La Garriga Digital.cat: La Garriga en Comú es presenta per primera vegada a les eleccions. Tot feia preveure que formarien una sola candidatura amb Podem, però no ha estat així. Què ha passat?

CF: La Garriga en Comú som un grup de persones procedents d’ICV, de Podem i Independents. Ens sentim hereves del grup municipal d’ICV de la Garriga, com també d’altres aportacions de persones independents i de companyes i companys de Podem que en els darrers anys hem col·laborat conjuntament.

D’acord amb els estatus de Catalunya en Comú, vam realitzar un procés participatiu i transparent de primàries i vam escollir els 3 primers candidats a les municipals: Carme Farrerons, Rafa Pérez i Marina Bruguera, per unanimitat i amb el 68% de membres de la nostra assemblea. Posteriorment, algunes persones de Podem la Garriga (que també són membres de Catalunya en Comú) que no van voler participar del nostre procés de primàries, es van desvincular d’aquest acord. Ens van proposar fer una coalició entre els dos partits, però vam tenir converses que no van arribar a bon port. Nosaltres vam posar com a condició que els i les seves candidates visquessin i fossin actives a la Garriga, com ho són els i les membres de la nostra llista, ja que és voluntat de la nostra assemblea i també de Catalunya en Comú que les persones candidates siguin del municipi pel que es presenten.

Nosaltres vam posar com a condició que els i les seves candidates visquessin i fossin actives a la Garriga, fet que no es complia a podem la garriga

LGD: No és un tret al peu a les aspiracions d’ambdues formacions?

CF: Ens hauria agradat arribar a un acord, aquesta ha estat sempre la nostra voluntat, però hem estat coherents amb les nostres decisions col·lectives. Hem posat per davant de tot les propostes programàtiques, el compromís i l’activisme polític i social, per la consecució del bé comú de la Garriga i arreu del nostre país.

LGD: Fa quatre anys vostè formava part de la candidatura d’ICV-EUiA i ara encapçala la de la Garriga en Comú. En què es diferencien?

CF: Com he dit abans, la Garriga en Comú és hereva de la feina i propostes d’ICV-EUiA. La nostra candidatura està també enriquida amb les aportacions de gent procedent de Podem i independents.

A l’esquerra, el número 2, Rafael Pérez; al centre, la cap de llista, Carme Farrerons; a la dreta, la número 3, Marina Bruguera

LGD: Vostè va assumir el càrrec de regidora en substitució d’Israel Molinero ja ben entrada la legislatura. Com valora l’experiència?

CF: Molt positivament, considero que la feina municipal és important per la millora de les condicions de vida de la gent de la Garriga. Per això aquests anys m’han servit de rodatge per tal de poder assumir ser la cap de llista amb voluntat de servei al poble i al país.

LGD: Quin balanç fa de la legislatura que tot just acaba? Digui’ns tres coses bones i tres de dolentes.

CF: Nosaltres hem fet una oposició crítica i alhora constructiva amb propostes que en algunes ocasions han estat tingudes en compte, com ara la tarifació social, ajuts a l’habitatge de lloguer, accessibilitat de carrers o en matèria d’igualtat de gènere. En d’altres, però, el govern no ens ha fet cas o no ha complert els seus compromisos, com en el cas de la millora del carril bici, la participació o les illes de vianants.

adaptar el centre urbà als vianants, feina d’icv, va ser una experiència molt positiva, guanyant vida social a la Garriga. Ara bé, cal continuar estenent els espais per a les persones

LGD: El seu programa electoral es basa en tres eixos: la Garriga “Verda”, “Justa” i “Democràtica”. Comencem pel primer: vostès aposten per un urbanisme “equilibrat” i per la protecció d’espais naturals emblemàtics. Com es concreta, aquesta proposta?

CF: En l’elaboració i aprovació del nou POUM, fixant un sostre edificable en funció de les necessitats reals d’habitatge de la Garriga: som contraris a afavorir l’especulació urbanística. També en la protecció d’espais rústics com Can Violí, La Serreta… i, a més, tenint en compte que ha de ser sostenible amb els recursos naturals com l’aigua.

LGD: En ple procés de redacció del nou POUM, doncs, en què hi posarien el seu accent?

CF: Bàsicament un urbanisme al servei de les persones: promoció de l’habitatge social, equipaments comunitaris i espais verds, així com en la protecció d’espais rústics.

LGD: La mobilitat és, també, una de les seves principals preocupacions. Parlen d’augmentar les illes de vianants i d’habilitar un servei de bus urbà a demanda…

CF: Nosaltres defensem la bona feina que va fer ICV vianantalitzant el centre urbà. Aquesta experiència ha estat molt positiva, s’ha guanyat vida social a la Garriga. Ara bé, cal continuar estenent els espais per a les persones i fer ben accessibles la resta de carrers del nostre municipi, així com ampliar la nostra xarxa ciclable.

Proposem un bus “a demanda”, que és un servei ja experimentat a d’altres municipis. Es tractaria d’un servei polivalent de transport que s’adaptés a les necessitats de les persones o col·lectius (escoles, feina, horaris estació tren…).

el sistema “porta a porta” és més efectiu per fer una bona recollida d’escombraries, el bon tractament dels residus i de la sostenibilitat. Proposem que es faci de manera progressiva

LGD: Aposten per la recollida d’escombraries porta a porta. Expliqui’ns com funcionaria.

