem que la majoria absoluta se situa en 9, d’un total de 17), el nou govern republicà obre la porta a la col·laboració i cooperació amb totes les forces de l’oposició i la primera mesura que han pres per a demostrar-ho ha estat l’ampliació de la Junta de Govern Local, que ara estarà formada per l’alcaldessa, els dos tinents d’alcalde i tres regidors de l’oposició en comptes de l’únic que hi havia fins la data.

Així, formaran part fixa d’aquesta junta  (que es reunirà els dilluns a la tarda) Jordi Pubill (JxLG) i Àlex Valiente (PSC), mentre que Àngel Guillén (Cs) hi entrarà en rotació fins al setembre de 2020, quan el substituirà Pep Tarradas (CUP) i, finalment, a aquest el rellevarà Joan Esteban (JxLG) el juliol de 2022, fins el final de la legislatura.


Assignació de drets econòmics de l’alcaldessa i els regidors

El punt número 10 de l’ordre del dia era el que tractava sobre l’economia del consistori i la retribució que rebran els regidors per la seva tasca durant la legislatura 2019/2023.

En primer lloc, Dolors Castellà va anunciar que la despesa màxima de l’Ajuntament de la Garriga se situa aquesta legislatura en 1.300.000 euros, 50.000 més que en l’anterior anterior i, seguidament, va anunciar la retribució del nou equip de govern, començant per la pròpia alcaldessa, que rebrà una remuneració de 53.000 euros anuals bruts. Al seu torn, els tinents d’alcalde Lluís Marco i Neus Marrodan tindran un salari de 38.000 euros, Lluís Rodríguez i Meritxell Catalan de 28.500 i Jordi Musquera de 19.000. Tots ells reben aquesta assignació en funció de la seva dedicació horària a la feina, que varia en cada cas i desglossarem més endavant.

Per altra banda, per posar més en valor el paper dels grups i regidors de l’oposició, s’ha augmentat substancialment la retribució que aquests rebran en funció de diverses tasques, com ara l’assistència als Plens municipals mensuals (que passarà de 166 euros a 275) o la participació en les Juntes de Govern Local, abans quinzenals i ara setmanals (que passaran de 28,50 euros a 75).

Les altres comissions, com ara l’Efectiva i Única de Portaveus o la de Participació i Barris, també veuran augmentada la retribució que s’hi destina, passant dels 28,50 euros als 45 actuals, al·legant que la dedicació que cal per a donar-hi una bona atenció mereix ser més valorada.

Aquest punt de l’ordre del dia, que va ser aprovat per 9 vots a favor (ERC amb Acord, PSC i Cs) i 8 abstencions (JxLG i CUP), va merèixer els comentaris del portaveu dels cupaires, Pep Tarradas, que va justificar la seva abstenció adduint que aquests salaris no haurien de distar tant de la línia que marca el salari mínim interprofessional, situat en els 10.800 euros anuals. Aquest fet el va aprofitar Guillén per a titllar de demagoga aquesta queixa, per considerar que no es pot equiparar la tasca d’un alcalde amb la que pugui desenvolupar qui rep el salari mínim. Alhora, el portaveu del grup taronja va apuntar que aquestes retribucions seran positives sempre que vagin acompanyades d’una bona tasca, fet que no es pot jutjar sense haver començat la legislatura. Valiente, al seu torn, també va esmentar que li semblava força alta la pujada de sous, però hi va votar a favor, mentre que Jordi Pubill no va fer cap valoració al respecte d’aquest punt.

Per altra banda, pel que fa a les aportacions econòmiques per als grups polítics (punt número 11), es va anunciar una quantitat fixa de 250 euros mensuals per cada grup municipal (abans 231,34), a més d’una quantitat variable de 75 euros per cada regidor (abans 66,10). Aquest punt va ser aprovat per 11 vots favorables i només les abstencions dels membres del grup de Junts per la Garriga.


Altres punts de l’ordre del dia

La sessió plenària d’ahir també va abordar altres qüestions, que varen ser aprovades per unanimitat:

  • Punt número 5. Restar assabentats de la composició dels grups polítics municipals i designació dels portaveus. 17 vots afirmatius. (El càrrecs de portaveus són els següents: Lluís Marco, d’ERC amb Acord; Jordi Pubill, de Junts per la Garriga; Pep Tarradas, de la CUP; Àlex Valiente, del PSC; i Ángel Guillén, de Ciutadans).
  • Punt número 6. Aprovació règim de sessions plenàries, període 2019-2023. 17 vots afirmatius.
  • Punt número 7. Constitució de la Comissió Informativa Única (Junta de Portaveus). 17 vots afirmatius.
  • Punt número 8. Constitució de  la Comissió especial de Comptes. 17 vots afirmatius.
  • Punt número 9. Nomenament representants de l’Ajuntament a diferents òrgans col·legiats. 17 vots afirmatius.

Resum de regidories, dedicació i salaris

Dolors Castellà i Puig: Alcaldessa. Salari de 53.000 euros bruts anuals. Regidoria de Seguretat Ciutadana i Governació; Regidoria d’Acció Social; i Regidoria de Cooperació, Igualtat i Barris.

Lluís Marco i Sanclement: Primer Tinent d’Alcalde i portaveu del grup d’ERC amb Acord. Dedicació del 100%. Salari de 38.000 euros bruts anuals. Regidoria de Serveis Interns; Regidoria d’Hisenda; i Regidoria de Participació.

Neus Marrodán i Torrents: Segona Tinent d’Alcalde. Dedicació del 100%. Salari de 38.000 euros bruts anuals. Regidoria d’Urbanisme i Via Pública; Regidoria de Medi Ambient i Habitatge.

Lluís Rodríguez i Piñol: Dedicació del 75%. Salari de 28.500 euros bruts anuals. Regidoria de Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC); Regidoria de Cultura; i Regidoria de Joventut i Infància.

Meritxell Catalan i Baldich: Dedicació del 75%. Salari de 28.500 euros bruts anuals. Regidoria d’Educació i Formació; Regidoria de Promoció Econòmica; i Regidoria de Patrimoni i Turisme.

Jordi Musquera i Marcos: Dedicació del 50%. Salari de 19.000 euros bruts anuals. Regidoria d’Esports.


Escolta el Ple Municipal sencer a Ràdio Silenci.

Article anteriorEl Cartipàs municipal es coneixerà finalment aquest dimecres al Ple d’Organització
Article següentActes centrals dels 50 anys de la Fundació Maurí
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.