La Garriga Digital.cat: És la segona vegada que encapçala la candidatura del PSC a la Garriga, i la quarta en què forma part de la candidatura socialista. Què el motiva?
AV: Em motiven les ganes de treballar pel meu municipi. Sempre he pensat que com a càrrecs públics tenim la sort de donar respostes als problemes de la gent. Des dels més petits als macroprojectes. Per mi això és una veritable sort i sempre he pensat que totes i tots hauríem de viure aquesta experiència. Li dones més importància a segons quines coses.
LGD: Les passades eleccions generals el PSC va trencar una dinàmica de progressiva pèrdua de vots a les darreres conteses electorals. Creu que poden ser un punt d’inflexió?
AV: Està clar que poden marcar una tendència. I aquesta tendència és que els i les socialistes hem recuperat part de la confiança de la gent. Al 2015 algú em va dir que em votaria a les eleccions municipals, perquè creia que era un bon gestor i que feia moltes coses pel municipi, però que em presentava pel PSC i en aquell moment aquella persona no votaria al PSC. Espero que 4 anys després ho pugui valorar i que confiï en el nou projecte socialista.
LGD: Quin balanç fa de la legislatura que tot just acaba? Digui’ns-en tres coses bones i tres de dolentes.
AV: Com a aspectes positius, que s’ha començat a treballar en la línia dels pressupostos participatius, també l’inici del centre cívic de Can Luna (tot i que avança a un ritme molt lent) i que s’hagi apostat pel Pla de Mobilitat que tant van criticar els partits que avui governen. Era una aposta per anteposar les persones als cotxes i, cada vegada, els pobles i ciutats van encaminats cap aquest model.
La prepotència i supèrbia del govern municipal, el clientelisme en subvencions, el manteniment de les escoles o un projecte sobre mobilitat sostenible són aspectes negatius d’aquesta legislatura
De negatives, en tindria moltes, però destacaria la prepotència i supèrbia d’un govern municipal que ha deixat de banda la participació de l’oposició i de la ciutadania, amb processos participatius poc concorreguts. El clientelisme pel que fa a l’atorgació de subvencions, les respostes a problemes ciutadans i, també, l’organització interna de l’Ajuntament: un govern que atorga complements econòmics a treballadors i treballadores a dit, no és un govern equitatiu. Per últim, la tardança en donar respostes a alguns dels aspectes més importants de la Garriga com Can Luna, el manteniment de les escoles que s’ha deixat de banda, el nou model de recollida d’escombraries, la municipalització del servei d’aigua o un projecte sobre mobilitat sostenible. Hi ha tants reptes on ja anem tard!
LGD: El seu programa electoral es basa en quatre principals eixos: Territori, Persones, Equipaments i Gestió. Pel que fa a Territori, vostès aposten per l’elaboració d’un pla de barris. Com s’articularia?
AV: Tampoc hem descobert res que no s’estigui fent ja a d’altres municipis. Al govern municipal que volem encapçalar, a part de fer una distribució política de cada àrea, també voldríem fer una organització d’un responsable polític de cada barri. Volem fer assemblees veïnals al principi de legislatura per veure les mancances de barri per poder marcar prioritats pel que fa a actuacions i que hi hagi un retorn clar. Aquesta seria una de les tasques que encarregaríem a l’àrea de Participació Ciutadana i, un següent pas, seria dinamitzar assemblees de barris amb la participació de l’Ajuntament.
LGD: En ple procés de redacció del nou POUM, on posarien el seu accent?
AV: L’antic POUM marcava unes prioritats que, sota el nostre parer, ha quedat obsolet, però l’accent no el posem nosaltres, sinó els veïns i veïnes del poble, que amb la seva participació i mobilitzacions han estat clars: hem de posar límit al creixement de la Garriga. Volem tenir estructura de poble i preservar les zones verdes del municipi; volem que les delimitacions que marquen els plànols no siguin les que defineixin els límits de la Garriga, sinó que ho faci una anella verda i ser l’enveja dels pobles del Pre Parc del Montseny. Volem que la Garriga guanyi en qualitat de vida i en turisme de qualitat.
l’accent del poum no el posem nosaltres, sinó els veïns i veïnes de la Garriga, que amb la seva participació i mobilitzacions han estat clars: hem de posar límit al creixement de la Garriga
LGD: El seu programa electoral s’ha redactat amb participació ciutadana. Quina és la seva fórmula per involucrar la ciutadania en els afers col·lectius i com la volen aplicar a l’Ajuntament?
AV: Ho he esmentat anteriorment: assemblees veïnals i el regidor de barri. Però també ens comprometem que durant aquesta legislatura, les garriguenques i els garriguencs tindran un paper determinant en decidir les inversions municipals. El nostre compromís és que la ciutadania sigui qui decideixi fins el 50% de les partides destinades a inversions. Actualment no arribem ni al 7%. I també volem la participació ciutadana en aspectes cabdals com el model de recollida de residus o la mobilitat al municipi. Creiem que, si oferim més canals de participació, la gent s’implicarà en el dia a dia de l’Ajuntament i serà una eina de corresponsabilitat.
