Jordi Pubill, investit nou alcalde de la Garriga

0
Jordi Pubill_investidura_mar_2019_01

El relleu de Meritxell Budó i Pla al capdavant del consistori de la Garriga s’ha consumat aquest diumenge al vespre després de la renúncia d’aquesta a l’alcaldia i l’aprovació per majoria absoluta del candidat proposat pel partit governant, Jordi Pubill i Sauquet. D’aquesta manera, Pubill ha esdevingut el sisè alcalde del poble després de la mort del dictador Francisco Franco, agafant el relleu, així, de Núria Albó, Alfred Vilar, Miquel Pujol, Neus Bulbena i la pròpia Meritxell Budó.

La nova presa de possessió va tenir lloc, doncs, en dues sessions plenàries extraordinàries programades per dos quarts de vuit del vespre de diumenge 24 de març, horari consensuat entre les forces polítiques municipals. En el primer d’aquests Plens, la fins ara alcaldessa, Meritxell Budó, presentava la seva renúncia a la batllia; en el segon, es procedia a votar els candidats proposats pels grups polítics. Com era conegut, Jordi Pubill tenia la investidura garantida gràcies al suport de l’equip de govern sencer, però la cap de llista d’ICV, Carme Pérez Farrerons, també es va postular com a alcaldessa i va acabar obtenint només el seu propi vot, com féu en el seu moment el seu predecessor, Israel Molinero. En un comentari a Twitter, justificaven la seva decisió al·legant que no donen “suport a la dreta”.

Meritxell Budó va abandonar ahir l’alcaldia de la Garriga després de guanyar tres comicis seguits

Així doncs, Meritxell Budó va abandonar ahir l’alcaldia de la Garriga després de guanyar tres comicis seguits i ser alcaldessa durant un any, entre 2007 i 2008, a causa de la moció de censura impulsada per la socialista Neus Bulbena, i entre 2011 i 2019.

Tots els representants dels grups polítics de la Garriga, en els corresponents torns de paraula, varen desitjar sort i encerts en la nova etapa que emprèn Budó, i tots varen coincidir en destacar per damunt de tot la capacitat de treball i sacrifici de la fins ara alcaldessa, evitant fer valoracions polítiques de l’acció de govern, al considerar que no era el moment. Alhora, varen mostrar la mà estesa a Jordi Pubill, tenint en compte que ocuparà el càrrec, de moment, fins les eleccions municipals del proper 26 de maig.

Aquest mateix matí, Budó ha estat nomenada Consellera de Presidència i Portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya pel MHP Quim Torra, en substitució d’Elsa Artadi. És el primer cop en la història del país que una garriguenca assoleix un càrrec institucional de tanta rellevància.

Crònica detallada dels Plens extraordinaris del 24 de març de 2019

La primera sessió plenària programada per diumenge va començar puntualment a dos quarts de vuit de la tarda en una Sala de Plens de l’Ajuntament plena de gom a gom, amb gran afluència d’amics, veïns i mitjans de comunicació. L’encara alcaldessa Meritxell Budó, com estava previst, va procedir a donar el torn de paraula als regidors i regidores, començant, per ordre invers de representació, per l’ecosocialista Carme Pérez Farrerons, que li va desitjar “força i encerts” en la seva nova empresa, que va vaticinar que no seria fàcil. Va voler reconèixer en ella una dona “valenta i treballadora”.

Seguidament, el representant de Solidaritat Catalana per la Independència, Xavi Bernaldo, li va agrair els anys dedicats a la política municipal i va destacar que l’experiència de Budó al llarg dels anys aportés “una serenor que ha millorat la relació entre grups, especialment amb Solidaritat”. Bernaldo no es va poder estar de mostrar la seva alegria pel fet que “el que abans era CiU” hagués “sortit de l’armari de la independència” i també li va desitjar sort i encerts en el seu nou càrrec.

El regidor socialista, Àlex Valiente, al seu torn, va recordar els mals moments, sobretot personals, que va comportar la moció de censura impulsada pel seu partit l’any 2008, però alhora va recalcar la disposició a poder “parlar de tot” d’aquesta última legislatura, posant en valor “la mà estesa” que considera que ha tingut en tot moment el PSC, fent una “oposició constructiva”. Al seu parer, i en la línia del discurs del seu partit a nivell nacional, va denunciar la “inacció de la Generalitat” i va desitjar que l’arribada de Budó canviés aquesta dinàmica, alhora que li va donar l’enhorabona per aquest “reconeixement polític i personal”.

Àngel Guillén, com a portaveu del grup de Ciutadans de la Garriga, va anunciar una intervenció sincera i, bo i reconeixent la seva “capacitat de treball” i el seu “caràcter fort” que l’ha dut a guanyar tres eleccions, va lamentar una relació poc positiva condicionada en tot moment pel “context polític” a nivell nacional. Com Valiente, va denunciar el que des del seu partit es considera inacció política a nivell de govern català, però va felicitar Budó pel nomenament.

