Fer República Catalana des de la Garriga

Des de La Garriga Digital.cat hem demanat a l'Assemblea Nacional Catalana de la Garriga que comparteixi amb el poble el seu punt de vista en clau local respecte el procés d'alliberament nacional de Catalunya, amb la mirada posada a les eleccions municipals d'aquest diumenge. Tot seguit, les seves reflexions.

0

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC), nascuda de la llavor de la primera consulta popular d’Arenys de Munt, el setembre del 2009, i consolidada l’any 2011, té com a finalitat promoure les condicions polítiques i socials necessàries per a l’assoliment i la constitució d’un Estat català independent. La sentència del Tribunal Constitucional (2010) contra l’Estatut va marcar i transformar profundament la societat i la política catalanes. Molts son els esdeveniments que s’han succeït en aquests 9 anys, alguns d’ells d’extrema gravetat per al nostre país, com l’empresonament de la presidenta del Parlament i de diversos consellers del Govern, i l’exili, a diferents països, del MH President Puigdemont i altres consellers, així com la nefasta aplicació de l’anomenat article 155, que va suposar la intervenció de la Generalitat de Catalunya.

Durant tot aquest temps, i especialment d’ençà de l’octubre de 2017, com a societat estem vivint moments molt complicats. La repressió econòmica, política, judicial i social de l’Estat espanyol no ha deixat de créixer, amb una inacabable persecució i la vulneració dels drets fonamentals, que està culminant –de moment– amb el judici-farsa contra els nostres representants polítics, legítimament escollits, imputats per manifestar-se o per la convocatòria d’un referèndum. En definitiva, per exercir un dret democràtic i per complir el mandat popular per al qual van ser escollits.

La repressió s’ha manifestat, també, en la grollera actuació de la JEC que ha torpedinat, per tots els mitjans, la presència dels candidats independentistes en els debats preelectorals, especialment de les eleccions europees, que són les que posen més en evidència l’autoritarisme de l’Estat espanyol.

els ajuntaments són un àmbit privilegiat per treballar de cara a l’assoliment de la república, Especialment a la Garriga, on els vots independentistes van arribar gairebé al 60% als darrers comicis

Aquesta repressió s’estén, també, a una gran quantitat de càrrecs electes municipals, a càrrecs tècnics de l’administració i a ciutadans i ciutadanes de tota mena. Un exemple especialment greu és el del Jutjat 13 de Barcelona, amb l’escandalosa fiança de 5,8 milions d’euros imposada a càrrecs de l’administració i exigida amb una sèrie de requisits que en compliquen el dipòsit, apropant l’amenaça d’embargament per als imputats.

Tot i així, el poble català no ha deixat de mobilitzar-se i la prova en són les nombroses manifestacions i actes de suport als represaliats, així com els resultats de les eleccions, que han donat als partits independentistes la majoria al Parlament (21D) i, per primera vegada, la victòria sobiranista, a Catalunya, en unes eleccions al congrés espanyol.

Des del punt de vista de l’ANC, els ajuntaments, per la seva proximitat a la ciutadania, són un àmbit privilegiat per treballar de cara a l’assoliment dels nostres objectius. Especialment, a la Garriga, on els vots independentistes han arribat gairebé al 60% en les darreres eleccions estatals i on existeix un teixit associatiu molt dinàmic i extens.

Amb la ciutadania implicada serà més fàcil promoure polítiques fiscals i econòmiques locals i de país orientades a un nou canvi de model on la presència d’empreses catalanes que tinguin com a valors l’ètica, la transparència i el respecte pel mediambient

Pensem que l’ANC, juntament amb altres associacions civils i els governs municipals, són eines clau per difondre i desplegar estratègies de país que permetin avançar cap a la sobirania i la independència política.

Un dels aspectes positius del procés català és la transformació de la ciutadania, que ha resultat d’un societat més implicada i madura.

Incrementar la participació ciutadana que resulti d’un apoderament real de les persones és una de les eines bàsiques del nostre procés. Amb una part important de la ciutadania implicada serà més fàcil promoure polítiques fiscals i econòmiques locals i de país orientades a un nou canvi de model on la presència d’empreses catalanes que tinguin com a valors l’ètica, la transparència i el respecte pel mediambient, desplacin progressivament els oligopolis i empreses de l’IBEX 35.