LGD: Pel que fa als equipaments, vostès proposen fer un estudi de les necessitats reals de la Garriga, però de ben segur que ja tenen un diagnòstic…
AV: I tant. El 16 de maig presentem les línies mestres del nostre programa, amb un espai específic per les inversions en equipaments. Els governs liderats per CiU ja sabem que inverteixen molt en esports, però ara toquen d’altres inversions. Per exemple, volem dotar la Garriga d’un tanatori municipal amb sala de vetlles aconfessional, construir per fases Can Luna i fomentar l’oci familiar a tots els barris. Necessitem invertir en una nova comissaria de policia i reordenar espais com el que ara ocupa Serveis Socials de l’Ajuntament, al Carrer Sant Francesc, que està clar que pateix un dèficit de privacitat amb els usuaris. Naturalment, una de les grans apostes del nostre equip passa pel desenvolupament d’habitatge social a la Garriga, utilitzant el solar i el projecte ja redactat, a la zona dels Pinetons.
El nostre compromís és que la ciutadania sigui qui decideixi fins el 50% de les partides destinades a inversions. Actualment no arribem ni al 7%
LGD: Després d’anys de reivindicació, doncs, finalment la Garriga disposarà del Centre Cívic de Can Luna. Com l’imaginen?
AV: En disposem? De veritat? Disposem d’una sala polivalent que encara no està enllestida i sense un reglament aprovat per a fer-la funcionar. Anem tard. Nosaltres ens imaginem Can Luna com un espai de trobada intergeneracional que, conjuntament amb el Parc de la Sínia, han de ser un espai de trobada a la Garriga. Hi hem d’encabir serveis que actualment ja tenim al poble, com el Casal de Joves, el Punt d’Informació Juvenil i també l’Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació. Això, i altres serveis que fins ara no tenim, com bucs d’assaig per a grups de creació cultural i, fins i tot, si hi ha prou espai, creiem que pot ser un bon lloc per ubicar-hi serveis socials.
LGD: També volen fer un estudi sobre la recollida d’escombraries…
AV: No volem! És una necessitat. Mentre d’altres municipis aposten per models de recollida més sostenibles i que tenen més cura del medi ambient, nosaltres estem estancats en un model que, quan entri en vigor la nova llei de la Generalitat de Catalunya el 2019, doblarem la despesa que paguem de taxes per la recollida de les nostres escombraries. Repeteixo, no volem. És que estem obligats a fer-ho!
LGD: Pel que fa a polítiques socials, quines són les seves prioritats?
AV: Moltíssimes, però abans de tot hem de donar resposta a una queixa d’usuaris i de treballadors i treballadores municipals: els serveis Socials de la Garriga estan ubicats en un espai no adequat que no té privacitat per donar acollida als usuaris i usuàries i aquesta qüestió ha de ser una prioritat; per altra banda, també és necessari que al 2020 entri en vigor la Tarifació Social a tots els serveis municipals. Creiem, a més, que la Borsa de lloguer social (que des dels Socialistes tant hem reclamat) ha d’intentar donar solució a les problemàtiques d’habitatge. Ho tenim complicat, però, com deia la Neus Bulbena, davant dels reptes és quan s’ha d’aguditzar l’enginy i la imaginació.
LGD: Vostès parlen d’una reorganització estructural de l’Ajuntament. En quin sentit?

AV: Hi ha massa clientelisme, manca de transparència. Les subvencions han de ser de lliure concurrència, no a dit. Tot això està passant a l’Ajuntament. També, a nivell intern, manquen canals de diàleg entre el Govern i els treballadors i treballadores, a més de ser palesa d’una manca de confiança mútua.
LGD: Com abordaran, doncs, concretament, la problemàtica laboral que ha esclatat a l’Ajuntament?
AV: Com comentava, no pot ser que alguns tècnics municipals estiguin mal vists i l’atorgació de complements siguin a dit. Portem sis anys reclamant una Relació de Llocs de Treball que ha acabat ara i el nostre compromís és que, dins dels primers 100 dies de govern, arribarem a acords amb el comitè d’empresa per la ràpida implementació de la mateixa. Hi ha un estudi de clima laboral que ja indicava que aquest era molt millorable a l’Ajuntament de la Garriga però el govern municipal el va desar en un calaix sense buscar com abordar el tema.
LGD: Quan parlen d’optimitzar els serveis municipals, a què es refereixen?
AV: Doncs que, ara per ara, no hi ha un treball transversal entre àrees, no treballen conjuntament per manca de lideratge i de projectes. Però això és perquè falta confiança dels responsables polítics amb els tècnics. Jo he fet de regidor de govern set anys i tinc una confiança plena en els treballadors i treballadores municipals.
Crec que s’ha de deixar actuar la justícia perquè crec fermament que tot el procés penal als polítics catalans acabarà deixant clar que, per motius ideològics, ningú ha de ser empresonat
LGD: Quines mesures de dinamització econòmica, comercial i empresarial creuen que s’han d’aplicar?
