Manifest de ‘Pedalem la Garriga’

0

En els últims 30 anys l’automòbil s’ha convertit en el principal eix d’articulació de les ciutats, produint importants canvis en la vida de les persones que hi habitem.

El vehicle privat s’ha convertit en un intocable i s’ha mantingut la creença que la seva adquisició dona el dret d’ocupar un espai públic i de modelar la circulació al seu gust, tot i la gran accidentalitat que arrossega al darrera. L’excés de vehicles ha portat a un augment dels nivells de CO2 preocupants, el sedentarisme que comporta provoca problemes també en termes de salut i el malbaratament dels recursos energètics és una de les principals causes de l’escalfament global.

Per tot això, la bicicleta, que semblava que estava quedant relegada només a usos lúdics, ressorgeix ara com a veritable alternativa, molt més democràtica i ecològica, al transport motoritzat privat.

Juntament amb una potenciació del transport públic, amb un canvi de model que donés pas real i la importància que es mereix a la bicicleta, s’aconseguiria:

1- Pacificar la circulació urbana i interurbana.

2- Aconseguir disminuir els nivells d’emissions de CO2 i de consum de recursos fòssils.

Aquest canvi de model que reclamem hauria de ser una de les prioritats de qualsevol govern que vulgui vetllar per la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.

Totes aquestes mesures són aplicables a la Garriga, que, tenint en compte que de punta a punta té una distància màxima de 6 km, té unes mides idònies per poder-se moure amb bicicleta.

Per tot això, considerem que la bicicleta és el vehicle més sostenible, saludable i econòmic.

Les raons principals que fan que la bici sigui un vehicle ideal, són:

Ambientals: la bici ni treu fum ni fa soroll. Contribueix a reduir la contaminació atmosfèrica produïda en bona part pels vehicles a motor de combustió.

De salut: la pedalada és un exercici sa que comporta beneficis físics i psíquics.

Econòmiques: desplaçar-se en bici és molt barat, així com el seu manteniment.

Circulatòries: és el mitjà més ràpid per a distàncies curtes, fàcilment aparcable i es pot combinar amb el tren.

(Les dificultats orogràfiques ara es poden solucionar amb les bici elèctriques, que fan la pedalada més suau permetent salvar millor els desnivells existents en alguns indrets del nostre municipi).

Per tal de fer possible la bona circulació de la bici a la Garriga, cal:

1- Garantir que es pugui circular amb seguretat per tot el municipi i connectar els principals equipaments escolars, socials i esportius.

2- Allargar l’actual carril bici que discorre de nord a sud, fent que arribi fins al Parc dels Pinetons per dalt (que connectaria amb el camí fluvial al Figaró) i fins al pont del carrer Bages per baix (connexió amb carril del Congost).

3- Pacificar el trànsit: establir zona 30 km/h a totes les vies del municipi i pas preferent per a bicis en alguns carrers específics (com ara Samalús, Doma, Pere Fuster, Ronda del Carril, Joan Martí, Can Noguera, Torrent dels Murris, Bassal, Sancho Marraco, Verdaguer…).

4- Projectar un enllaç ciclable amb l’Ametlla.

5- Disposar d’aparcaments segurs en determinats indrets com ara davant l’estació del tren (com les anomenades bicicledes a Cardedeu).

Pedalem la Garriga

Nota: dissabte 4 de maig, Pedalada reivindicativa! (Cartell adjunt).

Article anteriorLes eleccions espanyoles ja son en marxa a la Garriga
Article següentLes Eleccions Generals, des de la Garriga
Col.lectiu per la reivindicació i el desenvolupament de la mobilitat en bicicleta a la Garriga. Etiqueta’ns a #PedalemLaGarriga.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.