Catalunya ha optat per arribar a l’objectiu mitjançant la noviolència i, per aquest motiu, és important formar a la ciutadania en aquest camp, un dels compromisos actuals de l’ANC.

Per avançar cap a l’objectiu final cal preparació i estratègia, a ser possible de tots els actors implicats, partits i societat civil.  

volem la unitat d’acció entre els partits polítics independentistes a nivell municipal i que siguin la base d’exigència d’unitat cap els dirigents polítics, així com ple suport al Consell de la República

Demanem (volem) la unitat d’acció entre els partits polítics independentistes, a nivell municipal (des de l’Ajuntament) i que siguin la base d’exigència d’unitat cap els dirigents polítics.

Demanem ple suport al Consell de la República. Després de l’èxit en les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, creiem que cal potenciar i crear les institucions que ens deslliguin del marc mental i polític de l’estat espanyol i, a més, que posin peu ferm en la construcció de la República Catalana. Deixar enrere el marc autonòmic i de submissió.

Es demana que, a més de fer República, es facin polítiques socials: recordem que no es poden fer grans ni innovadores polítiques socials amb engrunes. L’ANC sempre apostarà per un model econòmic local social, sostenible, i en el que les persones i el poble en siguin els protagonistes. Un altre cop cal unitat d’acció dels partits polítics independentistes per tirar endavant un model econòmic nou.

Es demana que, a més de fer República, es facin polítiques socials: recordem que no es poden fer grans ni innovadores polítiques socials amb engrunes

PARTICIPACIÓ

Un tema fonamental és la participació ciutadana, ja que la República Catalana –objectiu final– ha de ser un afer de tots, com el mateix govern dels nostres municipis.

Des de l’ANC creiem que cal apoderar la ciutadania, fer que cada dia la gent se senti més implicada i capaç de manifestar els seus desitjos, les seves necessitats i els seus anhels.

Dues eines ens semblen molt rellevants per treballar-hi: els Consells i les Taules de Participació i la formació dels ciutadans i ciutadanes en les estratègies de la lluita no violenta.

Els Consells i les Taules DE PARTICIPACIÓ han de ser eines que els ajuntaments promocionin i posin a l’abast dels ciutadans de manera molt decidida PER PODER recollir els fruits de la intel·ligència col·lectiva

Els Consells i les Taules han de ser eines que els ajuntaments promocionin i posin a l’abast dels ciutadans de manera molt decidida. Des d’ells es poden recollir els fruits de la intel·ligència col·lectiva davant els reptes que cal enfrontar en l’organització dels nostres pobles i ciutats així com fomentar l’intercanvi d’opinions i la convivència. I, pel que fa al coneixement de la filosofia i les estratègies de l’acció no violenta, creiem que és un tema de gran rellevància i, per desgràcia, poc conegut en profunditat.

Catalunya ha apostat decididament per fer el camí cap a la independència de forma pacífica i aquesta és una decisió fonamental que ens ha merescut el respecte internacional perquè és essencialment progressista. Però els mètodes no violents no són només mètodes de resistència sinó, també, mètodes proactius. Maneres de fer acció política molt variades, que cal conèixer. I els ajuntaments, també el de la Garriga, haurien de proposar-se la tasca de difondre tot aquest coneixement, mitjançant tallers i seminaris oberts a tothom.

També creiem que, des de l’àmbit municipal, s’han de crear o potenciar acords supramunicipals per tal que objectius fonamentals puguin ésser assolits. Pensem en temes com el “consum estratègic” (banca, energia, assegurances, telecomunicacions, etc.) que poden tenir una gran incidència si s’organitzen de manera  que siguin molts els ajuntaments que es coordinin per dur-lo a terme. El mateix passa amb la liquidació dels impostos i taxes municipals a l’Agència Tributària de Catalunya, i amb altres temes en què l’actuació de municipis aïllats no assoliria la força necessària per produir canvis irreversibles a nivell de país.

ANC la Garriga

Article anteriorEntrevista a Jordi Pubill, candidat de Junts per la Garriga
Article següentT’esperem a la recta final de campanya!
Treballar unint forces per arribar a tenir una Catalunya independent. La delegació garriguenca treballa per ampliar i arribar al màxim número de garriguencs, sumant l’esforç i la feina de tothom per a caminar cap a la independència de Catalunya.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.