AV: Els Plans Locals d’Ocupació va ser una proposta dels Socialistes fa vuit anys que el govern de CiU ens va tombar però, finalment, van acabar acceptant. Un altre partit polític va demanar ajuts per a la contractació en empreses però no s’han dut a terme, tot i estar amb partides al pressupost municipal. Falta voluntat política. Per altra banda, s’han de millorar les connexions de transport públic amb els polígons industrials i la il·luminació; al polígon de Can Terrers, portem quatre anys amb una avaria elèctrica que el govern municipal, tot i les nostres reclamacions, no ha solucionat. Creuen que aquesta deixadesa dona seguretat als possibles inversors que vulguin obrir empreses a la Garriga?
LGD: Quin és el paper que creu que ha de tenir l’Ajuntament en el procés independentista, i respecte els presos polítics i exiliats?
AV: Vull deixar clar que mai he estat a favor que persones, per defensar les seves idees, estiguin a la presó, i més quan aquesta ha estat preventiva durant molts mesos. Crec que s’ha de deixar actuar la justícia perquè crec fermament que tot aquest procés acabarà deixant clar que, per motius ideològics, ningú ha de ser empresonat.
LGD: Ja per acabar, quines possibilitats de pactes postelectorals creu factibles?
AV: No sóc endeví. Nosaltres els últims dies de campanya presentarem una sèrie de mesures que volem implementar durant els primers mesos de legislatura. Mesures importants però a la vegada executables. Qui tingui una percepció més semblant als reptes i problemàtiques a les que s’ha de donar resposta dins del nostre municipi, serà qui marcarà les nostres prioritats per dialogar i treballar conjuntament.
QÜESTIONARI RÀPID
- LGD: A quines entitats del poble està o ha estat vinculat?
- AV: He estat vinculat a l’esport escolar com a coordinador de l’IES Vil·la Romana i he jugat a handbol. Vaig impulsar l’Associació Projecte Mexcla’t, de la qual en formo part en l’actualitat.
- LGD: Quin és el seu racó de la Garriga preferit?
- AV: M’agrada molt la Plaça Narcisa Freixas perquè no està massificada i em recorda la meva infantesa, quan les celebracions les fèiem allà.
- LGD: Si no visqués a la Garriga, on li agradaria viure?
- AV: És una cosa que mai m’he plantejat perquè el meu somni és viure tota la vida a la Garriga. Potser a Santa Eulàlia de Ronçana, però perquè és el poble de la meva parella.
- LGD: Quan i com s’interessa per primer cop per la política municipal?
- AV: Doncs la primera vegada que em vaig interessar per la política municipal… és una mica freaky! La Núria Albó em va donar el segon premi a uns jocs florals de la meva escola quan anava a segon de primària i, en aquell moment, vaig veure una dona que tenia a les seves mans canviar la política propera i el dia a dia dels veïns i veïnes. Els nens i nenes de la meva edat, volien ser astronautes, jugadors de futbol, metgesses, professors i professores… jo volia ser ALCALDE. Quan la Guerra d’Irak em vaig afiliar al PSC.
- LGD: Quin és el seu referent polític?
- AV: Tinc dos referents. Dues dones: la Núria Albó, pel que he explicat abans, i la Neus Bulbena. Amb la Neus vaig descobrir una gran gestora i va passar de ser una desconeguda a convertir-se en la meva amiga, en la meva mestra en la política.
- LGD: Recomani’ns un llibre, una pel·lícula, un àpat i una cançó.
- AV: Un llibre, El Mundo Amarillo (El món groc), d’Albert Espinosa, que en un moment complicat de la meva vida em va ensenyar a donar importància a moltes coses; una pel·lícula, Braveheart (1995), de Mel Gibson… és com la meva peli de capçalera! Si lluites, ho aconsegueixes!; com a àpat trio el meu risotto, que quan vulgueu us en faig!; de per cançó, si n’hagués d’escollir alguna, Todo Se Transforma, de Jorge Drexler. Res és inamovible!
- LGD: Quines són les seves principals aficions?
- AV: He descobert les tres passions de la meva vida massa tard: viatjar i cuinar, que m’ajuden a desconectar i relaxar-me, i córrer, perquè haig de vigilar amb els quilos de més!
- LGD: Té alguna mania especial?
- AV: Sempre haig de ser l’últim en entrar i sortir dels llocs.
- LGD: Què hi té a la tauleta de nit?
- AV: Una foto que tinc amb la meva parella del casament de la meva cosina Sílvia i L’Iván… i la segona part freak de l’entrevista: una ampolla d’aigua buida amb el personatge d’Olaf, de la peli Frozen! Em sembla adorable, aquest personatge!
- LGD: Defineixi la Garriga en una frase.
- AV: M’estimo la Garriga i és el millor lloc per formar un projecte personal de futur.
La sessió fotogràfica, a càrrec de Berta Martí, ha tingut lloc al Bar del Teatre El Patronat de la Garriga, a qui agraïm la seva disponibilitat i amabilitat.
[…] i suggeriments. Aquesta era una de les propostes que es van aportar durant la campanya de les municipals de l’any passat i ens vam comprometre a mantenir de forma regular. Ara, amb la situació que […]