Comunicat de L’Associació La Saligarda

0

El següent comunicat l’escrivim arran de recents declaracions de diverses forces polítiques de la Garriga en el context dels debats electorals d’aquestes eleccions municipals del maig del 2019. Voldríem aclarir i deixar constància dels següents punts:

1- La Saligarda és un projecte fundat per diverses entitats del poble, les quals estan en desacord no només amb el model de Festa Major actual que es proposa des de l’entorn polític de l’Ajuntament de la Garriga sinó també amb l’oferta cultural i d’oci que aquest ofereix. Un model presidencialista, gens horitzontal i on no s’han tingut en compte suficientment les entitats i la gent del poble en la presa de decisions. La Festa Major és de totes i, per tant, escollim entre totes com volem que sigui (independentment del color polític).

2- La Saligarda és una entitat que serveix de pont a altres associacions del poble per a poder realitzar una Festa Major més participativa i en la que es tingui en compte un ventall més ampli d’opinions.

3- Des de La Saligarda, el setembre del 2018, es va demanar a l’Ajuntament de la Garriga la creació d’una comissió oberta a la ciutadania per estimular la participació i ajudar, així, a què els garriguencs i garriguenques decidíssim com volem configurar la Festa Major del municipi. Els representants dels dos partits polítics governants, però, s’hi van oposar. Així i tot, sembla ser que la creació de comissions per estimular la participació ara forma part del programa electoral d’algun d’aquests partits, vuit mesos després de la negativa.

4- Vam proposar la realització d’un pla per escrit i pactat, on totes les parts estiguéssim d’acord, per a la remodelació de la Festa Major de la Garriga i fer-la, d’aquesta manera, més participativa. Les representants dels partits polítics governants també s’hi van negar.

5- Posteriorment, des de l’Ajuntament, se’ns va proposar a la Saligarda involucrar-nos en la Festa Major d’aquest any 2019. La manera, però, en què se’ns proposava intervenir-hi era dinamitzant la plaça del Silenci durant aquells dos dies. Entenem que, d’aquesta manera, només aconseguíem contraprogramar activitats amb entitats que participen en les dues festes majors i aplaçar el replantejament de fons de què és i com s’organitza una festa major, que des del nostre punt de vista és essencial i urgent.

6- Tampoc s’han afavorit des de l’Ajuntament les petites col·laboracions, com la coorganització del concurs de grups locals que nosaltres vàrem plantejar, proposta sobre la qual també vam rebre una negativa.

7- Al tractar-se d’un projecte que enteníem que havia de ser conjunt amb l’Ajuntament per la seva rellevància a nivell local, es van sol·licitar diverses eines de treball. Primerament, i de gran importància per la realització del projecte, l’Ajuntament de la Garriga ens va dotar amb 40.000 € l’any 2018 i 40.000 € més aquest any 2019. Per altra banda, es va demanar el treball conjunt amb les tècniques de l’Ajuntament, ja que, per coneixement i vocació, entenem que són una peça clau per poder tirar endavant un projecte d’aquestes característiques i magnituds. Aquesta segona demanda se’ns va negar, prohibint fins i tot la comunicació entre aquestes professionals de l’Ajuntament i la Saligarda. D’aquesta manera també s’impedia la possibilitat que persones del poble que treballen de forma desinteressada i gratuïta per l’oci i la cultura popular poguessin formar-se en aquest aspecte.

8- En quant al finançament de 40.000 €, cal tenir en compte que la meitat d’aquest import va destinat a pagar infraestructures i serveis, com el lloguer de carpes i para-sols, de generadors, de l’equip de so, dels lavabos portàtils o el servei de seguretat nocturna. Només els 20.000 € restants estan dedicats a la programació d’activitats, amb els quals realitzem un programa de 3 dies d’activitats constants per a tots els públics. Perquè ens en fem una idea, normalment el pressupost del model de Festa Major que organitza l’Ajuntament a la Garriga és molt més elevat. No és poc habitual que es contractin activitats que per si soles ja arriben als 20.000 € de pressupost, com va ser el cas del concert del grup Txarango l’any 2018.

No és l’objectiu d’aquest comunicat criticar aquesta despesa per part de l’Ajuntament, només desitgem que des de les forces polítiques, que ens semblava que ens havien cedit la seva confiança (com a mínim de manera parcial), no hi hagi la voluntat de retreure reiteradament aquesta dotació econòmica, que per altra banda, és una dotació de diners públics i que, tot i estar gestionats per la institució municipal, són del poble. També ens agradaria demanar que aquesta dotació no s’utilitzi com a pretext per a manipular el projecte amb fins partidistes (repetim que no tenim color polític, ni en volem tenir).

9- Algunes forces del govern actual fan una crida al diàleg. Des de l’associació ho celebrem però esperem que no vagi en la línia de les darreres reunions: en l’última de les quals no es van presentar els representants polítics que s’havien compromès a ser-hi i ens van voler imposar a través d’un càrrec intermediari la utilització d’un espai que no havíem demanat (i que no s’adequa al model de festa que proposem) per a la realització de la festivitat.

10- Vam proposar, de nou, la plaça del Silenci com a espai per a la realització de la Saligarda 2019. Sense un motiu clar, se’ns va negar la utilització d’aquest espai. Primer de tot van al·legar protestes veïnals, fet que vam desmentir amb una enquesta realitzada als veïns i veïnes de la plaça del Silenci i carrers circumdants on el 86.5% de les persones enquestades (una per casa o pis) van estar a favor de la realització de la festa a la plaça del Silenci amb les mateixes condicions que l’any anterior. Sembla però, que ara, després de prop de 8 mesos amb reunions periòdiques (en la majoria de les quals un dels temes principals va ser la ubicació de la propera celebració de la Saligarda 2019) s’argumenta des dels partits governants problemes de “seguretat”. Aquest fet es contradiu amb un pla de seguretat realitzat per un tècnic extern a l’Ajuntament per la celebració de la Saligarda en aquest mateix espai l’any 2018 i que va tenir un cost proper als 800 €. Així doncs, amb cap estudi més sobre la taula ni cap altre informe o valoració tècnica no entenem quin és el factor que pugui afectar a la “seguretat” de les persones assistents.

En aquest aspecte, també cal tenir en compte que durant la celebració de la Saligarda 2018 no va haver-hi cap problemàtica derivada de la ubicació, més enllà d’una trucada de Termes la Garriga a l’exalcaldessa Meritxell Budó (entenem, però, que no s’han de prioritzar interessos privats a la cultura i l’oci del poble).

11- La plaça del Silenci i l’entorn cèntric es consideren clau per l’èxit del projecte, ja que entenem que és un espai de trobada per a tots els garriguencs i garriguenques i és el centre neuràlgic de tots els barris de la Garriga.

Aclarits aquests punts, volem reincidir en el nostre objectiu: crear una festa major més participativa i més propera pels garriguencs i garriguenques. Per assolir-lo, és necessari un diàleg real i sincer entre totes les parts implicades, sense que s’utilitzi el projecte per a interessos particulars, i on es pugui donar veu a tothom, sent aquesta veu respectada i escoltada.

Saligarda La Garriga

Article anteriorA partir de demà, la Garriga sonarà a Jazz
Article següentComunicat de valoració de les eleccions municipals del 2019
La Saligarda és un projecte de Festa Major alternativa, participativa, popular, oberta i local a la Garriga. Escriu-nos propostes o vine a les reunions per dissenyar, organitzar i tirar endavant aquesta festa #delpoblealpoble!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.