CF: Considerem que el sistema “porta a porta” és més efectiu per fer una bona recollida d’escombraries, el bon tractament dels residus i de la sostenibilitat. Proposem que es faci de manera progressiva començant per alguns barris per tal d’anar valorant i readaptant la proposta.

LGD: També volen remunicipalitzar el servei d’aigua, la concessió del qual expira l’any vinent. Volen fer el mateix amb alguna altra concessió?

CF: Considerem que els serveis municipals s’han d’atendre tenint en compte el bon servei, preus socials i un codi ètic que tingui en compte el treball digne de les persones, la igualtat de gènere i criteris de respecte medi ambiental. Això es pot aconseguir amb la remunicipalització i/o també amb l’establiment de clàusules ètiques i socials en les concessions municipals.

LGD: Què cal fer, segons el seu criteri, per tenir una Garriga més “justa”?

CF: Cal fer una política que tingui en compte la globalitat i alhora l’especificació de les persones que viuen al nostre municipi en funció de la seva realitat social i econòmica. Per això hem fet propostes de tarifes socials que s’han d’ampliar a tots els serveis i arribar a més persones. També volem impulsar la creació d’un fons d’ajut social per a despeses mèdiques, promoure l’habitatge social de lloguer, afavorir la contractació de persones vulnerables, augmentar la plantilla de serveis socials, i més espai de lleure per a infants i menjador escolar a l’agost.

LGD: On proposen que s’ubiqui un hipotètic nou tanatori?

CF: Hi ha espais de propietat municipal, com al polígon de can Terrers, que podria ser un bon lloc.

LGD: Quines són les seves propostes pel que fa a la dinamització econòmica, comercial i empresarial de la Garriga?

CF: Considerem fer polítiques actives d’ocupació per afavorir la inserció laboral de persones i col·lectius vulnerables. Que es tingui en compte la igualtat de gènere i s’afavoreixi l’economia social i cooperativa.

VOLEM Que la part dels pressupostos participatius sigui més gran, arribant a representar un 10% del pressupost municipal total

LGD: La participació ciutadana està en boca de tothom. Vostès com l’entenen?

CF: Proposem consultes vinculants en tots els àmbits. Que la part dels pressupostos participatius sigui més gran, arribant a representar un 10% del pressupost municipal total. Que es creï la figura del síndic de la ciutadania i que es facin nous consells sectorials com igualtat i feminisme, mobilitat, gent gran…

LGD: Com abordaran la problemàtica laboral que ha esclatat a l’Ajuntament?

CF: A l’Ajuntament hi ha el comitè d’empresa amb representació escollida democràticament i la seva opinió la tenim com a referència en els afers del personal municipal.

LGD: En previsió de possibles pactes post electorals, amb qui se sentiria còmode a l’hora de pactar i amb qui no?

CF: Posant el programa per davant de tot, ens posarem d’acord amb qui tinguem coincidències de propostes i també confiança en la seva trajectòria política com a forces progressistes.

LGD: Quin és el paper que creu que ha de tenir l’Ajuntament en el procés independentista, i respecte els presos polítics i exiliats?

CF: Estem compromesos amb les llibertats democràtiques, volem el dret a decidir en tots els àmbits públics. Ens solidaritzem amb les persones empresonades per defensar les seves idees i, com hem fet fins ara, continuarem donant suport a propostes en aquest sentit.


QÜESTIONARI RÀPID
 • LGD: A quines entitats del poble està o ha estat vinculada?
 • CF: He estat i estic vinculada a col·lectius de persones amb altres capacitats com Els Dofins de la Garriga. També estic inscrita a Pedalem la Garriga i a bàdminton la Garriga.
 • LGD: Quin és el seu racó de la Garriga preferit?
 • CF: L’anella verda de la Garriga com Can Violí o el Malhivern, on hi vaig a passejar cada matí amb el meu llebrer.
 • LGD: Si no visqués a la Garriga, on li agradaria viure?
 • CF: Vaig venir de Barcelona, buscant un millor lloc per viure-hi amb la meva família.
 • LGD: Quan i com s’interessa per primer cop per la política municipal?
 • CF: Des de molt jove, contribuint a la lluita per la democràcia al nostre país. Participant en associacions de veïns i moviments socials i feministes. Col·laborant amb ICV des dels seus inicis. Estic afiliada a CCOO.
 • LGD: Quin és el seu referent polític?
 • CF: Ada Colau, Manuela Carmena, Alberto Garzón i Marta Ribas.
 • LGD: Recomani’ns un llibre, una pel·lícula, un àpat i una cançó.
 • MG: Un llibre, Pàtria, de Fernando Aramburu; una pel·lícula, La Font de les Dones (La Source des femmes, 2011), de Radu Mihaileanu; un àpat, l’arròs en totes les seves variants; una cançó, La Gent Normal, de Manel.
 • LGD: Quines són les seves principals aficions?
 • MG: Pintar, fotografiar, caminar per la muntanya i nadar al mar.
 • LGD: Té alguna mania especial?
 • MG: Sóc crítica i perfeccionista.
 • LGD: Què hi té a la tauleta de nit?
 • MG: Una llibreta per escriure-hi.
 • LGD: Defineixi la Garriga en una frase.
 • MG: Un poble acollidor.

La sessió fotogràfica, a càrrec de Berta Martí, ha tingut lloc al Bar del Teatre El Patronat de la Garriga, a qui agraïm la seva disponibilitat i amabilitat.

Article anteriorLa Garriga que volem
Article següentLa gestió pública de portes endins. El cas de l’Ajuntament de la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.