Per part de la CUP, la seva regidora al consistori, Clara Dachs, va llegir una intervenció que destacava, no sense certa ironia, que “mereixia” aquest nou càrrec, “treballat durant tota la legislatura”. Va comminar Budó a pressionar perquè la Generalitat “deixi de perdre el temps” i es dediqui a fer efectiu el mandat de la societat catalana, tan “nacionalment com social”, i li va desitjar una nova etapa política “agradable i plena de bons resultats”.

Dolors Castellà, cap de llista d’ERC amb Acord, es va sumar a les felicitacions de la resta de grups polítics i va remarcar la transcendència d’un Govern de la Generalitat que “ens representa” i té “l’encàrrec de la ciutadania de protegir la institució”. Va agrair l’energia que ha dedicat a l’alcaldia i li va desitjar que “tingui forces per mantenir-la en el seu nou càrrec”.

En un ambient força distès, la resta de regidors també varen voler felicitar Meritxell Budó pel seu nou càrrec i agrair-li els serveis prestats

Un cop presa la paraula pels màxims representants de cada grup, en un ambient força distès, la resta de regidors també varen voler felicitar Meritxell Budó pel seu nou càrrec i agrair-li els serveis prestats.

Ho varen fer, per part dels aliats de govern d’ERC amb Acord, l’antiga Primera Tinent d’Alcalde, Neus Marrodán, que va destacar els coneixements apresos durant el temps compartit a l’Ajuntament; també Lluís Marco, que va posar en valor l’enorme responsabilitat de país que ara tindrà Budó; Albert Benzekry, per la seva banda, va confessar “haver-ho passat bé” i haver conegut una alcaldessa amb una inusual “capacitat de canviar d’opinió”, fet que, segons Benzekry, fa notar la “proximitat de la política i una certa humilitat”. Tots ells li varen desitjar èxits i sort.

També de forma improvisada, la resta dels seus companys de partit i membres actuals del consistori varen tenir paraules càlides i íntimes per a Budó, amb un Joan Esteban que va confessar “sensacions contraposades” i va destacar que deixa “una Garriga que fa goig”. Jordi Pubill, per la seva banda, va voler recordar la trucada d’un matí en què se li va donar “l’oportunitat de ser regidor”, fet que va canviar la seva vida, i va destacar per damunt de tot la capacitat de sacrifici de l’alcaldessa.

Montserrat Llobet, en una intervenció clarament més intimista, va manifestar “l’honor” que havia suposat per ella haver treballat al costat de Budó i representar la Garriga i la va animar en el seu nou càrrec, remarcant que, ara, aquest mateix honor serà a nivell de Catalunya; al seu torn Juliet Grau, visiblement emocionada, va agrair l’oportunitat que se li va brindar dotze anys enrere i Meritxell Coma va voler posar en valor “la Meritxell persona abans que política”, alhora que li assegurava que la trobaria a faltar.

Des de l’oposició de la CUP, Roger Prims també va reiterar les felicitacions dels seus companys i es va sumar als elogis de tothom, advertint, però, que ja els renyarien “quan toqui”. Va destacar la “bona relació a nivell personal” amb l’alcaldessa i va tenir temps de fer broma amb la idea de “tenir el Whatsapp d’una consellera”.

El discurs de comiat de Meritxell Budó

La fins ara alcaldessa de la Garriga va començar la seva intervenció remarcant la transcendència personal del moment i va preferir llegir el seu discurs de comiat, que va tenir records especials per a una bona llista de persones que, en un moment o altre, havien confiat, ajudat o, simplement, s’havien creuat en el seu camí polític dels últims anys. Va recordar antics i actuals companys de partit amb especial menció per a la Montserrat Llobet, a qui va definir com la seva “mà dreta, esquerra, ulls i memòria”, i també va tenir paraules d’agraïment per tots els regidors i regidores amb qui ha compartit feina, assegurant que “de tots i amb tots he après”, des d’una diferència ideològica evident, però amb el convenciment que sempre “es representa la ciutadania”. Va emfatitzar que “l’oposició constructiva, de seguiment i control del govern” ha ajudat “a trobar el consens necessari per avançar”, remarcant un fet que “no és freqüent en massa municipis”.

Budó va explicar que abandona “la seguretat del poble” i que ara obre un “camí d’incerteses”, però que ho fa perquè li ho varen demanar personalment el President Quim Torra, el President a l’exili Carles Puigdemont i el seu bon amic, el conseller empresonat Jordi Turull

Budó va explicar que abandona “la seguretat del poble” i que ara obre un “camí d’incerteses”, però que ho fa perquè li ho varen demanar personalment el President Quim Torra, el President a l’exili Carles Puigdemont i el seu bon amic, el conseller empresonat Jordi Turull. “Aquesta no ha estat una decisió fàcil”, assegurava, perquè “no hi ha més gran honor que ser alcaldessa de la Garriga”.

