Arriben dies de calor extrema i nits de mal dormir

El pic màxim d'aquesta onada de calor arribarà entre divendres i dissabte, quan podríem assolir els 40ºC a la Garriga

1

Ja fa dies que se’n parla, i no és per a menys. Som a les portes de viure els dies més calorosos d’aquest any i també, segurament, de les últimes dècades. Poca broma.

Una massa d’aire molt càlid procedent del nord d’Àfrica ens afectarà de ple entre aquest dijous i el cap de setmana, portant-nos temperatures excepcionalment altes, no només a Catalunya sinó a bona part del centre i l’oest d’Europa. Una situació que pot ser històrica per caure d’hora, al juny, i per la seva intensitat, amb rècord de calor per aquest mes i, en alguns casos, de tot l’estiu amb valors mai registrats. Imagineu-vos si farà calor que la temperatura a 850 hPa (a uns 1.500 m d’alçada) sobre la vertical de Barcelona es mourà al voltant dels 28ºC, quan de mitjana hauria d’estar al voltant dels 16-18ºC. Fins a 10ºC més del que tocaria per aquesta època de l’any!

A nivell de Catalunya, les zones més afectades per aquesta irrupció d’aire tan càlid seran les següents: Ponent, Catalunya Central, Terres de l’Ebre i l’interior de les comarques gironines. En aquests àmbits se superaran els 40ºC i en el cas del pla de Lleida, el Bages, la vall de l’Ebre i la conca de Tremp, que són els tradicionalment més càlids, es podrien assolir els 43 o 44ºC de cara a divendres.

En clau garriguenca, no ens quedarem curts. Aquest dimecres ja hem arribat als 36ºC de màxima, sent el dia més calorós de l’any fins ara, i és només l’aperitiu del que ens arriba els propers dies

En clau garriguenca, no ens quedarem curts. Aquest dimecres ja hem arribat als 36ºC de màxima, sent el dia més calorós de l’any fins ara, i és només l’aperitiu del que ens arriba els propers dies.

Dijous el termòmetre ja s’enfilarà fins als 38ºC i entre divendres i dissabte, molt probablement, assolirem els 40ºC. Si hi arribem, estaríem parlant de la temperatura més alta del segle actual a la Garriga, superant els 39,4ºC del 02/08/2004. Encara estaríem lluny, però, del rècord absolut: els 42,5ºC als que es va arribar el 06/07/1982.

La calor sufocant de dia donarà pas a nits tropicals, és a dir, quan la mínima no baixa dels 20ºC. La nit de divendres a dissabte fins i tot podria ser tòrrida (quan la mínima no baixa dels 25ºC), però és menys probable.

Per tot plegat, hi ha diversos avisos del Servei Meteorològic de Catalunya i Protecció Civil té activat l’alerta #PROCICAT per onada de calor. A més, els nivells de contaminació superaran els límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut a les grans àrees urbanes i industrials del país i el perill d’incendis forestals es preveu que sigui molt alt/extrem a finals de setmana a bona part del país.

Molta precaució i paciència, l’estiu ha arribat amb molta força!

Martí Oliveras, Meteoròleg

 

Article anteriorCal urgentment una ordenança de civisme per fer front als episodis de vandalisme
Article següentL’Ajuntament pren mesures per ajudar a pal·liar els efectes de la calor
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.