Diu marxar “amb la tranquil·litat de qui ho ha posat tot al servei de la Garriga i la seva gent” i va tenir un especial reconeixement als treballadors i treballadores de l’Ajuntament, remarcant que el dia a dia “no sempre és fàcil”, però posant en valor que és gràcies a ells que es pot “fer efectiu el compromís que els polítics han adquirit amb el poble”.

Budó admetia, amb sinceritat, que “no sempre ha estat fàcil… ni he estat fàcil”

En la mateixa línia, va voler agrair a la gent d’ERC amb Acord, els seus socis de govern, la feina feta durant els darrers anys, amb una “especial menció a na Neus Marrodán i n’Albert Benzekry”, amb qui s’hi ha treballat més temps. Budó admetia, amb sinceritat, que “no sempre ha estat fàcil… ni he estat fàcil”, per acabar afegint que “us tindré sempre presents”.

Com no podia ser d’altra manera, l’alcaldessa sortint va tenir un record i paraules de denúncia per la situació dels exiliats i els presos polítics, asseverant que “en aquest país s’estan jutjant representants per fer el que van dir que farien: fer efectiu el mandat de les urnes”.

I un últim punt, segurament el més emotiu, en reconeixement del paper de la seva família, que “ha hagut de pagar un peatge molt elevat” per la seva dedicació política però que sempre l’ha recolzat, en especial el seu fill Ignasi.

El nou alcalde

Després de la renúncia de Meritxell Budó, acceptada i ratificada pels 17 regidors del consistori, va prendre momentàniament el relleu la Primera Tinent d’Alcalde, Dolors Castellà, que va presidir un segon plenari que va servir per nomenar Jordi Pubill i Sauquet, de 31 anys, nou batlle de la Garriga.

12 vots favorables (7 de PDECat, 4 d’ERC amb Acord i 1 de Solidaritat), 4 vots en blanc (2 de la CUP, 1 del PSC i 1 de Cs) i 1 vot per Carme Pérez Farrerons (ICV)

El procés es va dur a terme seguint el protocol establert: primer, presentant els candidats, (en aquest cas, Pubill i l’ecosocialista Farrerons), i seguidament, procedint a la votació secreta. El resultat, 12 vots favorables (7 de PDECat, 4 d’ERC amb Acord i, presumiblement, 1 de Solidaritat), 4 vots en blanc (2 de la CUP, 1 del PSC i 1 de Cs) i 1 vot per Carme Pérez Farrerons (ICV), que justificava al·legant que el seu partit “no dona suport a la dreta”. Així, es va superar la barrera de la majoria absoluta, que al consistori garriguenc se situa en els 9 regidors.

Així, Jordi Pubill i Sauquet, es convertia en el sisè alcalde de la Garriga en època de democràcia recent. Ho feia prometent el càrrec “per imperatiu legal” i posant-se “a disposició del govern de Catalunya per exercir el dret d’autodeterminació i fer efectiva la República” catalana. Tot seguit, va rebre la vara d’alcalde de mans de Meritxell Budó.

Les primeres paraules de Jordi Pubill

Dirigint-se al públic, el nou batlle de la Garriga manifestava prendre el relleu “amb molta il·lusió”, alhora que assumint-ho amb “màxima responsabilitat i compromís”. Va destacar la història, la cultura i el capital humà del poble, fets que el converteixen en “un dels municipis més rics del país” i que, actualment, es troba en una situació molt favorable, “fruit de la bona gestió dels últims anys”.

També va tenir paraules pel moment greu que viu Catalunya, amb “exiliats, presos polítics i un judici a la democràcia” en curs, expressant que els que decideixen actuar, han de ser valents i afrontar les situacions complexes que vindran “amb unitat i responsabilitat”.

Pubill va dir que, en certa manera, Meritxell Budó l’havia “educat” políticament i havia fet aflorar la seva “vocació”, i va aprofitar per agrair la seva dedicació al poble i per haver-li transmès uns forts valors, asseverant que se sent “preparat per agafar el relleu” i que s’hi deixarà “la pell amb humilitat i treball”.

Abans de finir la seva primera intervenció com a nou alcalde amb un “Visca la Garriga i visca Catalunya!”, no va oblidar esmentar la seva família, en concret els seus pares, pel seu suport.

Fotografia de Julián Vázquez

Article anteriorJordi Pubill seria el nou alcalde de la Garriga aquest diumenge
Article següentLes rondalles del Vil·la Romana (VI): ‘El bolet d’or’
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.